Gyurcsány kezére játszanak

Évek óta adja fel a nyerhető ­körzeteit és hátrál ki a helyben beágyazott, sikeres politikusai mögül az MSZP, leginkább Gyurcsány Ferencék javára — támasztja alá a már jó ideje feltűnő tendenciát Csizmár Gábornak, a szocialisták egykori munkaügyi miniszterének, ország­gyűlési képviselőjének még 2017 novemberében a pártvezetéshez írt levele. „Képesek lennétek átadni ezt a DK-nak? Gyurcsánynak? Annak, aki dezertált az MSZP-ből?” — figyelmeztetett Csizmár az újpest—angyalföldi választókerülettel kapcsolatban. Azóta kiderült: hiába.

Bákonyi Ádám
2019. 09. 19. 5:55
null
Árnyékra vetődtek. A korábbi és a jelenlegi elnöke miatt többen szakítottak az MSZP-vel Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Gyulának és Tóth Bertalannak, az MSZP akkori elnökének, illetve frakcióvezetőjének címzett levelében bírálta a szocialisták vezetését Csizmár Gábor, a párt egykori munkaügyi minisztere, parlamenti képviselője, amiért a 2018-as országgyűlési választáson a DK-nak akarták átadni Budapest 11. választókerületét, Újpest–Angyalföldet.

A Magyar Nemzet birtokába került, még 2017 novemberében született dokumentumban Csizmár arra emlékeztette a párvezetést, hogy itt 1990 óta csupán kétszer veszített az MSZP, minden más megméretésen pedig győzött.

Árnyékra vetődtek. A korábbi és a jelenlegi elnöke miatt többen szakítottak az MSZP-vel
Fotó: Mirkó István

„A teljesítményt vessétek össze bármilyen más körzettel az országban, és ha tudtok ennél jobb(ak)at mutatni, akkor azt kénytelen leszek elfogadni. Azt sejtem, hogy nem nagyon tudtok. A tények és az újpesti szocialista közösség teljesítménye alapján kérem, hogy ne tegyétek alku tárgyává a körzetet. Ha a tények és a teljesítmény nem számít, akkor legalább lelketek legyen” – írta Csizmár Gábor, hangsúlyozva, hogy a körzet azé a Kiss Péteré volt, aki 2014-ben, amikor az MSZP már lemondott róla, halálos betegen is kampányolt és győzött.

„Képesek lennétek átadni ezt a DK-nak? Gyurcsánynak? Annak, aki dezertált az MSZP-ből? Péter az utolsó erejéig szolgálta a Gyurcsány-kormányokat, majd a Bajnai-kormányt. Ezt érdemli az MSZP-től? Hát már az emlékét sem tisztelitek? Legalább ne gyalázzátok meg” – figyelmeztetett Csizmár, aki ezért azt javasolta, hogy „Varju Laci induljon a DK színeiben Taksonyban, ahol polgármester volt […] a DK ne akarja magának a szocialisták eddigi teljesítményét, ha már önállóan bedobta a kalapját”. Mindhiába, azóta ugyanis már tudható, hogy a körzetet végül a DK-s Varju László kapta meg, amiért a legsikeresebb helyi szocialista politikus, Horváth Imre ki is lépett a pártból.

A közelmúltban – nem mellesleg – a választás rendje elleni bűntett gyanújával indult nyomozás, egy hangfelvétel szerint ugyanis Varju költség- és kártérítést, illetve egyéb „okosságot” ajánlott fel annak idején Horváthnak azért, hogy ne induljon függetlenként a körzetben.

Azokat a véleményeket, amelyek szerint az MSZP évek óta a nyerhető körzeteit adja fel és kihátrál a helyben beágyazott, sikeres politikusai mögül, jellemzően Gyurcsány Ferencék javára, Csizmár Gábor levele is alátámasztja. Emlékezetes: a 2018-as választás előtt Gyöngyös korábbi MSZP-s polgármestere, Hiesz György jelentette be, hogy visszalép az ország­gyűlési képviselői jelöltségtől és kilép a pártból, mert Molnár Gyuláék a Liberálisok akkori elnökét, Fodor Gábort indítják helyette.

Előtte a szocialisták egykori pártigazgatója, Velez Árpád közölte, hogy nem indul a megméretésen, döntését pedig azzal indokolta, hogy Molnár vezetése alatt pártja egy mások után kullogó, kedvetlen, motiválatlan, kiszolgáltatott politikai közösségé vált. „Katasztrofális, hogy a legyengített MSZP ilyen állapotban kényszerül szövetséget kötni, aminek eredményeképpen a vezetéseddel átjátszod a párt több nyerhető körzetét a DK-nak. Ez a te bűnöd. Miközben építettétek a DK-t, a saját pártunk romokban” – írta Velez.

A szocialisták önfeladó magatartása ugyanakkor a jelenlegi elnök, Tóth Bertalan alatt sem ért véget. Közel harminc év után nemrég lépett ki az MSZP-ből Érsek Zsolt, a párt Heves megyei, illetve Hatvan térségének választókerületi elnöke, miután nem engedték neki, hogy szocialista színekben induljon a város polgármesteri székéért. Érsek szerint a Tóth Bertalan vezette elnökség „sunyi, alattomos” módon bánt el vele, miközben beállt „a liberálisoktól a szkinhedekig támogatott jelölt mögé”.

– Már magam sem tudom, kik vagytok ti valójában! – fakadt ki Érsek. Az MSZP roma tagozatának tagja, a Heves megyei Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke, Oláh Csaba lapunknak szintén azt fejtegette, hogy a megyében gyakorlatilag megszűnt a párt, mert az elnökség arra kényszeríti őket, hogy esélyes jelöltjeik helyett más pártok delegáltjait támogassák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.