Lebuktak a speciális járműveket használó embercsempészek

Több száz illegális migránst juttathatott Nyugat-Európába 2020-tól egy jól szervezett nemzetközi embercsempészcsapat. A szír bevándorlókat a határsértés után tanyákon pihentették, majd kisteherautókkal vitték nyugat felé, A lebukás elkerülése miatt a rendőröket speciális, átalakított járművekkel akarták megtéveszteni.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 05. 16. 18:07
KR NNI
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint tartálykocsi átalakítására is készen állt az a banda, akik roncsként vásárolt kukásautóban, kibelezett mentőautóban alakítottak ki rejtekhelyeket migránsoknak. Úgy okoskodtak, a különleges autókat a rendőrök nem ellenőrzik. Ez a banda vitte egy traktor utánfutóján a szalmabála közé bújtatott migránsokat is, akikkel a sofőr márciusban Pápa környékén balesetet szenvedett. A bűnügyi felderítés és a bevándorlók vallomásai alapján az embercsempészek a pihentetés során napi 50–100 eurót kértek el az illegális bevándorlóktól a szállásért és az élelemért, majd legalább 500 eurót azért, hogy beszállhassanak a Nyugat-Európába induló csempészautókba. A gyanúsítottak panaszát elutasítva május 16-ától jogerősen is letartóztatásba helyezte a bíróság a román, szlovák és magyar bűnözőkből álló banda öt tagját.

A migránsokat szállító traktor pótkocsija Pápa környékén borult fel
Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozásokat két magyar, két román és egy szlovák állampolgárral szemben.

A kiselejtezett mentőautó belsejében is migránsokat szállítottak
Fotó: Police.hu

Március 24-én egy traktor utánfutójában szállítottak 31 szír migránst, április 10-én egy szemétszállító teherautó platóját átalakítva bújtattak el és szállítottak öt illegális bevándorlót. A legutolsó alkalommal, május 10-én egy használtan vásárolt mentőautóban vittek tíz külföldit.

Egy autópálya forgalom-ellenőrző kamerája készített képet az embercsempészek mentőautójáról
Fotó: Police.hu

A bűnszervezet a működése során az eddig beszerzett bizonyítékok szerint több mint ötszáz illegális migránsnak nyújtott segítséget, illetve kísérelt meg segítséget nyújtani a továbbutazáshoz.

A rendőrök Budapesten, Ásotthalmon, Tatán és Gyöngyösön fogták el a banda öt tagját, majd mindegyiküknél kutatásokat tartottak. A nyomozók a szervezetet irányító férfitől 26 millió forintnak megfelelő összegű készpénzt, egy nagy értékű terepjárót, aranyékszereket foglaltak le.

Az embercsempészbanda vezetője aranyba fektette a migránsoktól a fuvarozásért elkért pénzt
Fotó: Police.hu

Az eljárást felügyelő Veszprém Megyei Főügyészség és a Kiskőrösi Járási Ügyészség indítványára a bíróság harminc napra elrendelte a banda tagjainak a letartóztatását. A nyomozók nem tartják kizártnak, hogy a jövőben a bűnelkövetők köre is bővül, több olyan sofőrt is keresnek még, akiket a most eljárás alá vont csapat alkalmazott a határsértők szállítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.