Gulyás Gergely: Magyarországon a járvány visszaszorulóban van

A miniszter elmondta, hogy a legfontosabb a munkahelyek védelme és az oktatás fenntartása, amely téren hazánk az élen jár.

Csekő Imre, Ritó Szabolcs
2021. 01. 14. 10:24
GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. november 14. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 14-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A két hónapja meghozott korlátozó intézkedések hatására túl vagyunk a második hullám csúcsán, és a járvány visszaszorulóban van – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón, de figyelmeztetett: ez nem minden európai országban van így. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint

fennáll a veszélye, hogy újra behurcolják a fertőzést Magyarországra.

Kifejtette: az éves halálozási számokból kiderül, a kormányzati adatközlés minden szempontból pontos volt. Ezért hallgattak el a korábban kritikát megfogalmazók.

– Tavalyhoz képest mintegy kilencezerrel többen hunytak el, ami mutatja, megfeleltek a valóságnak a kormány által közölt koronavírusra vonatkozó adatok. A korlátozó intézkedések hazánkban következetesek, nem hétről-hétre hoznak új rendelkezéseket, mint más európai államokban – fejtette ki a miniszter. Gulyás Gergely szerint fontos volt, hogy nemzeti konzultáción kérték ki a polgárok véleményét a védekezésről. Ennek is köszönhető, hogy az emberek fegyelmezetten betartják a korlátozásokat. A miniszter kiemelte a munkahelyek védelmét, és ennek kapcsán az általános iskolai oktatás fenntartásának fontosságát. Hazánk munkahelyvédelmi szempontból az élmezőnyben van – mondta a miniszter és megismételte: annyi munkahelyet hoznak majd létre, mint amennyit a vírus tönkretesz. Ennek kapcsán kiemelte,

már többen dolgoznak hazánkban, mint a vírus megjelenése előtt.

A foglalkoztatottsági adatokról szólva Gulyás Gergely kiemelte, hogy 2019 decemberében négyezer emberrel kevesebb foglalkoztatott volt, mint 2020 decemberében.

Ma négy és fél milliónál többen dolgoznak Magyarországon, amely azt mutatja, hogy a kormány gazdasági intézkedései hatékonyak.

A járványügyi intézkedések enyhítésének lehetőségéről is beszélt a miniszter. Elmondta, hogy erre két lehetőség van: az egyik, hogy ha a járványgörbe továbbra is lefelé tart, ahogy tavaly májusban és júniusban, akkor lehet szó enyhítésekről. A másik lehetőség pedig az átoltottság, amely garantálhatja, hogy a legveszélyeztetettebbek ne fertőződjenek meg.

– Minden olyan uniós vakcinabeszerzésben részt vesz Magyarország, amire lehetősége van

– fogalmazott az oltóanyagok beszerzéséről Gulyás. Eddig 19 700 000 adag oltóanyagot kötött le hazánk öt gyártónál. A probléma az uniós oltóanyag-szállítás tempójával van. Brüsszelt éles tagállami kritikák is érték, Finnországtól Németországig sokan éles kifogásokat fogalmaztak meg. Tény, hogy az Egyesült Királyságban, Izraelben és Kínában is eredményesebb az oltóanyaggyártás, mint az EU-ban. – Hazánkba eddig 129 860 ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett az unióból és 96 100 embert oltottak be – mondta Gulyás Gergely. Az unión keresztül Magyarországra érkező oltóanyag-mennyiség heti százezer alatt van, ebből következik, hogy körülbelül harminc hét kell a veszélyeztetett csoportok beoltásához.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 14-i kormányinfón

– Minden úton azon dolgozik a kormány, hogy legyen vakcina, és jó esély van arra, hogy Kínából is szerezzünk olyan oltóanyagot, ami hatékony, és már több mint húszmillió embert beoltottak vele. Emellett Oroszországgal is tárgyalunk – mondta a miniszter, hozzátéve: Kínából akár egymilliós szállítmány is érkezhet, amint a magyar hatóság is engedélyezi a vakcinát.

Az oltási tervről szólva Gulyás Gergely elmondta, először az egészségügyi dolgozókat és a védekezésben résztvevőket oltották, most pedig már az idősotthonokban élőkre került sor. Őket követik majd a veszélyeztetett korúak és krónikus betegségben szenvedők. A miniszter megismételte: az oltás önkéntes és ingyenes. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljanak. Gulyás Gergely arról is beszélt, a regisztrálókkal akkor tud a kormány kommunikálni, ha erre ők felhatalmazást adnak. Bejelentette:

kampányt fognak indítani, hogy minél többen regisztráljanak, és kifejtette, úgy tudja, a kormány minden tagja beoltatja majd magát.

