Így emelkedtek a bérek az egészségügyben 2010 óta

2010 és 2022 januárja között több mint háromszorosára emelkedik a szakdolgozók fizetése.

Magyar Nemzet
2020. 10. 03. 16:06
null
Budapest, 2020. május 1. Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt "meghívásos alapon", az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, és valamennyien "magánháztartásban" élők. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök ma bejelentette, hogy sosem látott mértékben emelkedik az orvosok bére. A részletszabályok és az emelés pontos mértéke hétfőn derül ki, amikor a kormány benyújtja javaslatát az Országgyűlés elé. Az emelés várhatóan azt jelenti, hogy 2021. január elsejétől mintegy 80 százalékkal emelkedik az orvosok fizetése.

A béremelés kapcsán a Magyar Nemzet azzal a kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), hogy pontosan mennyivel nőtt az egészségügyi dolgozók juttatása 2010 óta. A minisztérium közölte, hogy az orvosok bére 2010 óta két és félszeresére emelkedett, a tárca az ápolók kapcsán azt közölte, hogy egy többéves, átfogó béremelési program zajlik, 2022-re a két és félszeresét fogják keresni annak, mint amit 2018-ban kerestek, valamint számukra korábban átutalták azt a bruttó félmillió forintos extra juttatást is, amelyet a járvány kapcsán végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként kaptak.

Négy év alatt 72 százalékkal nőtt az egészségügyi szakdolgozók alapbére
Fotó: Havran Zoltán

Az Emmi közölte, hogy az orvosi, szakorvosi alapbérek a 2016–2017-ben megvalósított kétlépcsős béremelésnek köszönhetően átlagosan 56,8 százalékkal emelkedtek 2010 óta. Az Országos Mentőszolgálatnál szolgálatot teljesítő orvosok és mentők bére 67 százalékkal emelkedett 2010 óta.

A tárca kiemelte, hogy a rezidenseknek is igyekeztek kedvezni, pályakezdésüket, szakmai megbecsültségüket és a hazai munkavállalásuk elősegítését 2011 óta a Rezidens támogatási program ösztöndíjrendszere segíti, amelyre a kormány 20,2 milliárd forintot biztosított, és indulása óta csaknem hatezren vették igénybe. Ösztöndíjtípustól függően havi nettó száz-, százötven-, kétszázezer forintnyi juttatásban részesülnek azok a szakorvos, illetve szakgyógyszerészjelöltek, akik vállalják, hogy a szakképesítésük megszerzése után legalább annyi ideig, ameddig részükre az ösztöndíj folyósításra került, Magyarországon fognak dolgozni, és hálapénzt semmilyen formában nem fogadnak el.

Az Emmi megkeresésünk kapcsán úgy tájékoztatott, hogy 2010 és 2022 januárja között több mint háromszorosára emelkedik a szakdolgozók bére. Emlékeztettek: 2016 és 2019 között a szakdolgozói alapbérek a háromlépcsős béremelésnek köszönhetően átlagosan 53 százalékkal emelkedtek.

A védőnők szolgálati díjazása 2010 és 2018 között 257 ezer forintról 358 ezer forintra nőtt, ezen belül egy védőnő átlagos fizetése 153 322 forintról mostanra 257 128 forintra emelkedett. Az alapellátásban dolgozó háziorvosok, gyermekorvosok és fogorvosok keresete 70 százalékkal nőtt 2010 óta. A minisztérium azt is közölte: az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó szakdolgozók bére 2019 és 2022 között, négy lépcsőben 72 százalékkal emelkedik.

Az Emmi hangsúlyozta: a kormány döntése értelmében a 2019. július 1-jétől életbe lépett változás során a védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, így a béremelés összesen a mintegy 81 ezer egészségügyi szakdolgozó (ápoló, szakápoló, diplomás ápoló, asszisztens, szakasszisztens, szülésznő, dietetikus, gyógytornász, valamint nem egészségügyi főiskolai szintű végzettséggel rendelkező dolgozó) mellett nagyjából 4000 védőnőt is megillet. A minisztérium tájékoztatása szerint 2019-ben az eredetileg november 1-jétől esedékes nyolcszázalékos béremelést július 1-jén, előrehozottan kapták meg az egészségügyi szakdolgozók. A tárca tájékoztatása szerint 2020. január 1-jén további 14 százalékkal folytatódott a béremelés, 2020. november 1-jén 20 százalékkal, 2022. január 1-jén pedig újabb 30 százalékkal fognak többet kapni a 2018. évi illetménybázishoz képest.

Az Emmi jelezte, hogy kiemelten fontosak a kormány számára azok, akik ápolói pályára készülnek, ezért ezeket a fiatalokat havi 40 ezer forintos ápolói ösztöndíjjal támogatják, és az ápolók lakhatási körülményeit is javítjuk, országszerte megújulnak a nővérszállók és újak is épülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.