Karácsony Gergely ragaszkodik a városházi karanténszállóhoz

Nem nyugszik bele Karácsony Gergely, hogy a kormányhivatal nem engedélyezi a Városháza belvárosi műemlék épületben hajléktalanszállót nyitni. A főpolgármester szívtelenségnek nevezte azt, hogy az örökségvédelmi és turisztikai szempontokat figyelembe véve elutasították a kérelmét. A főpolgármester megtámadja a határozatot.

2020. 06. 10. 15:54
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. mrcius 4. Karcsony Gergely fpolgrmester beszdet mond a budapesti llskeresket segt, a Budapest Esly Nonprofit Kft. ltal zemeltetett munkaer-piaci szolgltatsokra kialaktott tancsad iroda tadsn a Fpolgrmesteri Hivatalban 2020. mrcius 4-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyithat Karácsony Gergely főpolgármester hajléktalanszállót a Városháza műemléknek nyilvánított épületében – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala, miután elutasította a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét.

– A főpolgármester a Városház utca 9–11. és a Gerlóczy utca 2–6. szám alatti központi Városháza épületében tervezte megnyitni a hajléktalanszállót, az érintett ingatlan azonban műemlék, továbbá műemléki jelentőségű területen és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, illetve kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része – közölte a kormányhivatal. Közleményükben megerősítették azt a tény, amit a Magyar Nemzet korábban megírt: a Belváros-Lipótváros kerületi építési szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol szállás funkció nem helyezhető el, így hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható.

A főpolgármester szokása szerint közösségi oldalán osztotta meg csalódottságát a jogi szempontból borítékolható döntés kézhezvétele után.

„Micsoda semmirekellő szívtelenség ez. Még a járvány sem hív elő belőlük semmiféle együttérzést, szolidaritást, belátást? Semmit? Nem áll le a Fidesz a legkiszolgáltatottabb, leggyámoltalanabb emberek elleni hajszával. A csepeli fideszes polgármester és a belvárosi Fidesz-szervezet után most – tőlük nyilván nem függetlenül – a politikai hecckampányokhoz nem először asszisztáló fővárosi kormányhivatal akarja tovább növelni a hajléktalan emberek kiszolgáltatottságát. Nehéz máshogy olvasni azt a határozatot, amellyel meg akarják tiltani, hogy a saját épületünkben, a Főpolgármesteri Hivatalnak otthont adó Városházán alakítsunk ki átmeneti hajléktalanszállót” – írta közösségi oldalán a főpolgármester mindenféle szakmai, jogszabályi szempontot nélkülözve.

A Magyar Nemzet korábban megírta: a belvárosi Fidesz nyílt levélben szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza döntését a Városházára tervezett hajléktalanszálló ügyében. Mintegy 4500 tiltakozó aláírás gyűlt össze a belvárosi lakosoktól, akik azt kérik: tartsa be választási ígéretét és működjön együtt a budapesti lakosokkal. Karácsony Gergely kitartott amellett, hogy hajléktalanszállót létesítsen a Városházára, amelyhez az egészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva láttak neki.

Bár a járvány lecsengőben van, lapunknak elismerték: folytatják az előkészítő munkálatokat. Mindezt úgy, hogy engedélyeket senkitől sem kértek, a Városházán pedig egy rendelet szerint tilos szállásadó tevékenységet végezni. Ráadásul Belváros-Lipótváros önkormányzata kétszeresen becsapva érzi magát, hogy a főpolgármester ígéretei ellenére, nem hallgatja meg sem a hajléktalanszálló, sem más kérdésekben az önkormányzat és a kerület lakóit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.