Gyárfás-per: a vád szerint a részletekben lehet az igazság

A Fővárosi Törvényszéken hétfőn reggel folytatódott a volt sportvezető, médiaproducer Gyárfás Tamás pere, amiért a vád szerint felbujtóként vett részt az egykori médiamogul, Fenyő János meggyilkolásában. A vádlott Portikkal folytatott – a bizonyításban hangsúlyosan kezelt – beszélgetéseit vesézték ki.

Magyar Nemzet
2021. 02. 22. 17:33
Gyárfás Tamás pere
Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszék rendszeres látogatója, mióta 2019-ben megkezdődött a pere a Fenyő-gyilkosság felbujtásának vádjával Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott hétfőn a Fővárosi Törvényszéken a bizonyítási eljárás a Fenyő János meggyilkolása miatt 2019-ben indult büntetőperben. Előbb a felbujtással vádolt Gyárfás Tamás fejtette ki gondolatait, majd a vádhatóság képviselői és Póta Péter bíró faggatta a vádlottat.

A vádat a tanúkon kívül azok a beszélgetések alapozták meg, amelyek Portik Tamás, az azóta gyilkosságokért elítélt bűnöző és Gyárfás között zajlottak a budai utcákon, a kétezres évek első felében. A beszélgetéseket Portik titokban felvette, a felvételek pedig 2018-ban a Farkasréti temetőből kerültek elő.

A vádlott a hangfelvételekről leszögezte, hogy azok rendkívül töredékesek, az 515 percnyi anyagban 3551 helyen nem hallható vagy nem érthető egy-egy szó, mondatrész vagy mondat. Gyárfás szerint a felvételek titkos rögzítésére azért vállalkozhatott Portik, hogy később előnye származzon belőle. Ám arra is felhívta a figyelmet, hogy a párbeszédek tartalmáról a 2019-es előkészítő ülésen

Portik Tamás bírói kérdésre maga is azt közölte, hogy a felvételek manipuláltak.

A hanganyagokban Portik számos helyen maga válaszol a saját maga által feltett kérdésre, olyan azonban nem fordult elő soha, hogy Gyárfás beismerte volna: megbízta valamivel az egykori olajozó vállalkozót, akinek több ember élete is a lelkén szárad. Az ügyésznő a Portikkal való beszélgetések ízekre szedésével, kiragadott részletekkel kívánta alátámasztani a vádat. Gyárfás szerint viszont a beszélgetések összképe árulkodik Portik valódi szándékáról.

Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszék rendszeres látogatója, mióta 2019-ben megkezdődött a pere a Fenyő-gyilkosságra való felbujtás vádjával
Fotó: Mirkó István

Gyárfás Tamás ismét kiemelte azt is, hogy Fenyő Jánossal 1996. október 11-ét követően kibékültek, amit szerinte az is bizonyít, hogy ezután Fenyő lapjában, a Népszavában nem írtak negatív összefüggésben róla – miközben addig több lejárató cikk is megjelent. Gyárfás hozzátette: márpedig apropó volt, ugyanis

1997 szeptemberétől 1998 februárjáig a vádlottak padján ült a Kaposvári Bíróságon adócsalás vádjával – az ügyben végül felmentették.

Gyárfás azt is ismételten felemlítette, Fenyő Jánossal a nyilvánosság előtt is jelét adta annak, hogy kibékültek: kezet fogtak az 1997-es sajtóbálon. Az egyik hangfelvételen azonban más összefüggésbe kerül a kézfogás.

„El is taposott volna” – mondta az olajos bűnöző Gyárfásnak, aki így reagált: „…annak ellenére, hogy kezet fogtunk?!...” – reagált Gyárfás.

Az ügyésznő a mondatot kijelentő módban értelmezte, Gyárfás azonban visszakérdezésként.

Az ügyésznő nyomatékkal kérdezte a vádlottat egy 1997 augusztusában írt levél kapcsán, amelyben azt írja Gyárfás Fenyőnek, hogy egy közös jóakarójuk rendezni akarja a kapcsolatot közöttük, aki Fenyővel ült le beszélgetni. Póta Péter bíró erre leszögezte: ez azt jelenti, hogy Gyárfás és Fenyő között ekkor még feszült volt a viszony. A levél fél évvel a nyilvános kézfogás után született meg. Gyárfás szerint a közös jóakaró – akit nem tudott megnevezni, csak tippje lett volna személyéről – valószínűleg nem tudta, hogy kibékültek. A bíró erre közbevetette: ha van egy olyan ember, akire mindketten hallgatnak, akkor annak egy befolyásos és tájékozott személynek kellett lennie, így valószínűtlen, hogy ne tudott volna a közvetítő a két fél között fennálló állítólagos békülés utáni viszonyról.

A vádhatóság egy rejtélyes beszélgetésről is kérdezte a vádlottat. A temetőben lefoglalt hangfelvételek közül dátum szerint ez a legkorábbi, 2003-ban készült; Gyárfás védekezése szerint ekkor találkoztak Portikkal, 6,5-7 év után. Ebben a beszélgetésben

Portik többször utal egy „gumicserére”, „kerékcserére” és „kidurrant gumira”, amelynek „kidurranása” Portik szerint többek között ahhoz is vezethetett, hogy Várszegi Gábor, a Fotex-birodalom tulajdonosa, a sportbefektetései kapcsán is ismert vállalkozó Hollandiába menekült.

(Várszegi egyike volt Fenyő mellett a korszak Amerikából hazatért vállalkozóinak. – a szerk.) Miközben Portik rébuszokban beszélt, egy ponton megkérdezte Gyárfást, tudja-e, hogy ő, azaz Portik miről beszélt, mire a sportmenedzser igennel felelt. Gyárfás Tamás azonban hangsúlyozta, hogy ez nem helyeslés volt, hanem rácsodálkozás Portik szavaira, amely felemelt hangsúllyal hangzott el. Viszont félreérthetetlenül többször elmondta, hogy nem tudta, hogy Portik miről beszélt, mivel állítása szerint sosem bízta meg őt semmivel.

Ezután a beszélgetésükben hamarosan szóba került – legalábbis az ügyészek szerint – a Fenyő-gyilkosság.

„Két név futott […] az egyik a börtönben van, a másik a személyed” – mondta Gyárfás. Hozzátette: „A feltételezések, hogy kinek állt érdekében, az volt, hogy a bankár, meg én. Nekem annyi közöm van hozzá…”, mire Portik: „Semmilyen”.

Gyárfás a beszélgetések kapcsán elmondta: fokozatosan jött rá, hogy Portik miben mesterkedik, ám azt csak sokkal később tudta meg, hogy a bűnöző fel is vette a beszélgetéseiket.

A bíró visszaidézett egy másik hangfelvételt is, amelynek tartalma szöges ellentétben állt Gyárfás eddigi védekezésével, aki korábban azt állította: 2012 – azaz Portik letartóztatása – előtt nem tudta, hogy az olajos bűnöző rovásán vannak erőszakos bűncselekmények is. Ennek az állításának mond ellent egy 2004. áprilisi beszélgetésük, amelyben arról van szó egyebek mellett, hogy melyikük a veszélyesebb.

„Ha velem valaki ujjat húz, akkor legfeljebb szellemi párbajt vív. Ha veled, párbajt” – mondta ekkor Gyárfás,

aki arról is beszélt, hogy Portik sokszor hízelkedett, de tudott fenyegető is lenni. Gyárfás azt is kifejtette a tárgyaláson, mint ahogy korábban is, hogy nem akart ütközni Portikkal.

A bizonyítási eljárás kedden továbbra is Gyárfás Tamással folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.