Gulyás Gergely: Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot

Aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében. Gulyás Gergely szerint Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány az Agrárminisztérium által kifejlesztett agrárkárenyhítési rendszer keretében nyújt segítséget az aszályos időjárás miatt nehéz helyzetbe került gazdák számára, illetve beszámolt a Falusi csok indulásának időpontjáról és a magyar gazdaság helyzetéről is tájékoztatott.

Forrás: MTI2019. 04. 04. 12:37
null
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A miniszter kiemelte: aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat.

A tárcavezető hangsúlyozta:

a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot.

Gulyás Gergely kitért arra: fontos, hogy Magyarország ne váljon a bevándorlás áldozatává, de az ország nemzetközi kötelezettségein túlmenően szeretne segíteni mindenkinek, elsősorban a keresztény közösségeknek. Ezért úgy döntöttek, hogy két szíriai projekt támogatásával is segítenek – közölte.

Kifejtette: a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház projektjeit támogatják a Hungary Helps Program keretében, egy iskola újjáépítésére 794 millió, homszi házak és szociális intézmények felújítására pedig 318 millió forintot adnak. A cél, hogy a lehető leghamarabb olyan állapotokat teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket, hiszen nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell elvinni az érintettekhez – magyarázta.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy

van egy alapvetően bevándorláspárti Európai Bizottság, azon belül pedig egy kifejezetten bevándorláspárti migrációs biztos, ami elfogadhatatlan. Azért kell küzdeni az európai parlamenti (EP-) kampányban, hogy olyan eredmény szülessen, amely azt a világos üzenetet hordozza, hogy az európai, illetve a magyar polgárok bevándorlásellenes bizottságot szeretnének

- mutatott rá Gulyás Gergely.

A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága ügyében úgy fogalmazott: az EPP-nek nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva. A Fidesz a néppártban szeretne maradni, de ha például a pártcsalád tartalmi engedményeket tesz a bevándorláspárti erőknek, akkor a magyar kormánypárt nem tud együttműködni – közölte, megismételve ugyanakkor, hogy a Fidesz a néppárti viszony normalizálására törekszik.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Fidesz-tagság felfüggesztéséről döntő márciusi EPP-tanácskozást Gulyás Gergely úgy kommentálta: az „a szórakoztatóiparhoz tartozó összejövetel” volt. Értékelése szerint ez a vita nagyon káros, tragikomikus volt a néppártnak, de „mi jól éreztük magunkat”. Egy európai pártcsalád az EP-választási kampányban azzal próbálja meg magát „lábon lőni”, hogy arról vitatkozik: a legerősebb tagszervezetét tudja-e szankcionálni – értékelt.

Megjegyezte:

Manfred Webernek, az EPP csúcsjelöltjének álláspontja néhány kérdésben változó, de még mindig ő tűnik a legjobb jelöltnek.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének küldött levélben kifogásolta, hogy Frans Timmermans bizottsági első alelnök a pozícióját fenntartva kampányol az EP-választás előtt a szocialisták csúcsjelöltjeként, Gulyás Gergely elmondta: a bizottság elnöke azt közölte, hogy Frans Timmermans külön tudja választani a két feladatát. Ennek ugyanakkor a tények ellentmondanak – tette hozzá.

Kérdésre a védelmi költségeket illetően a miniszter elmondta: a NATO és az Egyesült Államok a 2 százalékos célkitűzést tartja fontosnak, és Magyarország vállalta, hogy fokozatosan emeli a védelmi kiadásait, hogy elérje ezt a célt, jelenleg 1,5 százaléknál tart. Ezt minden szövetséges elfogadta, ugyanakkor vannak nagyobb és gazdagabb országok, amelyek figyelmen kívül hagyják a védelmi költségekre vonatkozó kötelezettségüket, amelyet a NATO-tagsággal vállaltak – emlékeztetett.

Elmondta: megegyeztek a magyar-amerikai védelmi együttműködési megállapodásról, így azt mielőbb aláírhatják. A magyar-amerikai kapcsolatok újra barátinak mondhatók, de a miniszterelnök és az amerikai elnök találkozója soha nem volt prioritás, ennek inkább szimbolikus jelentősége lenne – vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e meghívót a Fidesz a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga hétfői milánói, EP-választási kampánynyitójára, a miniszter nemmel válaszolt. A Fidesz az Európai Néppárt tagja, ezért az lett volna furcsa, ha meghívják – fűzte hozzá.

Megerősítette ugyanakkor, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meghívta Magyarországra Matteo Salvinit, de a látogatásnak még nincs időpontja.

Gulyás Gergely hangsúlyozta,

Magyarország azért emel kalapot Matteo Salvini miniszterelnök-helyettesi, belügyminiszteri teljesítménye előtt, mert bebizonyította, hogy a tengeri határok is megvédhetők. A kormány teljes egészében egyetért vele a migráció ügyében a külső határok védelmének fontosságában

- tette hozzá.

Ha a májusi EP-választáson a választók megerősítik a Fidesz-KDNP-t a bevándorlást és az „Európai Egyesült Államokat” elutasító politikájában, azt felszólításnak tekintik arra, hogy milyen koalícióban kell gondolkodniuk az európai politikában – mondta, hibásnak nevezve a választás előtti koalíciókötésre vonatkozó néppárti koncepciót.