Felelőtlenségnek nevezte az oltásellenes kampányt, amit egyes baloldali politikusoktól is hallani lehetett. Arról is beszélt a miniszter, hogy a hitelmoratóriummal továbbra is sokan élnek, az már 2,6 millió családnak segít.

A leginkább érintett ágazatokban a bérfizetés egy részét, a járulékokkal együtt a bérek kétharmadát vállalta át a kormány. A vendéglátásban, a szálláshely-szolgáltatásban, a sporttal és szórakoztatással, valamint a szabadidős programokkal foglalkozó ágazatokból 10657-en igényelték a támogatást. A teljes szektor 69 százaléka részesül ilyen támogatásban – tájékoztatott Gulyás Gergely, aki az otthonteremtési program kapcsán úgy fogalmazott, hogy a lakásfelújítási támogatással új korszak indult el a hazai otthonteremtésben.

A sajtó Hadházy Ákos képviselő álhírterjesztéséről kérdezte a minisztert. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Hadházy a kegyeletsértő posztjában egy baloldali önkormányzat által működtetett halottasházról készült felvételt osztott meg. A miniszter úgy fogalmazott, hogy

nincs olyan politikai cél, amely a kegyeleti jogok megsértését legitimálná.

A Jobbikos politikusok afrikai útjával kapcsolatban elmondta, az eset nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel. – A Jobbik viszonyát ismerjük az alapvető emberi és szabadságjogokhoz, de olyat, hogy választási megfigyelőt magánrepülővel utaztassanak, még nem láttunk – fogalmazott. Felvetődik a kérdés, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat nyújtott a Jobbik ezért az útért.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a miniszter elmondta:

az első polgári kormány átfogó családtámogatási rendszerét a baloldal annak idején ígérete ellenére is felszámolta.

– A politikában a tapasztalatokból érdemes kiindulni – tette hozzá a miniszter, utalva rá, hogy most is ezt tenné a baloldal, ha hatalomra kerülne.

Gulyás Gergely: Már többen dolgoznak hazánkban, mint a vírus megjelenése előtt.

– Nem ördögtől való az orvosi kamara javaslata, hogy szerződést kössenek a kismamákkal a szülészorvosok. A kormány is kiemelte ezt a területet – mondta a miniszter, hiszen a várandósság idején olyan bizalmi viszony alakul ki, hogy jogos az igény, hogy mindenki annál szülhessen, akinél szeretne. A kormány ezért elhalasztotta a részletszabályok megalkotását. Hozzátette: a szülészek éjjel-nappal rendelkezésre állnak, ezért itt szükség van olyan szabályozásra, amely ellentételezni tudja ezt. – Január végéig meg fog történni az új szabályozás kialakítása a szülészetek esetében – mondta a miniszter, és megerősítette, a rendőrség általánosságban ellenőrizni fogja, érvényesül-e a hálapénz tilalma az egészségügyben.

A miniszter arról is beszélt, hogy a rendvédelmi szervek dolgozóinak oltását megelőzik az idősek.

– Eddig körülbelül 1,3 millió ember regisztrált a védőoltásra, de leginkább az idősek és a krónikus betegek élete van veszélyben, ezért legalább őket mindenképpen oltatni kellene – tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta, a hírek szerint Brazíliában mindössze ötven százalék körülinek bizonyult a kínai vakcina hatékonysága, így nem rendeltek abból a vakcinából, azonban óvatosságra int a hírekben megjelenő információk hitelességéről, mivel a gyógyszerpiacon is verseny van a gyártók között.

Kínában a Sinopharm van esélyünk szerezni, amelynek nyolcvan százalék fölötti, egyes becslések szerint kilencven százalék fölötti a hatékonysága.

Fekete-Győr javaslatáról Gulyás elmondta, hogy a politikusnak először a rendőröktől kellene bocsánatot kérnie, amiért füstgránátot dobott rájuk. A miniszter úgy fogalmazott, hogy Fekete-Győr az Egyesült Államokban már börtönbe került volna az eset miatt. – A politikusnak előbb a morális kérdéseket kellene tisztáznia – jegyezte meg a miniszter.

A vakcinaútlevél létrehozásáról Gulyás Gergely azt mondta, hogy az Európai Bizottság közös alkalmazásról tesz javaslatot. Jövő csütörtökön lesz az EU-csúcstalálkozó online formában, amelynek a vakcinaútlevél lesz az egyik fő témája. Meg kell várni, hogy

lesz-e egységes uniós szabályozás, és amennyiben igen, Magyarország annak részese akar-e lenni, ez alapján kell megalkotni a hazai szabályozást.

– Az Európai Néppárt (EPP) vezetői válsággal küzd – fogalmazott Gulyás. A legutóbbi választásokon az elmúlt húsz év leggyengébb eredményét érte el a Néppárt, amelynek a Fidesz az egyik legerősebb pártja. A Fidesz még képviseli azokat az értékeket, amelyeket az EPP alapítói képviseltek. Ha van lehetőség megállapodásra, akkor a Fidesz marad a Néppártban, amennyiben azonban nem sikerül megállapodni, a Fidesznek van más lehetősége is.

