Laktanya-felújítási program nyolcvanmilliárd forintért

Tíz laktanyát újítanak fel az ország különböző városaiban a Honvédelmi Minisztérium megbízásából. A szaktárca laktanya-fejlesztési koncepciója alapján 2017 és 2019 között csaknem nyolcvanmilliárd forintot fordítottak a helyőrségek korszerűsítésére.

2019. 09. 13. 7:04
null
Hódmezővásárhelyen a legénységi épületek korszerűsítése mellett tornacsarnok is épült Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt három évben csaknem nyolcvanmilliárd forint értékben újítottak fel laktanyákat az ország különböző településein a Honvédelmi Minisztérium megbízásából – tudta meg lapunk. Ebből az összegből összesen tíz helyőrségben valósultak meg, illetve fejeződnek be hamarosan az elkezdett fejlesztések. A szaktárca tájékoztatása szerint a laktanyafejlesztés koncepciójának több célja van. Egyrészt meg kívánják tartani az állományt az egyes helyőrségekben, így növelni kell a szolgálatot teljesítő katonák komfortérzetét, javítani kell az élet- és munkakörülmények feltételeit. Másrészt vonzóvá akarják tenni a katonai hivatást mások számára is, akik úgy gondolják, hogy elhelyezkednének a honvédségnél. Ennek érdekében biztosítanák a laktanyán belüli lakhatást, a teljes körű ellátást és azt is, hogy a katonák megfelelő színvonalú rekreációs és sportolási lehetőségekhez jussanak.

A fejlesztések egyik fő helyszíne Hódmezővásárhely. Itt befejezték a laktanyán belüli utak és közművek felújítását, és lezajlott az üzemorvosi rendelők, gyengélkedőhelyiségek, valamint a legénységi épületek teljes rekonstrukciója is. Hódmezővásárhelyen a közelmúltban új tornacsarnokot adtak át a katonáknak, és tervezik egy 1200 négyzetméter alapterületű, új, könnyűszerkezetes hangár építését.

Hódmezővásárhelyen a legénységi épületek korszerűsítése mellett tornacsarnok is épült
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A legénységi épületeket és az orvosi rendelőket korszerűsítették a kaposvári Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred laktanyájában is, ahol az étkezőhelyiségek is megújulnak. Az éttermeket és a hozzá tartozó konyhákat korszerűsítették Székesfehérváron is. A közeljövőben Tatán, Szolnokon és Debrecenben kezdődnek hasonló felújítások.

Debrecenben a laktanya tornatermét már felújították, Szolnokon tervezik a tornacsarnok teljes körű korszerűsítését. Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia épületeinek teljes körű felújítását tervezi a Magyar Honvédség.

A laktanya-fejlesztési koncepció alapján új épületekkel is gazdagodnak a honvédség alakulatai. A pápai bázisrepülőtéren személyforgalmi terminált építettek, a szolnoki helikopterbázison egy korszerű tűzoltóépület felépítését tervezik a jövőben.

Az új technikai eszközök, Airbus helikopterek és Leopard harckocsik elhelyezésére és üzemeltetéséhez is szükség van új létesítményekre. Szolnokon ezért új hangárok, Tatán pedig tankok tárolására alkalmas telephelyek épülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.