Többtucatnyi migráns támadta meg a magyar határt + videó

Jogellenesen próbált meg bejutni Magyarország területére egy erőszakos migránscsoport Röszkénél.

Forrás: police.hu2020. 08. 05. 16:34
null

Jogellenesen próbált meg bejutni Magyarország területére egy erőszakos migránscsoport Röszkénél.

Csaknem száz migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található kiserdőben 2020. augusztus 5-én. A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot. A migránsok a határ több pontján egyszerre próbáltak meg illegálisan Magyarország területére jutni.

Erőszakosan léptek fel a határt védő egyenruhásokkal szemben, kövekkel dobálták meg őket, néhányan obszcénul, szeméremsértő módon viselkedtek. Mintegy harmincan felmásztak a határkerítésre, így próbálva bejutni az országba.

A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák minden jogellenes határátlépési kísérletet megakadályoztak.

Nem ez az első eset, hogy a migránsok megpróbálták áttörni a röszkei kerítést. Idén január 28-án fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötventagú tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. Néhányan letaposták a dróthálót, majd a skandáló tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területre lépett, és futva az ország belseje felé indult. A magyar területre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, „mintha rohamra indulna egy tömeg”.

Az őrök próbálták feltartóztatni a feléjük tartókat, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva haladt tovább, ezért az egyik őr szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le. Mivel a még mindig mozgó, kia­báló tömeg öt-hat méterre megközelítette egyiküket, újabb két figyelmeztető lövés dördült el. Ennek hatására és a megérkező rendőröket látva a határsértők többsége visszafutott Szerbiába.

Az ügyben eljárás indult, július elején a Szegedi Törvényszék egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtott jogerősen négy férfit, akik egy nagyobb csoport tagjaként illegálisan jutottak be Magyarország területére. A bíróság határzár tiltott – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett – átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat két évre kiutasították Magyarországról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.