A CDU elnökválasztásával kapcsolatban is válaszolt a miniszter. Mint mondta, a CDU tíz százalékkal magasabb támogatottságot élvez, mint a konkurens zöld párt. A miniszter szerint Európa szempontjából fontos választás lesz ez, és reméli, hogy az új vezető pragmatikus együttműködést keres majd Közép-Európával is.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány nyitott a tárgyalásra a fővárossal. A fővárosnak komoly kiadásai vannak, mint például a brüsszeli lobbiiroda fenntartása. A kormány segíti a főváros fejlesztési tevékenységeit is.

A miniszter további kérdésre jelezte: a kormány nem tervezi a nemesi előnevek használatának újbóli engedélyezését, nincs előttük ilyen törvényjavaslat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta:

a koronavírus elleni vakcinára történő regisztrációkor egyből visszajelzés történik, hogy sikeres volt a folyamat, és akik külön tájékoztatást kérnek, azok már kaptak is e-mailt.

Mindenki mást akkor keresnek, amikor sorra kerül az illető az oltási tervben. Mindennek a szigorú adatvédelmi szabályok állnak a hátterében.

Hozzátette: fontos lenne, hogy a baloldali pártok is részt vegyenek a vírus elleni harcban, hiszen minél többen regisztrálnak, annál előbb térhetünk vissza a normális élethez. A baloldal azonban hergeli az embereket. Először az oltás ellen ágáltak, most pedig a tájékoztató e-mailek kapcsán keltenek zavart. Elmondta, hogy ma Magyarországon nincs olyan település, ahol ne lenne internet. Akinek nincs saját hozzáférése, az önkormányzatnál kérhet segítséget.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy szinte a nullával egyenlő az esélye annak, hogy egy magáncég vakcinához jusson. Egyelőre az államok vásárolnak, ezért a vakcinát kínáló hirdetések miatt a rendőrséghez érdemes fordulni.

A hulladékgazdálkodási törvénnyel kapcsolatban a miniszter elmondta, amennyiben a törvény bármely része az alkotmányossági kérdéseket vet fel, azt legkorábban februárban fogja újratárgyalni az országgyűlés.

Szentkirályi Alexandra elmondta, mindenkit megkeresnek, amikor az illető sorra kerül az oltási tervben.

Az egyetemek támogatásáról Gulyás elmondta, hogy nincs még döntés arról, hogy milyen támogatást kapnak a felsőoktatási intézmények. Ez alól kivétel a Corvinus Egyetem, a többi intézménnyel egyeztetés zajlik. Amennyiben megszületik a konkrét döntés, a kormány tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. – A kormány elfogadta a szükséges jogszabályokat az egyetemek átalakításához, az alapítványi finanszírozást jó formának tartják, de egy egyetemet sem alakítanak át az adott intézmény kérésre és támogatása nélkül – tette hozzá Gulyás Gergely, kiemelve, hogy nagyobb fedezetet biztosítottak idén a felsőoktatásban oktatók bérének finanszírozására.

Egyes hírek Novák Katalin tagságát vizionálják a Szegedi Tudományegyetem alapítványi finanszírozása esetén, a miniszter azonban úgy fogalmazott, hogy nem született olyan döntés, amely a Szegedi Tudományegyetem átalakulásáról szólna. – A kormány szerint jobb működési modell az alapítványi forma – fogalmazott Gulyás –, azonban nem döntenek az egyetem akaratra ellenére. Erre akkor kerülhet sor, ha az egyetem bejelenti az igényét. A tudományegyetemek átszervezésének feltétele az egyetem szenátusának egyetértése, így arról nincs tudomása, hogy Novák Katalin a kuratórium tagja lenne.

– Magyarország az Egyesület Államok új adminisztrációjával szeretne szövetségesként együttműködni. A nagyobb felelősség a nagyobb felet terheli, a magyar kormány azonban nyitott az együttműködésre – mondta a miniszter. Magyarország azok közé az országok közé tartozik, akik vállalták az euróövezethez való csatlakozást.

Ha megnézzük az elmúlt évtizedek történetét, látjuk, hogy a csatlakozás drágulással járt együtt, és a déli államok versenyképességükből is veszítettek, ezért Magyarországot nem sürgeti semmi.

A miniszter elmondta: a választások tisztasága és korrekt lebonyolítása garantált az ezt felügyelő szervezetek által. Kifejtette, ha a választásokba való beavatkozásnak tekintjük, hogy külföldről pénzelt médiumok és nem kormányzati szervezetek próbálják majd lejáratni a kormányt, ebben az értelemben több mint egy évtizede beavatkozás történik, és hozzátette, noha minden korábbinál erősebbek lesznek az ilyen kísérletek, a magyar embereket nem kell félteni, tudnak helyesen dönteni, mert többségük átlát a szitán.

