Gyurcsány pártja üldözőbe vette az orosz vakcinát

A DK az EU-ban akarja megakadályozni az orosz vakcina terjesztését, a Gyógyszerészeti Intézet leszögezte, csak veszélytelen oltóanyagot engedélyeznek.

Magyar Nemzet
2020. 11. 21. 12:54
PUTYIN, Vlagyimir
Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én. Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a Covid-19 elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK az EU-ban fogja megakadályozni, hogy „Orbán a magyarokon kísérletezzen az orosz vakcinával” – írja közleményében a Demokratikus Koalíció.

Mint ismert, a magyar kormány mintákat kért az orosz koronavírus elleni vakcinából. A DK szerint erről „az oroszok titkolózása miatt a tudomány semmit nem tud”. Hozzáteszik: „hiába a nemzetközi szaktekintélyek figyelmeztetései”, a magyar kormány arra készül, hogy tesztelje ezt a vakcinát. Szerintük „ez nagyon veszélyes, ráadásul nem csak ránk, magyarokra nézve. Azon túl, hogy az orosz vakcina magyar tesztelése csak aláássa a vakcinákba vetett bizalmat, az orosz vakcina, miután Magyarországra került, eljuthat más európai országokba is, méghozzá minden európai bevizsgálás és engedély nélkül”.

az orosz vakcinával – jelentik be a közleményben. „Nem leszünk sem az orosz, sem más hatalom kísérleti egerei” – fogalmaz a Gyurcsány-párt. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy szerintük is fontos, hogy minél hamarabb legyen vakcina, de nem fontosabb annál, hogy az oltás működőképes és biztonságos legyen. „Nem kérünk sem Putyin, sem Orbán emberkísérleteiből” – írják a közleményükben. A DK szerint az EU-nak meg kell akadályoznia, hogy Magyarország az orosz vakcina kísérleti terepe legyen.

A Gyógyszerészeti Intézet közlése szerint azonban szó sincs kísérletezésről, csak garantáltan hatásos és veszélytelen vakcinát engedélyeznek Magyarországon.

A szervezet azt közölte az RTL Híradóval, hogy minden dokumentációt bekértek az orosz vakcinával kapcsolatban, hogy ellenőrizzék a hatásosságát, biztonságát és minőségét – tették hozzá.

Egyelőre az Európai Bizottság sem ajánlja az orosz Szputnyik 5 vakcina használatát, mert az uniós hatóságok még nem engedélyezték.

Orbán Viktor a napokban a nyugati irányú vakcinabeszerzésekről közölte, hogy az Európai Bizottság segítségével több nyugati gyártó felől összesen 12 millió vakcinát kötött le Magyarország, „ez elég lehet arra, ha az emberek tömegesen be akarják oltatni magukat itthon”, de jelezte: nem lehet tudni, mikorra áll majd rendelkezésre tömegesen ennyi vakcina, április–júniust ígérnek a gyártók. A legtöbb nyilatkozó virológus szerint, ha január végén lesz is oltóanyag, akkor is csak április–májusra lehet kialakítani az úgynevezett nyájimmunitást.

Az Origo felidézte azt is, hogy amióta Magyarországon megjelent a koronavírus-járvány, a baloldal ott próbál meg keresztbe tenni a közös védekezésnek, ahol csak tud. A sort a végtelenségig lehetne folytatni, de a napokban kétségkívül elérkeztünk a mélypontra: a Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtésbe kezdett a koronavírus-oltóanyagok ellen, mindenféle bizonyítékok nélkül azt sugallva, hogy az orosz és a kínai oltóanyag nem elég megbízható. Ez nem csupán hazugság, hanem annál sokkal veszélyesebb: ezzel Gyurcsány Ferencék emberek életét veszélyeztetik. Ugyanis a vírus megállításának egyetlen végleges módja van: ha minél többen beadatják a vakcinát.

