Életmódszerűvé tenné az önkéntességet az ÖMÉ missziója

Az önkéntesség magyarországi éve kezdeményezéshez már közel hatvan magyarországi szervezet csatlakozott.

Forrás: ome2021.hu, ksh.hu2021. 02. 21. 19:05
© Unger Tamás
Idősek segítése bevásárlásban,gyógyszerellátásban a koronavírus miatt. Képen: Dóka Jánosné veszi át a gyógyszercsomagját. 20200318 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Fotó: Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkéntesek nemzetközi évének huszadik, illetve az önkéntesség európai évének tizedik évfordulója alkalmából tizenegy civil szervezet kezdeményezésére Magyarország Kormánya a 2021-es esztendőt az önkéntesség magyarországi évének nyilvánította. A kezdeményezés – amely kormányzati, civil, valamint az üzleti szereplők szakmai összefogása mentén szerveződik – azzal a céllal jött létre, hogy az önkéntesség minél több magyar életében életmódszerűen legyen jelen.

A kezdeményezés honlapján olvasható tájékoztató szerint az önkéntesség hazai éve során a tervek szerint négy kiemelt kampányhét kerül megvalósításra:

április 19–25. között a környezetvédelem és fenntarthatóság hete, június 7–15. között a szociális ellátás és a szociális szféra hetét, augusztus 23–29. között a gyermek-család-ifjúság hetét, október 1–10. között pedig – kapcsolódva az idősek világnapjához – az idősügy hetét rendezik meg.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy minden olyan önkormányzat, civil szervezet, intézmény vagy vállalat jelentkezését is várják, amelyek a 2021-es év folyamán az önkéntesekkel rendszeresen vagy egy-egy alkalommal valósítanának meg programokat. A szervezetek többféle módon vehetnek részt az önkéntes év lebonyolításában:

az anyagi támogatás lehetőségén túl, az ÖMÉ-hez csatlakozó szervezetek vállalhatják, hogy saját csatornáikon keresztül népszerűsítik a kezdeményezést, emellett az arra kialakított felületeken programokat és eseményeket is regisztrálhatnak,

legyen az előadás, konferencia, workshop, klubest, adománygyűjtés, sportrendezvény, gyermekprogram vagy akár koncert. A programokhoz a határon túlról is lehet csatlakozni, a járványhelyzetre való tekintettel az online események regisztrációját is örömmel veszik.

A ÖMÉ honlapján található információk szerint a kezdeményezéshez már közel hatvan magyarországi szervezet csatlakozott, amelyek között szociális, karitatív, egyházi, kulturális és környezetvédő egyesületek is megtalálhatóak.

A Központi Statisztikai Hivatal 2018-as évre vonatkozó adatai alapján idehaza a 15–74 évesek harminchárom százaléka, azaz 2,4 millió magyar végzett önkéntes munkát. A statisztikai adatotok szerint az önkéntesek aránya a pedagógiai, az egészségügyi, valamint a szociális gondoskodás területén végzettséget szerzett személyek körében a legmagasabb: a pedagógiai területen végzett személyek 44, az egészségügy és a szociális gondoskodás területén végzettek 37 százaléka dolgozott önkéntesként. Az önkéntes munkák közül a legnépszerűbbnek a házi- és ház körüli munkák bizonyultak, ezt követi az ügyintézés és a bevásárlás, aztán a gyermekfelügyelet és gyermekgondozás, míg a betegek ápolásával és az idősek gondozásával járó feladatokat az önkéntesek 11 százaléka választotta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.