Egymásnak feszülnek a Jobbik erős emberei

Átrendeződhet a Jobbik vezetése, ha Gyöngyösi Márton lesz a párt EP-képviselője, erről a szerdai ülésén már dönthet is a Jobbik elnöksége. — Sneider Tamás, ragaszkodva pártelnöki székéhez, feltehetően különböző posztok kiosztásával igyekszik lekenyerezni belső ellenzékét — mondta lapunknak Volner János. A volt jobbikos alelnök három erőcentrumról beszélt a Jobbikon belül.

2019. 05. 29. 5:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem pusztán az európai parlamenti képviselő személyéről dönthet ma a Jobbik elnöksége, feltehetően azt a kérdést sem lehet kikerülni, van-e felelőssége az elnökségnek a vasárnapi gyenge eredményben. Az elmúlt két napban többen jelezték, hogy Sneider Tamás pártelnöknek nincs maradása. Varga-Damm Andrea a Mandinernek úgy fogalmazott: minden ilyen kudarc következményekkel kell hogy járjon. Jelezte azt is, ha ő lenne a Jobbik elnöke, már biztosan felajánlotta volna a lemondását, de ő egy másfajta ember.

– Úgy érzékelem, a tagságunk vette, mi történt, látja, mi vezethetett ide, mi a kudarc oka, és elég erős jelzéseket fognak küldeni a vezetőségnek, hogy mit szeretnének – hangsúlyozta a képviselő.

Szotyori-Lázár Zoltán volt szolnoki jobbikos képviselő a Facebookon azt írta: „Na, kedves Jobbik! Akkor most már ideje gondolkodni is egy kicsit! Változás nélkül nincs fejlődés.” Szotyori-Lázár mellékelte Jakab Péter képét is, ami utalhat arra, hogy a mostani szóvivőt alkalmasnak tartja egy elnökségi poszt betöltésére. Mindeközben Sneider Tamás azt közölte: „Fel sem merült, hogy lemondjon a Jobbik elnöki posztjáról”, ilyen kérés nem is érkezett hozzá.

Gyöngyösi távozása többeket is helyzetbe hozhatna, legalábbis erre utalnak Volner János, a Jobbik korábbi alelnökének szavai, aki szerint három fő erőcentrum rajzolódik ki a Jobbik jelenlegi helyzetében. Meglátása szerint ha Gyöngyösi ragaszkodik az EP-mandátumához, le fog mondani a Jobbikban betöltött elnökhelyettesi és frakcióvezetői tisztségről. – Előbbit Jakab Péternek fogja felajánlani Sneider, mivel őt nagyon kedveli a tagság – mondta, hozzátéve, a „trollok” mindig érdekesek, de nem szavaznak rájuk az emberek, így Jakab nem fog beválni, hiába van mögötte tagsági akarat.

A Toroczkai László vezette Mi Hazánkhoz igazolt Volner szerint a másik erőcentrum Stummer János alelnök köré összpontosul, aki továbbra is élvezi Vona Gábor volt pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató támogatását. – Nem kizárt, hogy Sneider, érezve a szoruló hurkot a nyaka körül, a mai elnökségi ülésen Stummert javasolja frakcióvezetőnek. Ezzel megpróbálja kiengesztelni saját pártbeli ellenfeleit, cserébe a pártelnöki posztért – vélekedett Volner, aki harmadik erőcentrumként Varga-Damm Andreát nevezte meg, akit a Jobbikhoz újonnan csatlakozó emberek megkedveltek. – A „neojobbikosok” szerint Varga-Damm személyében egy náci botrányoktól vagy politikailag elfogadhatatlan diplomáciai akcióktól mentes ember képviselheti a Jobbikot – mondta lapunknak Volner.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.