Ezermilliárdos segítség a gazdaságnak, a családoknak

A miniszterelnök tegnap ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát. Ezen belül a kormány öt új programot indít. Az idei deficit 2,7 százalékos lesz az eredetileg tervezett egy százalék helyett, és a kormány fokozatosan visszahozza a 13. havi nyugdíjat.

Magyar Nemzet
2020. 04. 07. 6:05
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jött, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába, és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk – kezdte tegnap a miniszterelnök az állami tévében sugárzott nyilatkozatát. Orbán Viktor a helyzetet igazságtalannak nevezte, de leszögezte, hogy most menteni kell az emberéletet és gondoskodni kell a jövőről.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, nehéz időket élünk, de egyetlen magyar
sincs egyedül
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre – jelentette ki a kormányfő, aki úgy fogalmazott: nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül. – Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – hangoztatta. Közölte, a gazdaságvédelmi akciótervet három ütemben hajtják végre. Az akcióterv három szakasza mindösszesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is – közölte Orbán Viktor, aki bejelentette: a 2020-as költségvetéstől a megváltozott helyzet miatt el kell térni, a költségvetési hiányt egy százalékról 2,7 százalékra emelik.

Az első ütemen már túl vagyunk – emlékeztetett –, idetartoztak a tb-járulékok csökkentése, a katásoknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is. Hétfőn megindították a második szakaszt, amely öt programból áll. Az első a munkahelymegőrzésről szól: rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét, ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája – mondta. A család- és nyugdíjasvédelem nevű program részeként visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, mégpedig négy részletben – jelentette be. Így 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is – ismertette, úgy fogalmazva, hogy most a munkahelyeket kell menteni, de nem szabad elfelejtkezni a nyugdíjasokról, a szülőkről, nagyszülőkről sem, akiket a mostani helyzet a leginkább fenyeget.

A miniszterelnök közölte továbbá: az egyik programpontban az olyan kiemelt nemzetgazdasági ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell most indítani. Ezek közé sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést, valamint a film- és kreatívipart. Elmondta azt is, hogy a vállalatok finanszírozása érdekében kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak a magyar vállalkozásoknak, összesen több mint 2000 milliárd forint értékben. A munkahelyteremtés érdekében pedig beruházásokat fognak támogatni mintegy 450 milliárd forint értékben – közölte Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.