A DK csütörtök este indította el online konzultációját, amivel talán minden eddiginél messzebbre merészkedett a közös védekezés elleni támadásban.

A baloldali párt honlapján ugyanis váratlanul felbukkant egy kétkérdéses kérdőív, amelyben Gyurcsányék azt tudakolják az emberektől, hogy melyik vakcinát választanák, amennyiben úgy döntenek, hogy beoltatják magukat a vírus ellen.

„Ön beoltatná magát koronavírus elleni vakcinával?” – szól az első kérdés, amelyre igennel és nemmel lehet felelni. Amennyiben valaki előbbi mellett tette le a voksát, akkor a következő körben megjelölheti, hogy melyik oltóanyagot választaná. Opcióként a német, az amerikai, a kínai és az orosz vakcina van megadva, de „a bármelyikkel beoltatnám magam”, valamint a „nem tudom” választ is be lehet klikkelni.

Ahogy az a DK online konzultációinál megszokott, a kérdések és az arra adott válaszlehetőségek meglehetősen manipulatívak, másképp fogalmazva, irányítottak. A kérdőív bevezetőjében ugyanis kiemelték, hogy „az Orbán-kormány eddig a kínai és az orosz vakcina felé nyitott a leginkább”.

Ezzel értelemszerűen azt sugallják, hogy ezeknek a szereknek kérdéses a megbízhatósága. Az emberek véleményéről érdeklődő – ám valójában azt manipuláló – Gyurcsány-párt a petíció elindítását követően közzétett posztjában nem túl korrekt módon úgy fogalmaz, hogy „üzenjük Orbánnak: ne végezzen emberkísérletet a magyar embereken”. Ezt azzal indokolták, hogy szerintük az orosz és a kínai vakcina megbízhatatlan. Hogy állításukat mire alapozták, az nem derült ki a rövid ismertetőből (mint ahogy a párt politikusainak megnyilvánulásaiból sem). Gyurcsányék tehát

nem valós konzultációt, hanem egy politikailag motivált akciót indítottak

– írja az Origó.

Ezen a ponton mindenképpen fontos kiemelni, hogy a koronavírus-járványt egyedül a vakcinákkal lehet megállítani, minden más, így a maszkviselés is, csak annak kordában tartására jó. Azzal, hogy Gyurcsány pártja megpróbálja az oltóanyagokba vetett közbizalmat megingatni, emberi életeket veszélyeztet, és növeli a fertőzés terjedésének esélyét – fogalmaz az Origó.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy az álfelmérésnek van egy másik érdekes jellemzője is, ugyanis a kérdések előtt a válaszadóknak ki kell tölteniük egy adatlapot. A Gyurcsány-párt természetesen a személyes adatokra kíváncsi. Árulkodó, hogy aki nem adja ki az adatait, az nem fér hozzá a kérdésekhez. Tehát

Gyurcsányékat legalább annyira érdeklik az emberek adai, mint a véleményük.

Emellett az is kérdéses, hogy az adatgyűjtés mennyire jogszerű – nemegyszer volt már rá példa, hogy az adatvédelmi hatóság jogellenesnek ítélt meg hasonló akciókat.

Az orosz oltóanyag ellen hergel a Momentum is

Nemcsak a DK, hanem a sokak által a párt ifjúsági szervezetének tartott Momentum is az orosz vakcinát támadja.

Fekete-Győr András pártelnök tegnapi videóüzenetében szintén arra célozgatott, hogy a keletről érkező oltóanyag megbízhatatlan. Emiatt arra kérte a kormány tagjait, hogy mindenki előtt oltassák be magukat a szerrel.

