Hollik István: Nemzeti és európai érdek a klímavédelem

Nemzeti és európai érdek is a klímavédelem, de ennek költségét a legnagyobb szén-dioxid kibocsátóknak kell állniuk – jelentette ki Hollik István kormányszóvivő Magyarország élőben című műsorunkban. A politikus szerint igazságtalan lenne, ha az emberekkel fizettetnék meg a klímasemlegesség árát.

Forrás: Hír TV2019. 12. 13. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányszóvivővel folytatott beszélgetés előtt a HírTV tudósítója, Zöldhegyi Katalin jelentkezett élőben Brüsszelből, a kétnapos Uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban. Elmondta, az állam és kormányfők az első napon a finn elnökség költségvetési javaslatát tárgyalják. A finnek a következő hét évre 48 milliárd euróval csökkentenék ezt, melynek legnagyobb vesztese a kohéziós források területe lenne. Itt Magyarország akár 5,7 milliárd eurót is veszíthet, de a vesztesek oldalán áll a mezőgazdasági terület, illetve a vidékfejlesztés is.

„Összeurópai szinten egyébként minden tagállam vesztese az új hétéves költségvetésnek a britek várható kilépése miatt. Ugyanis becslések szerint körülbelül 15 milliárd euróval kevesebb pénz folyna be az Európai Unió költségvetésébe.”

Orbán Viktor elmondta, Magyarország szeretné, hogyha Európa 2050-re klímasemleges lenne, ezért kész arra, hogy aláírja az erről szóló megállapodást, de nem akarja, hogy ennek árát a szegényebb országokkal fizettessék meg.

Hollik István elmondta: nemzeti és európai érdek a klímavédelem.

„Erkölcsi felelősség is, hogy azt a környezetet, amit örökül kaptunk az elődeinktől, azt legalább olyan minőségben adjuk tovább a jövő generációi számára.”

A kormányszóvivő hozzátette, ugyanakkor vannak Magyarországnak feltételei is. Hollik István szerint igazságtalan lenne, hogyha az emberekkel fizettetnék meg ennek az árát, akár új adók bevezetésével. Valamint azt is elmondta, hogy a karbonsemlegességet nem lehet elérni atomenergia nélkül. Kiemelte, nem járhat együtt a klímavédelemmel kapcsolatos harc azzal, hogy az élelmiszer vagy az energia árai ugrásszerűen megnőnek. A politikus úgy fogalmazott: A magyarországi rezsicsökkentés eredményeit a kormány szeretné védeni.

„Vannak kemény feltételei a magyar kormánynak. Mi részt veszünk ebben a küzdelemben, számunkra is fontos, ráadásul nemcsak szóban beszélünk erről, hanem az eddigi időszakban sokat is tettünk ezért. Magyarország élen jár egyébként a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. az egy főre jutó kibocsátás Magyarországon 6,3 tonna úgy, hogy Németországban 10 kg per fő fölött van, Hollandiában 11 kiló fölött van per fő és akkor az Európai unión kívülről már ne is beszéljünk.”

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.