A gazdáknak agrárkárenyhítési rendszerrel nyújt segítséget a kormány

A Miniszterelnökség vezetője az aszályhelyzetről is beszélt – mint a mezőgazdaságot idén leginkább érintő kérdésről -, kifejtve, hogy az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a termelők idén eddig mintegy 550 aszálykárt jelentettek be körülbelül 24 ezer hektárnyi területre. A gazdáknak az Agrárminisztérium agrárkárenyhítési rendszere nyújt segítséget – közölte, miután Nagy István agrárminiszter tájékoztatta a kormányt.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A miniszter hangsúlyozta,

az agrártárca felkészült arra, hogy mindent megtegyen a kárenyhítés érdekében.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban beszámolt az öntözési idény meghosszabbításáról, jelezve: a kormány hosszú távon is olyan öntözőrendszer kialakítását szeretné támogatni, amely lehetővé tenné, hogy az időjárás kisebb hatással legyen az agráriumra.

Július 1-jén indul a falusi csok

A miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón szólt arról is, hogy július 1-jétől indul a falusi csok. A támogatás részletszabályairól a kormány legutóbbi ülésén döntött – mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető tájékoztatása szerint összesen 2486 települést érint a program, amely a tanyákra teljes egészében kiterjed.

A falusi csoktól azt várják – mondta a miniszter -, hogy segítse a vidék népességmegtartó erejét, hogy ne néptelenedjenek el a falvak.

A támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható.

Meghatároztak továbbá minimális négyzetméterhatárokat – követve ezzel az általános csok szabályait -, a visszaélések kiszűrésére pedig feltételül szabják a legalább egyéves folyamatos – a legmagasabb támogatási összegnél kétéves – biztosítási jogviszonyt, az erkölcsi bizonyítványt, valamint azt, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló gazdasági társaságoktól nem lehet ingatlant vásárolni. A lakásban kötelező bentlakást pedig a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni – ismertette.

A takarékszövetkezetekre kiemelt partnerként számítanak a falusi csok folyósításában – tette hozzá.

Tudatta továbbá, hogy a falusi csok igénybevételéhez a bankok más szolgáltatás igénybevételét nem írhatják elő.

Stabilak a magyar gazdaság alapjai

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az aggodalomra okot adó európai gazdasági adatok ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak, és a gazdasági növekedés tartalékai biztosítottak.

Gulyás Gergely a tájékoztatón közölte:

bár tapasztalható egy megtorpanás a világgazdaságban, főleg az európai gazdaságban, az eurózónában, a magyar gazdaságnak vannak növekedési tartalékai, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat. A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő

- tette hozzá.

Elmondta: gazdasági akcióterv is készül, konkrét bejelentések, programok lesznek, amelyek a magyaroknak is megtakarításaik szempontjából kedvező lehetőségeket tartogatnak.

A gazdaságpolitikai intézkedéseket illetően meg kell fontolni, hogy az építőiparban igényel-e állami beavatkozást az a helyzet, hogy a kapacitás elmarad a megrendelésektől, késések vannak, telített a piac – jelezte.

A Népligetben építendő kézilabdacsarnokról a miniszter azt a tájékoztatást adta, hogy 42 millió euróért vették meg külföldi tulajdonban lévő gazdasági társaságoktól a területet, egy részét pedig a IX. kerületi önkormányzat adja ingyenesen állami tulajdonba.

A zuglói parkolási botrányról azt mondta: nem kell az egész fővárosra vonatkozó következményeket levonni az ügyből. Szerinte Zuglóban a legrosszabb a parkolási helyzet, megmagyarázhatatlan, ami Karácsony Gergely polgármestersége idején történik a parkolás kérdésében, és most a polgármester kommunikációs és politikai ámokfutásba kezdett, valótlanságokat állít. Indokoltnak tartja, hogy vizsgálóbizottság álljon fel az ügyben.

A kémüggyel kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott: politikai szempontból fontosabb, amit a bíróság tényállásként megállapított, mint hogy megállapította-e a vádlottak bűnösségét. E szerint pedig a Gyurcsány-kormány idején az oroszoknak szinte szabad bejárásuk volt a titkosszolgálatokhoz – jelentette ki.

A miniszter a szocialista kormány egyik legsúlyosabb bűnének nevezte a ferihegyi reptér értékesítését, megjegyezve, hogy visszavásárolni ma nagyon drága lenne. Közölte: a kormány minden szempontból elégedetlen a reptér működtetésével, csak minimális fejlesztések történtek. Ha van lehetőség hatósági fellépésre, élnek azzal

- tette hozzá.

A kórházi adósságállományt firtató felvetésre a tárcavezető azt közölte: 29 kórházban áll elő az adósságállomány jelentős része. A probléma megoldásához szerinte a gazdálkodás jogszerűsége mellett a célszerűségét is meg kell vizsgálni, és a finanszírozási rendszert ugyancsak át kell tekinteni: ahol strukturális hiány keletkezik, ott vagy a pontrendszeren kell alakítani, vagy plusz juttatást kell megállapítani. A 2020-as forrásokat firtató kérdésre úgy reagált, a pénzügyi tárca május 28-ig nyújtja be a költségvetés tervezetét.

Az idegen országok himnuszának eléneklését korlátozó szlovák szabályozást Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva, hogy ezt emberi jogi kérdésnek tekinti, majd közölte, hogy a külügyminisztérium lépéseket fog tenni. Hozzátette, európai emberi jogi fórumokhoz kell fordulni.

Április 4. lévén megkérdezték a minisztert a Szabadság téri szovjet emlékműről, amire azt válaszolta: nemzetközi jogi okok miatt szinte lehetetlen az eltávolítása orosz beleegyezés nélkül.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktor áprilisban Kínába utazik, és több kétoldalú megbeszélést is folytat majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.