A Covid–19 elleni oltóanyag, a Gam-Covid-Vac előállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában 2020. augusztus 6-án – Fotó: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap

Az oroszok szerint megbízható a vakcinájuk

A novoszibirszki Vektor kutatóközpont a napokban közölte, hogy a második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket. „A klinikai kutatások szerint az antitesteket kimutatták az EpiVacCorona vakcinával immunizált önkéntesek száz százalékánál. A sejtes immunválaszt illetően már megjegyeztük, hogy az EpiVacCorona vakcinával oltott önkéntesek többségénél az oltás után kifejezett specifikus T-sejtes immunválasz beindulását figyelték meg” – olvasható a kutatóközpont közleményében. Azt is kiemelték, hogy az eddigi tesztelések során nem mutatkoztak mellékhatások. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter ismertette, hogy az orosz oltóanyag félidős jelentése szerint 92 százalékos a vakcina hatékonysága.

Gyurcsány járványügyi politikája egyszerű, „bárki védekezik járvány ellen, a Fidesz a hibás”. Akkor is, ha éppen Gyurcsány haverjai kormányoznak – említi meg a 888.hu

Felidézik, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök internetes naplójában azzal vádolja a Fideszt, hogy ők tehetnek a …ában elhunyt kismama haláláról.

„Mit gondolnak arról, hogy emberek halnak meg, és […] haláluk megelőzhető lett volna, ha beoltatják magukat, de nem tették, mert – egyéb lehetséges okok mellett – a Fidesz azt terjeszti, hogy nem szabad”

– írta Gyurcsány. De mikor is? Hát 2009 decemberében, azok után, hogy több fideszes politikus közölte: nem oltatja be magát a H1N1-influenza elleni első védőoltással. Pedig a Fidesz és az akkori pártelnök, Orbán Viktor hivatalosan is kiállt a vakcinázás mellett. – De mit mondana a DK-elnök mostani pártja csütörtöki kiáltványára? – teszik fel a kérdést, emlékeztetve arra, hogy Barkóczi Balázs, a DK szóvivője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján kijelentette: nem véletlen, hogy Magyarország rendel az orosz vakcinából, mert más országnak „esze ágában sincs saját polgárain kísérletezni” az orosz készítménnyel. A politikus úgy fogalmazott: „Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban számtalan nyugtalanító körülmény látott napvilágot.”

Ha nagyon szigorúak akarnánk lenni, akkor Barkóczi Balázsnak már most büntetőeljárással kellene szembenéznie, hiszen ha pártja nem tudja bizonyítani, hogy az orosz vakcina hatástalan vagy veszélyes, akkor éppen megint fakenewst gyártanak, ami veszélyhelyzet idején elkövetve bizony bűncselekménynek számít – figyelmeztet a 888.hu.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház orvosigazgatója szombaton a vírus elleni vakcinákról azt mondta, hogy óriási a fejlődés, már négy-öt oltóanyagot törzskönyveztek a világon. Véleménye szerint azért gyorsultak fel a kutatások, mert korábban már más betegségek ellen hatékony oltóanyagokat próbálnak felhasználni.

– A kormány úgy döntött, hogy többféle oltóanyagot szerez be, de csak azt alkalmazza majd, amelyik biztonságos, hatékony és semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre – hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy két amerikai vakcináról azt állítják, kilencven százalék feletti a hatékonysága. – Ez esetben a lakosság ötven-hatvan százalékának beoltásával megfelelő védettséget lehetne elérni – tudatta.

Szlávik János kitért arra is: a járvány első hullámában aránylag kevés beteg volt, és kevesen haltak meg, valószínűleg ez biztatta a vírustagadókat arra, hogy elbagatellizálják a járványt, és tagadják a vírus létezését. A főorvos reméli, hogy ahogy halad előre a járvány Magyarországon, egyre kevesebb ember lesz, aki azt hiszi, a koronavírus nem veszélyes.

– Az elmúlt évtizedekben sok új oltás jelent meg, a vírustagadóknak pedig nem volt erejük megakadályozni, hogy a hatékony oltásokat megkapják az emberek – mondta Szlávik János, aki bízik abban, ha elmagyarázzák az embereknek, hogyan működik a koronavírus elleni oltás, nem lesz terük az országban a vírustagadóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.