Iskolaőrt akarnak már Kompolton is

Két büntetőeljárás is indult Heves megyében, miután Kompolton az iskola előtti buszmegállóban betörték a rajztanár orrát a fiuk felpofozása miatt indulatos szülők. A szülők is feljelentették a tanárt.

2020. 10. 27. 7:45
null
Székesfehérvár, 2010. december 9. Rendőrök ellenőrzik a folyosót a szünetben a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégium Szent István Szakképző Iskolájában. A sorozatos rendbontások miatt a hatóság segítségét kérte az oktatási intézmény a fegyelem megszilárdításában. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kompolton iskolaőr után kiáltanak, miután tíz napja a hetedikes Krisz­tián szülei megvárták iskolán kívül a rajztanárt, és megverték, az orrát is betörték. A verekedő anya a Hír TV ­Riasztás című kedd esti műsorában beszél a támadás okáról. „Aznap délután kaptam egy telefonhívást a fiam osztálytársától, hogy D. Zoltán tanár úr pofon hajította, és a gyereknek be van dagadva a bal oldali szeme. A hír hallatán elindultam a buszmegállóba, várni a gyermeket. Pár perc múlva meg is érkezett az iskolabusz, leszálltak róla, megvártam, hogy a tanár úr leszálljon, és én felkérdeztem. (…) A tanár nem válaszolt, csak gúnyosan nézett. (…) Annyit válaszolt, hogy és a maga fia szemtelensége? Ennyi volt csak. Aztán a gyerek elém áll, ez a látszat… a nagy félelem, az arca bedagadva. Elborult az agyam, mint anya” – fogalmazott az asszony.

Krisztián szerint a tanár a félregombolt pulóvere miatt pofozta fel. Az anya a Riasztásnak sem tagadta, hogy megütötte a tanárt. „A tanár úrnak nekimentem. A hajába szerettem volna kapni mint nő, mert mi nem ököllel verekszünk. És igen, ahogy nekimentem, szerintem a telefon a kezemben volt, megcsikartam, megütöttem a tanár urat” – mondta.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, a Füzesabonyi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt indított büntetőeljárást, a szülőket már gyanúsítottként ki is hallgatták.

A Riasztás információi szerint az anya nem tett vallomást, az apa pedig tagadta, hogy bántotta volna a rajztanárt. A kihallgatás után a szülők is feljelentést tettek a gyermeküket ért testi sértés miatt. Az ügynek hivatalosan még nincs gyanúsítottja, ismeretlen tettes ellen indult eljárás.

Az egyébként képzőművész rajztanárt Messengeren érte el a tévéstáb, a bántalmazott pedagógus nem akart a kamera elé állni. A férfi a Riasztás riporterétől értesült, hogy ellene is eljárás indult.

„Köszönöm kérdését, jól vagyok, mind fizikailag, mind lelkileg. Amit elmondhatok, »közkézen« forognak bizonyos videófelvételek a különböző médiumokban, melyek megtekintése nyomán és a büntető törvénykönyv fellapozása után lehet némi képet alkotni arról, hány bűncselekményt követtek el a szülők egyszerre azon a péntek délutánon” – írta a megkeresésre D. Zoltán.

A tévéstábnak Kompolton többen is arról beszéltek, hogy a rajztanár már máskor is fizikailag fenyített meg kezelhetetlennek tartott gyerekeket.

A tanárverés miatt a Kompolt-Nagyúti Általános Iskola igazgatója, Kollár Tamás a közleményében azt írta: „Mint intézményvezető, mint pedagógus, mint magánember elítélem az erőszak minden formáját. Kérek mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát, és ne hozzon elhamarkodott döntéseket. A közösségi médiát ne uszításra, mint inkább a probléma megoldására használják. Az illetékes hatóságok dolgoznak az eset megoldásán. Bízom benne, hogy megnyugszanak a kedélyek, és mihamarabb visszatér a tanítás a normál kerékvágásba.” Az iskolában egyébként jelenleg tanítási szünet van.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az iskolaőrrendszer bevezetését szorgalmazza, mert az iskolában eddig nem volt iskolaőr. „Egy tanuló hozzátartozói súlyosan bántalmaztak egy tanárt Kompolton. Ez az elfogadhatatlan incidens rávilágított arra, hogy Kompolton is szükség van iskolaőrségre. Azonnali, soron kívüli intézkedést kértem ennek érdekében. Az iskolai erőszak minden formája elfogadhatatlan” – írta egyebek mellett.

Közben az iskolaőrrendszert korábban támadó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa a Klubrádiónak azt mondta, nem volt teljesen felesleges a kormány intézkedése, bár hozzátették: szerintük most kiszorul az erőszak az iskolán kívülre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.