Kásler Miklós: Új helyet keresünk a 100 Tagú Cigányzenekarnak

A tárcavezető úgy rendelkezett, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítsen új ingatlant találni a 100 Tagú Cigányzenekarnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook, MTI2021. 03. 01. 17:08
Lendvai Ferenc
Budapest, 2014. május 11. A 100 Tagú cigányzenekar a Cigánykerék - Roma kulturális fesztiválon Budapesten, az Akvárium Klubban 2014. május 11-én, középen Lendvai Ferenc prímás. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az együttes a fővárosi pártpolitikai csatározások egyik áldozataként elvesztette próbahelyét, úgy rendelkeztem, hogy az Emmi segítsen alkalmas ingatlant keresni a zenekar számára – tájékoztatott az emberi erőforrások minisztere a közösségi oldalán. Kásler Miklós hangsúlyozta:

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár jelenleg azon dolgozik, hogy a nemzeti örökségünk szerves részét képező, a hagyományokat nemzedékről nemzedékre átadó cigányzenészek világhírű együttesének a jövője biztosítva legyen.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, a 100 Tagú Cigányzenekar immár tizenkét éve egy VII. kerületi, Wesselényi utcai épületben tartotta a próbáit, majd a világhírű zenekar a sajtóból értesült arról, hogy február 25-ig el kell hagyniuk az ingatlant. Ezt követően Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere felajánlotta, hogy a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban vagy a Cziffra György Kulturális Központban állandó vagy ideiglenes próbahelyet biztosítanak az együttes számára.

A kormánypárti városvezető elmondása szerint külön kérte a kerületi képviselőket, hogy támogassák a kezdeményezését, viszont a Jobbik, a Momentum, a DK és a Közösség Dél-Budáért Egyesület képviselői elutasították azt, mondván: nem előremutató más önkormányzat belügyeibe ilyen módon beavatkozni.

Később Perlai Zoltán, Budafok DK-s frakcióvezetője visszautasította, hogy problémát láttak volna a 100 Tagú Cigányzenekar befogadását illetően, majd a kirekesztő beszéd határait súrolva, nemzetiségi alapon szembeállította a helyi svábokat a cigányzenekar tagjaival. Felszólította ugyanis Szepesfalvy Anna alpolgármestert, hogy a méltán népszerű cigányzenekar mellett a sváb ősök emléke előtt is hasonló lelkesedéssel álljon ki, hiszen ők is ugyanúgy megérdemlik az elismerést és a befogadást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.