Elmeorvosi megfigyelés vár a színész apát megölő fiúra

Hamarosan elrendelhetik Szilágyi Péter igazságügyi elmeorvosi vizsgálatát. A 49 éves volt operatőr vasárnap reggel agyonverte édesapját, Szilágyi István színművészt. A 201 filmben szereplő művészt és feleségét évek óta terrorizálta a súlyos alkoholproblémákkal küzdő fiúk. A család mindennapjait jól ismerők szerint az apagyilkos azonban saját démonaival is harcol.

2020. 05. 04. 16:44
Szilágyi István most is védi a fiát
Szilágyi István most is védi a fiát Fotó: MTI/Kollányi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb kedden dönthet az illetékes nyomozási bíró a 49 éves Szilágyi Péter letartóztatásáról, a nyomozóhatóság pedig arról, hogy a férfit beutalják-e az Országos Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI), vagy elegendő, ha az igazságügyi elmeorvos a fogvatartása helyén vizsgálja meg elmeállapotát. A jelenlegi információink szerint az IMEI-be utalás az esélyesebb, mivel az évek óta súlyos alkohol- és mentális problémákkal küszködő, démonaival és szüleivel harcban álló férfi apja holtteste körül kutatva is aggasztó elmeállapotról tett tanúbizonyságot.

Közismert, a 82 éves népszerű színművészt, Szilágyi Istvánt vasárnap reggel vélhetően kalapáccsal verte agyon saját fia. A BRFK közleménye szerint Sz. Pétert a gyilkosság helyszínén fogták el, és alaposan gyanúsítható, hogy olyan súlyosan bántalmazta apját, amibe a szülő belehalt.

Az igazságügyi elmeorvosi szakértőnek azt kell eldöntenie, hogy beszámítható-e Szilágyi Péter, vagy nem, ha utóbbi, akkor nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni, a bíró nem ítéletet hoz, hanem végzést a vádlott kényszergyógykezeléséről. Ez utóbbi esetben 5 évenként felülvizsgálják a kényszergyógykezelt állapotát, és ha gyógyulását állapítják meg, szabadlábra kerülhet. Amennyiben büntethető a férfi, a súlyosító körülmények következtében, a különös kegyetlenség, hogy saját szülőjét ölte meg, akár életfogytiglani fegyházat is kaphat, ám megúszhatja 20 évvel is.

Mindenesetre a tanúk Szilágyi Péter zavart elmeállapotáról számoltak be.

Mint azt megírtuk, a szerencsétlen sorsú Szilágyi házaspárt a Baptista Szeretetszolgálat támogatta mintegy két hónapja. Aktivistájuk, Baricz Dezső pénteken volt utoljára náluk. Baricz azt mondta a Bors című lapnak, Szilágyi Péter a szülőkkel lakott, találkozott vele minden alkalommal, amikor segíteni érkezett az idős emberekhez,

„ Nem egyszer, nem kétszer voltak lila, kék foltok a művész úron és Jolikán is. De azt mondták mind a ketten, hogy elestek. Egyszer Jolika azt mondta, amikor Péter nem volt otthon, hogy már olyan jóban vagyunk, hogy elárulhatja: Péter vert meg minket, most már elmondhatjuk. Mire István bácsi kikelt magából: „Engem nem ő ütött meg, én elestem!” A te dolgod, hogy mit mondasz, de engem nem vert meg a fiam. Sajnos nem tudtam tenni semmit sem, hiszen ha feljelentést teszek, akkor is letagadta volna a gyermeke védelmében. A halála percéig védte István a fiát” – mondta a Borsnak a megtört patrónus.

A fiú három éve már olyan súlyosan megverte apját, hogy annak eltört egy sor bordája. A bíróság végül jogerősen 2 évre ítélte a fiút, ám a büntetés letöltését 3 évre felfüggesztette. Az ítélethez hozzájárult, hogy a szülők sírva kérték a bíróságokon, hogy ne zárják be a „gyereket”, aki egyébként sem bántotta az apját.

Vasárnap reggel a színművész felesége, Jolika szaladt ki az utcára, a közeli boltba segítségért, rimánkodva, hogy mentsék meg férjét, mert Péter agyonveri az apját. A Bors tudósítása szerint a segélykiáltásra egy környékbeli, egykori birkózó is beszaladt a családi házba, aki a földön fekvő, a fején erősen vérző idős művész élettelen teste mellett ott találta dühöngő fiát.

„Azt láttam, hogy önkívületi állapotban keres valamit. Zavartan beszélt. Próbáltam lenyugtatni és átkaroltam a vállát. Leültettem egy székre, és ott vártuk, hogy megérkezzenek a rendőrök. Arról beszélt, hogy neki milyen lelki fájdalmai vannak” – mondta Sándor, akit tanúként kihallgattak.

Szilágyi Péter a rendőrségen már szabályosan dühöngött, orvosi segítséggel kellett megnyugtatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.