Kecskeméten is tartanak órát az ELTE oktatói

A gazdasági szakokat egyértelműen a nagy múltú, budapesti egyetemeken választják előszeretettel a felvételizők, de a legnívósabb képzések már vidéken is elérhetők. Kecskemét fejlett gazdasági élete, az itt elérhető ösztöndíjak és nem utolsósorban a világszínvonalú oktatási körülmények képesek felvenni a versenyt a fővárosi kínálattal. Fülöp Tamás, a modellváltáson átesett Neumann János Egyetem rektora az intézmény legújabb kezdeményezéséről mesélt lapunknak.

Csókás Adrienn
2021. 07. 02. 6:18
null
21211208 Kecskemét Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oktatási együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Egyetem (NJE) és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézete (ELTE-GTI) – értesült lapunk. Szerződésük szerint a következő három tanévben az ELTE GTI oktatói szervezett formában kapcsolódnak be a kecskeméti intézmény életébe. – A megállapodás arról szól, hogy a gazdaságtudományi karunk bizonyos képzésein az ELTE oktatói is tartanak órákat. A humánkapacitás bővítése számos szakot érint,

például a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel vagy épp a nemzetközi gazdálkodás szakot, de az alapképzések mellett több felsőoktatási szakképzést és mesterképzést is

– magyarázta lapunknak Fülöp Tamás rektor.

Mint elmondta, a kecskeméti portfólióban a gazdaságtudomány képzési irány viszonylag új, a kar mindössze ötéves múltra tekint vissza, azonban a képzés kialakítását és fejlesztését mind a Magyar Nemzeti Bank, mind pedig a Pallas Athéné Alapítványok a kezdetek óta támogatták. A támogatás hozzájárult a kar létrehozásához, és például az ECO ösztöndíj finanszírozása révén pedig a sikeres hallgatói támogatásokhoz. – Idén adjuk át az első alapszakos diplomákat, de már az első években is dinamikusan növekedett a diáklétszám, jelenleg közel hatszázan tanulnak a karon. A gazdasági képzések piacáról ugyan kijelenthető, hogy a Budapesten kínált, nagy múltú egyetemek a legvonzóbbak, de az elmúlt évek tapasztalatai mégis azt igazolják, hogy

Kecskemét fővároshoz való közelsége és fejlett gazdasági élete, az itt elérhető ösztöndíjak és a világszínvonalú oktatási infrastruktúra képes felvenni a versenyt a fővárosi kínálattal. A kecskeméti GTK MBA (Master of Business Administration) képzése például máris dobogós helyen szerepel az üzleti képzések országos piacán.

A képzéseink népszerűsége miatt egyre több oktatóra van szükség, az ELTE GTI-vel kötött megállapodás célja ezért éppen az, hogy biztosítani tudjuk a szükséges szakmai színvonalat – fogalmazott a rektor.

Kecskeméten bevált a modellváltás: több pénz jut ösztöndíjakra, aminek köszönhetően nőtt a felvételizők száma is
Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe

Hozzátette: a partnerség mindkét egyetem számára rendkívül előnyös, hiszen

a neves vendégoktatók révén Kecskeméten tovább növekszik a képzések vonzereje, az ELTE számára pedig egyfajta „felhordó” szerepet jelent az itteni jelenlét, mivel a kecskeméti alapszakok végzősei később náluk folytathatják tanulmányaikat mesterszakon, majd doktori képzésen.

Kérdeztük Fülöp Tamást a modellváltásról is, mivel a Neumann János Egyetem az elsők között tért át alapítványi fenntartásra. A rektor szerint eddig csupa pozitív tapasztalatot szereztek. – Már egy tanév is elegendő volt arra, hogy észleljük az új rendszer előnyeit.

A modellváltásnak köszönhetően tudtunk például új ösztöndíjprogramokat meghirdetni, aminek köszönhetően az első helyes jelentkezőink számát még a járványhelyzetben is sikerült 15 százalékkal növelni, továbbá kutatás-fejlesztési együttműködéseket és vállalati partnerségeket is meg tudtunk erősíteni az elmúlt év során.

Azt mondhatom, hogy a vagyonkezelői jogokat gyakorló kuratóriummal is harmonikus az együttműködésünk, a múlt heti ülésen például a kollektív szerződésről, új tudásközpontok létrehozásáról és finanszírozási kérdésekről volt szó. Stabil, jó gazdálkodással vágunk neki az előttünk álló időszaknak – mondta el Fülöp Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.