Hazánk nemet mond a kvótára

Őszre várható ítélet abban a perben, amelyet a brüsszeli Európai Bizottság indított Magyarország ellen, mivel a magyar kormány nem hajtotta végre a migránsok betelepítésére vonatkozó határozatot. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy Magyarország továbbra is elutasítja a kényszerbetelepítési kvótát. Az Európai Bizottság szerint a migránsok betelepítése nem jelent biztonsági kockázatot.

2019. 05. 16. 10:36
Judge Vesterdorf presides the EU's Court of First Instance in Luxembourg
A bíróság július végén kapja meg a főtanácsnok véleményét Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország továbbra sem fogadja el a kívülről kényszerített menekültkvótát, és erre az álláspontra kötelezi a kormányt a magyar emberek döntése is – fogalmazott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára annak kapcsán, hogy tegnap délelőtt tárgyalt az uniós menekültkvótákkal kapcsolatos jogsértési eljárásról a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság.

A politikus az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: az egyszeri kvóta csak a kezdet lenne, és a valódi cél az állandó, felső korlát nélküli, automatikusan kötelező kvóta bevezetése.

A bíróság július végén kapja meg a főtanácsnok véleményét
Fotó: Reuters

Az uniós bíróság előtt az Európai Bizottság (EB) jogi képviselője úgy érvelt, hogy a migránsok betelepítése nem jelentett volna biztonsági kockázatot, mivel a hatóságok megfelelő indoklással megtagadhatták volna az egyes jelöltek áthelyezését.

Mint mondta, elutasítják azt az érvet, hogy a kétéves határidő lejárta miatt már nem volt végrehajtható a kvótadöntés, amely egyébként két évre szóló átmeneti intézkedés volt, és annak végrehajtásáért a határidő lejárta után is perelte hazánkat a bizottság.

– Más tagállamok sem teljesítették kötelezettségeiket. Egyesek a számukra előírt áthelyezéseknek mindössze 1-2 százalékát hajtották végre, mégsem kerültek bíróság elé – emelte ki a magyar kormány jogi képviselője. A kabinetnek a bíróság előtt ismertetett álláspontja szerint a tagállamoknak jogukban áll elutasítani a migránsokkal kapcsolatos áthelyezési kötelezettségeiket, ha azok veszélyt jelentenek a belső biztonságra és a közrendre, ebben az esetben pedig erről van szó.

Völner Pál úgy tájékoztatott: a per eredményét előrevetítő főtanácsnoki vélemény július 29-re készül el, és ősszel várható a bíróság döntése. Az államtitkár biztatónak nevezte, hogy a bíróság kérdései jogértelmezéssel kapcsolatosak, amely azt jelzi, hogy érdemben foglalkoznak a magyar fél indokaival.

Emlékezetes: az Európai Tanács 2015-ben döntött arról, hogy hazánknak 1264 migránst át kell vennie Görögországból és Olaszországból. Magyarország megtámadta a döntést az Európai Bíróságon, ám 2017 szeptemberében ellenünk döntött a testület. Az EB 2017 júniusában jogsértési eljárást indított hazánk, Csehország és Lengyelország ellen, mivel nem hajtották végre a menedékkérők áthelyezéséről szóló döntést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.