Felélik vagyonukat a baloldali önkormányzatok

Bár a balliberális összefogás polgármester-jelöltjei kampányukban szinte kivétel nélkül az önkormányzati vagyon megőrzésére, sőt gyarapítására tettek ígéretet, megválasztásuk óta ennek épp az ellenkezőjét hajtják végre. A közösségi tulajdon, első sorban a bérlakásállomány elherdálása az ellenzéki többségű vidéki és a fővárosi önkormányzatokra egyaránt jellemző.

Veres László István
2020. 07. 26. 12:44
null
A felújított homlokzatú Senator-ház Fotó: MTI Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazták az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló rendelet módosítását a váci képviselő-testület júliusi ülésén. A sok sebből vérző előterjesztés a város ingatlanvagyonának kedvezményes kiárusítását vonhatja maga után – hívta fel a figyelmet a Váconline.hu számára küldött olvasói levélben Sigray István. A Vácon élő egyetemi oktató jelezte, hogy a módosítás a korábbinál sokkal jelentősebb elővásárlási kedvezményt biztosít azok számára, akik az ingatlant legalább öt éve bérlik és egy összegben kifizetik a vételárat. – Ár alatt értékesíteni persze nem feltétlenül ördögtől való, ha a kedvezményt jól meghatározott célok elérésére adják. A fő probléma ezzel az, hogy kimaradt az előterjesztésből a célhoz kötött garanciális elem. Például, hogy a kedvezményesen megvásárolt lakás öt éven belüli továbbértékesítése esetén a kedvezményt a város visszakövetelheti – fogalmazott Sigray István. Hozzáteszi: mivel a korábbi rendeletben a kedvezmények nagysága spekulatív akciókra sokkal kisebb teret engedett, ezért ott nem volt szükség garanciális elemre. Szóvá teszi azt is, hogy egy tollvonással megsemmisítették a nem elidegeníthető lakásokat tartalmazó listát. – Ezen összesen huszonöt, köztük több főtéri épület is szerepel, melyek egy része rossz műszaki állapotú. Ha az önkormányzat a város emblematikus épületeiben akár nyomott áron is értékesíthet lakást, akkor azok rendbehozása sokkal nehezebb, és sokkal drágább lesz – hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, júniusban Eger új, exjobbikos polgármestere, Mirkóczki Ádám a koronavírus-járvány miatt biztosított rendkívüli jogkört és felhatalmazást kihasználva, egy személyben döntött a 300 éves, műemléki védettség alatt álló Senator-ház eladásáról. Oroján Sándor, a Fidesz–KDNP helyi képviselőcsoportjának vezetője akkor azt közölte: „Minden eszközzel igyekeznek megakadályozni a város egyik ékszerdobozának, jelképének, családi ezüstjének kiárusítását, Eger privatizációpárti polgármesterének ámokfutását.” – Mirkóczki Ádám emellett döntött nyolc önkormányzati telek eladásáról is, ahol jól járnak a vevők, az egyik esetben például a vásárlónak csak öt év alatt kell kifizetnie a vételárat.

A felújított homlokzatú Senator-ház
Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

Döntés született arról is, hogy Eger városfejlesztő cégét, amely a helyi fejlesztéseket koordinálja több milliárd forint értékben, az alá az Evat Zrt. alá rendelte, amelynek vezetője Koltai Zsolt, a jól ismert hajdú-bétes ember. Ő az, aki tagja volt a Széchenyi Bank igazgatóságának, amelynek több szereplőjét a napokban őrizetbe vették gazdasági bűncselekmény gyanújával – fogalmazott lapunknak Oroján Sándor.

Nemrégiben adtunk hírt róla, hogy Zugló baloldali vezetése is folytatja a kerület ingatlanvagyonának elherdálását; legutóbb egy villanegyedbeli épület jóval áron aluli eladásáról döntöttek. A baloldali többségű képviselő-testület megszavazta, hogy 18 millió forintért adnak túl a Thököly út 64/B szám alatt található villa mellett álló 155 négyzetméteres épületen, amelyhez az 1400 négyzetméteres telek 28 százaléka is hozzátartozik. – Abszurd, hogy a bérbe adott ingatlanjainkat, az aranytojást tojó tyúkokat egyszeri bevételért eladják. Ez az önkormányzati vagyon lassú, de biztos feléléséhez vezet – fogalmazott lapunknak Várnai László független önkormányzati képviselő, aki úgy véli: a villanegyedben elhelyezkedő épület és a telekrész akár 50 millió forintot is megérhet. A gazdasági szempontból nehezen indokolható eladással kapcsolatban a baloldal sincs teljes egyetértésben, hiszen a Momentum sem szavazta meg az LMP, a DK és a szocialisták által támogatott döntést. Zuglóban közben lehetővé tették az önkormányzat tulajdonában álló összes tetőtér értékesítését is. Várnai szerint a tetőterekben az önkormányzat akár szociális bérlakásokat is kialakíthatna, hiszen Horváth Csaba (MSZP) polgármester a kampányában új szociális lakások építéséről beszélt.

Józsefvárosban a magát civilnek beállító polgármester, Pikó András kezdett az önkormányzati bérlakások kiárusításába. – Pikó növekvő bérlakásállományt ígért, ehhez képest már januárban döntöttek arról, hogy csak az idei évben hatvan bérlakástól válnának meg – írta az eset kapcsán a helyi Fidesz. Az is beszédes, hogy a Klubrádió egykori hírolvasójából lett polgármester kampányának fő eleme a lakhatás volt: többször állította, hogy a VIII. kerületben 1200 üres önkormányzati lakás van, amelyeket rászorulóknak utal majd ki olcsón. Azóta kiderült, csak 800 lakás áll üresen, azok is lakhatatlanok. Október óta rengetegen várták a szociális bérlakások pályázatának megjelenését, ám helyette sok millió forintos felújítási kötelezettséggel terhelt és 2200 forint/négyzetméter havi díjú, piaci alapon bérelhető lakásokra lehet pályázni.

Júliusban derült ki, hogy Ferencváros ősszel megválasztott balliberális polgármestere is úgy módosítaná a kerület lakásrendeletét, hogy az lehetőséget adjon a szociális bérlakások, illetve a szolgálati lakások áron aluli értékesítésére. Baranyi Krisztina végül elvetett előterjesztését még a vele szövetséges Momentum, LMP, Párbeszéd, Jobbik alkotta Új Pólus-frakció sem szavazta meg, Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP IX. kerületi képviselőcsoportjának vezetője pedig közölte, hogy ezeknek az ingatlanoknak kerületi tulajdonban kell maradniuk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ingatlanelidegenítés homlokegyenest szembemegy Baranyi választási kampányban tett ígéreteivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.