Harrach Péter: Ezer éve változatlan a magyar állam, a magyar emberek törekvése

Ezer éve változatlan a magyar állam, a magyar emberek törekvése, hogy Magyarország a függetlenségét érzékenyen védő európai, magyar és keresztény állam legyen – jelentette ki a KDNP parlamenti frakcióvezetője, alelnöke kedden Szegeden.

Forrás: MTI2019. 08. 20. 16:46
null
Továbbra is azoknak kell leginkább segítenünk, akiket a járvány legfőképp fenyeget
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harrach Péter a Tisza-parti hagyományos, a Szeged-Tápé városrészben tizennegyedik alkalommal megrendezett Szent István-napi ünnepségen hangsúlyozta: Magyarország első királyának személyiségében összhangban volt a kor királyi eszményének követelménye, a kemény határozottság és az emberség.

A magyarság keresztény európai államát Szent István elkötelezettségének, céltudatosságának és erejének köszönheti – tette hozzá.

Harrach Péter az alaptörvény első mondatát idézve – mely szerint „büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette”- azt mondta: az „alaptörvény által megtestesített szövetség egy a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között fennálló szövetség”.

Közölte, Szent István Imre herceghez írt intelmei – „a szeretet gyakorlása vezet a legfőbb boldogsághoz, légy irgalmas minden erőszakot szenvedővel, légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz is, kik nem férnek a hatalomhoz” – bizonyítják, hogy fiát is olyan uralkodóvá akarta tenni, mint amilyen ő maga volt.

Kiemelte: Szent István egyénisége és műve – egy igazi, európai és keresztény állam – ma is követendő példa, mint ahogy az állam függetlenségének védelme is. A magyarok első királya ugyanis megvédte Magyarország önállóságát és függetlenségét „kelet és nyugat uraitól”, és ezt az utat járta a magyar nép ezer éven keresztül, akárcsak most is – fogalmazott.

Harrach Péter ünnepi beszéde végén bejelentette, hogy a Fidesz mellett a KDNP is támogatja Szegeden Nemesi Pál független polgármesterjelölt, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztját is betöltő vállalkozó indulását az október 13-ai önkormányzati választáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.