A német–magyar kapcsolatokról a miniszter elmondta, hogy száz százalékra vehető, hogy Angela Merkel nem indul a választásokon. A német kancellár a nyilvánosság előtt ezt már többször elmondta, és mivel idén Németországban szövetségi választás is lesz, 2021. szeptember 26-án lehet majd megtudni, hogy milyenek a kilátások a két ország kapcsolatára.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a védőoltás önkéntes és az is marad.

– Palkovics László lemondása teljesen valótlan álhír – mondta Gulyás. Két államtitkárság összevonása történt meg, a miniszter azonban személyesen is megerősítette, hogy nem adta be a felmondását.

Az uniós agrártámogatások társfinanszírozásáról a miniszter elmondta, hogy ez évente négy-hatszáz milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek. A következő négy-hét év lesz az, amikor a magyar agrárium versenyképességét biztosítani kell, ezért a magyar kormány felfogása az, hogy amennyi többletet ki lehet fizetni, azt a kormány az agráriumra fordítja.

A magyar mezőgazdaság huszonkét millió emberről képes gondoskodni, ezért a versenyképesség növelése fontos cél.

A minimálbér megállapításáról megegyezésre várnak. A munkavállalói és munkaadói oldal közötti véleménykülönbség minimális. Gulyás Gergely arról is beszélt, a KATA szabályozásának átalakítása a rejtett munkaviszony felszámolására irányult, így ha rendes munkaviszonyba tömegek lépnek át, a változtatás elérte célját.

A miniszter kifejtette: a kormány mindenkivel próbál egyeztetni azokon a területeken, ahol kárenyhítésre van szükség. Ide sorolta a fesztiválszervezők mellett az edzőtermek üzemeltetőit, de hozzátette:

nem lehet felelősséggel nyilatkozni arról, megtarthatók-e a nyári fesztiválok.

A miniszter kifejtette, hogy a beoltottakra nem vonatkozik majd a karanténkötelezettség. Észszerű különbséget tesznek, mégpedig nem a személyek, hanem az élethelyzetek között. – Erről fognak egyeztetni csütörtökön az uniós csúcson a vezetők – mondta Gulyás, hozzátéve: észszerű kedvezményekre kell számítani a beoltott emberek javára.

A Magyar Olimpiai Bizottság kérte a kormányt, hogy az olimpián részt vevő sportolókat külön oltsák be. A kormány nyitott erre, így lehet, hogy soron kívül oltják majd az olimpikonokat.

További sajtókérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarországon van oltási terv, amelyet mindenki megtekinthet az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán. A kormány álláspontja szerint a lakosság oltási hajlandósága alapján nagyjából hat-hét millió ember oltatná be magát Magyarországon. Jelenleg naponta több mint félmillió embert képes beoltani az állam, ezért amennyiben rendelkezésre állna a szükséges vakcinamennyiség, 10-12 nap alatt mindenki beoltható lenne, aki igényelte az oltást.

A Makovecz-katedrálissal kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy ez a terv már évek óta ismert, a kormány azonban még semmilyen konkrét döntést nem hozott.

A külügyminisztérium új szállítórepülőjének üzemeltetéséről és beszerzésére vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a járvány tanulsága, hogy ha az állam rendelkezik szállítógéppel, akkor mindent könnyebb behozni az országba. A szállítógép beszerzése mentesült a közbeszerzés hatálya alól, ami az adott helyzetben természetes. A gép fenntartására olyan céget keresett, amely képes ellátni a feladatot, ennek pedig a Wizzair felelt meg.

Az EU-s beszerzéseknél az volt a szabály, hogy az amerikai és európai gyártókkal az unió tárgyal, a tagállamoknak tárgyalási mandátuma nincs. Legfeljebb az uniós beszerzésen túl és annak kiszállítását követően tudnak a tagországok az unióval szerződött gyártóktól többletoltóanyagot beszerezni, ezért Magyarország kelet felé nyitott a további oltóanyag-beszerzésekre.

A miniszter hangsúlyozta, hogy napi 12-14 milliárd forint kárt okoz a magyar gazdaságnak a járvány, ezért a vakcinák esetében nem azoknak az ára a legfontosabb szempont.

Sajnos az EU hosszas ártárgyalásokat folytatott, és hosszadalmasan elhúzódott az oltóanyag engedélyeztetése is, amiért a bajorok is erősen kritizálták az uniót, Magyarország álláspontja azonban az, hogy ebben a helyzetben az EU-val szemben is toleránsnak kell maradni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.