Müller Cecília: Jellemzően még mindig a fiatal korosztály érintett

A járvány felszálló szakaszában vagyunk Európa-szerte és nemzetközi szinten is.

Veres László István–Elek Nikoletta
2020. 10. 05. 11:18
null
Müller Cecília országos tiszti főorvos.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Müller Cecília a tájékoztató elején ismertette az elmúlt nap járványügyi adatait: 905 fővel emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt napon, így jelenleg 22 482 aktív fertőzött van nyilvántartva az országban. Újabb 11 fő hunyt el, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, a legtöbben szív- és érrendszeri betegségben voltak érintettek. Az életkoruk 68–83 év között volt. 649 főt ápolnak kórházban negyvenen vannak lélegeztetőgépen. Az összes beazonosított pozitív személy eddig 31 480 fő. A mai napig 765 598 PCR-tesztet végeztek el.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte: bár a fertőzöttek nagy része még mindig a fiatalok közül kerül ki, az idősek is egyre inkább érintettek. Hozzátette: a járvány felszálló szakaszában vagyunk Európa-szerte és nemzetközi szinten is.

Az országos tiszti főorvos szólt arról is, hogy eldöntött az orvosok béremelése, ezzel is köszönetet mondanak a helytállásukért. Az oktatási nevelési intézményekkel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg 21 óvodában és öt iskolában van rendkívüli szünet, 64 osztálynál és négy teljes iskolánál pedig digitális tanrendet rendeltek el. Ez javuló tendenciát mutat – hangsúlyozta Müller Cecília, aki ez alkalommal is felhívta a figyelmet a védekezéssel kapcsolatos szabályok betartására.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a járványügyi szabályok betartásával kapcsolatban 64 esetben került sor intézkedésre a hétvégén. Üzletekben, vendéglátóhelyeken 33 személlyel szemben kellett intézkedni. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszélt a mától hatályos új belépési szabályokról, amelyek jelentős könnyítést jelentenek a Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból érkezőknek. Ők egy negatív teszttel és érvényes szállásfoglalással beléphetnek Magyarországra.

Kis Róbert ismertette: az elmúlt hétvégén a Magyarországra személyforgalomba történő tranzitálási szabályok betartását is ellenőrizték, ezen szabályok megszegését 121 esetben tapasztalták. Szintén ellenőrizték a zenés-táncos rendezvények megtartására, valamint a vendéglátóhelyek nyitvatartására vonatkozó szabályok betartását: négy esetben tapasztaltak szabálysértést.

A hatósági házi karantén ellenőrzése tekintetében az elmúlt 24 órában 11 290 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre. Az elmúlt hétvégén elrendelt hatósági házi karanténok száma 3906, amelyből 1861-et hazánk államhatárán, az országba való beutazás során rendeltek el. A mai napon elrendelt és érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 20 199.

Müller Cecília beszámolt róla, hogy számos védőeszköznek, felszerelésnek a hazai gyártása is biztosított, két hétre el vannak látva ezekkel az intézmények. A szakember azt javasolta, hogy a szabadtéri piacokon is hordjunk maszkot. – A házi készítésű maszkok is megfelelnek a vírus terjedésének megakadályozására, a lényeg, hogy jól takarják az arcot. Anyaga lehetőleg pamut legyen, mert az jól bírja a hatvan fokon való mosást és a vasalást – közölte.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta: egyáltalán nem veszélyes a koronavírussal fertőzötteknek, ha beoltatják magukat influenza elleni védőoltással, hiszen ez a védőoltás inaktivált vírusvakcina, tehát nem tartalmaz élő vírust.

Mivel a két betegség azonos tünetekkel jelentkezhet, így az orvosnak is támpontot ad az, ha valaki az influenza ellen már védett. Ebben az esetben az orvos nagyobb valószínűséggel indul el a koronavírus diagnózisának felállítása irányába – magyarázta Müller Cecília. Hozzátette: mindenképpen ajánlja hatvan év felett, illetve a krónikus megbetegedésekben szenvedőknél az oltást, amely idén mindenki számára térítésmentesen hozzáférhető.

Az RTL kérdésére válaszolva kiemelte: a Szuperkupa labdarúgó-mérkőzésen nem jött létre járványügyi gócpont.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.