Elmarasztalta a kormányhivatal a váci polgármestert

Matkovich Ilona, Vác polgármestere a jelenlegi rendkívüli jogrendre hivatkozva újra és újra a képviselő-testület nélkül hoz döntéseket. A városi költségvetést például úgy írta át, hogy a módosított büdzsét még csak közzé sem tette. Mivel az önkormányzati törvény szerint a közzététel kötelező, a Pest Megyei Kormányhivatal az információk naprakészen tartási kötelezettségének elmulasztása miatt törvényességi felhívással élt a polgármester asszony ellen.

2020. 05. 11. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átláthatóság megteremtését, a polgárok bevonását ígérte Matkovich Ilona, Vác tavaly októberben megválasztott balliberális polgármestere – ehelyett azonban nemrég a városi dolgozók körében száz százalékos bérmegvonást rendelt el, szájzár-rendeletet hirdetett a sajtóban megjelenő negatív vélemények miatt, valamint új adók bevezetésével, adóemelésekkel és a szociális étkeztetés díjának felemelésével sújtotta a városiakat.

Elmulasztott kötelezettség

Bár a rendkívüli jogrend idején a polgármester asszony kezébe veheti a rendkívüli intézkedések meghozatalához szükséges összes jogosítványt – vagyis a legszélsőségesebb esetben polgármesterként akár a képviselő-testület megkerülésével is hozhat döntéseket –, ugyanakkor szemmel látható, hogy túlhatalmát jelenleg valódi mérlegelés nélkül, törvénytelenül igyekszik felhasználni.

A Pest Megyei Kormányhivatal május 4-i dátummal törvényességi felhívással élt Matkovich Ilona ellen az információk naprakészen tartási kötelezettségének elmulasztása miatt, miután a polgármester asszony által egyszemélyben módosított költségvetés nem került közzétételre a város honlapján.

„A közzététel, illetve a honlap-fenntartás kötelezettségének magában kell foglalnia a közzétett információ naprakészen tartásának kötelezettségét” – írja a kormányhivatal az indoklásában, majd így folytatja: „(…) a helyi önkormányzat (…) köteles elektronikusan közzétenni a hozott döntéseket (rendeleteket, határozatokat). A közzétételi kötelezettség fennáll a veszélyhelyzet időtartama alatt is (…) a polgármester által a képviselő-testület feladat- és hatáskörében hozott döntések vonatkozásában”.

Be nem tartott ígéretek

A Kormányhivatal felszólította a váci polgármestert, hogy a felhívás kézhezvételét követő 30 napon belül intézkedjen a Vác Város Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 5/2020. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosításának az önkormányzat hivatalos honlapján történő közzétételéről.

Mokánszky Zoltán, a helyi KDNP képviselője a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, Matkovich átláthatóságot, a váci polgárok döntéshozatalba való bevonását, jó minőségű utakat, tiszta, fejlődő, rendezett várost és közterületeket, a szociális háló sűrűbbre fonását, a kulturális és sportegyesületek támogatását és még számos egyéb dolgot ígért, emellett békét hirdetett a választási kampány során. – Ezek után szembesülni kellett a valósággal: a polgármester asszony béke helyett totális háborút indított a kormánypárti képviselők ellen, a kampányban elhangzottak csak ígéretek maradtak, Vác a fejlődés helyett visszafejlődik – mutatott rá a KDNP-s képviselő.

Önkényes rendelkezések

A multifunkciós csarnokra kapott 5 milliárd forintot visszaadták, a szociális és a kulturális támogatások csökkentek. Matkovich Ilona, kihasználva a rendkívüli jogrendet, saját hatáskörben dönt, melynek keretében költségvetést és rendeletet módosít mindenféle előzetes hatástanulmány és képviselői egyeztetés nélkül. – A rendeletmódosítással sok váci lakosra plusz teher hárul mind anyagi, mind fizikai értelemben. Az önkormányzati alkalmazottaknak állásidőt rendeltek el 0, azaz nulla forintos fizetéssel, ezzel rengeteg családot hozva nehéz helyzetbe. Ez kicsit sem nevezhető szociális érzékenységnek – jegyezte meg Mokánszky Zoltán.

Hozzátette, a balliberális vezetés a tiszteletdíjat továbbra is felveszi, pedig márciustól nincsenek sem bizottsági, sem képviselő-testületi ülések; meg sem fordul a fejükben, hogy az összeget a rászoruló családoknak ajánlják fel. A Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívását sem osztották meg a váci polgárokkal, de még a képviselőkkel sem.

Matkovich eddigi intézkedéseivel – véli a kereszténydemokrata politikus – csak az alkalmatlanságát bizonyította. Mokánszky szerint felháborító, hogy a polgármester asszony a saját maga alkotta korlátozó intézkedéseket sem képes a gyakorlatban érvényre juttatni, hiszen az országos médiumok is foglalkoztak azzal, hogy az emberek a váci Duna-parton a veszélyhelyzetben a védekezés minimális szabályait sem tartották be. – Úgy tűnik azonban, hogy még ezekben a nehéz időkben is van pénz arra, hogy a városháza emeletének egy részét átalakítsák. Vác ellenzéki vezetői a jelek szerint a korábban emlegetett puritánság helyett sokkal inkább a luxust helyezik előtérbe – fogalmazott a képviselő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.