Európa sorskérdése a kereszténység

A kormány szerint az erős családokat, közösségeket, nemzeteket eredményező keresztyén kultúra megújításának letéteményesei Közép-Európa nemzetei lettek. A Századvég Alapítvány Mit köszönhetünk a keresztény kultúrának? című konferenciájának felszólalói szerint a zsidó-keresztény kultúrával, hagyománnyal szemben állók a kontinens lerombolására törekednek.

2019. 03. 27. 8:24
null
A kultúra megőrzése főként Közép-Európa nemzetein múlik Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A XXI. század a lelkekért folytatott küzdelem ideje lesz; nem annyira a fizikai értelemben vett háborúké, hanem a szellemi abszolutizmusra törekvésé – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Századvég Alapítvány Mit köszönhetünk a keresztény kultúrának? című konferenciáját megnyitó beszédében.

Gulyás Gergely szerint Európában már most sokan azt hiszik, hogy demokráciában is csupán egyféleképpen lehet gondolkodni. Úgy látja, a kontinens lerombolásának eszköze lehet a migráció és az iszlám radikalizmus betelepülése is.

– Ahogyan Robert Schuman fogalmazott: a keresztyénüldözés visszahullással fenyeget a demokráciából a barbárságba – hangoztatta a tárcavezető, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az erős családokat, nemzeteket, helyi közösségeket eredményező keresztyén kultúra megújítása elsősorban Közép-Európa nemzetein múlik.

A kultúra megőrzése főként Közép-Európa nemzetein múlik Fotó: Bach Máté

– A keresztény kultúrához való viszony nem vitakérdés, hanem a sorskérdés – mondta G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke, aki szerint a mai európai ember számára magától értetődő dolgok szinte egytől egyig a keresztény kultúrának köszönhetők.

– A vállrándítás kultúrájában élünk, azonban a közöny kultúrájával az őrzés és az elevenen tartás szellemét kell szembeállítani – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

Molnár Attila Károly vallásszociológus, eszmetörténész az előadásában arról beszélt: Európa világot kialakító dinamizmusának egyik forrása az volt, hogy a kereszténység inkoherens és két teljesen eltérő kultúrát, Athént és Jeruzsálemet kapcsolja össze.

Ifjabb Lomniczi Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője arra mutatott rá, hogy a kelet-közép-európai régió országai a kommunista elnyomás után sokkal határozottabban kiállnak a keresztény értékek mellett, mint Európa más államai.

A KDNP Székelyföldre tart

A KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának tagjai, közte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részt vesznek a június 1. és június 7. közötti magyar kereszténység hete erdélyi eseményein, Ferenc pápa székelyföldi látogatásán és a csíksomlyói búcsún – tájékoztatta lapunkat Hollik István. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett: a magyar kormány 160 millió forinttal támogatja a pápalátogatás megszervezését, valamint az ehhez szükséges építkezéseket, a Rákóczi Szövetség által indított pályázattal pedig 2000-2500 Kárpát-medencei magyar fiatalnak segítenek abban, hogy eljussanak a székelyföldi eseményekre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.