Leginkább a túlsúly és mozgáshiányos életmód fenyegeti a magyarok egészségi állapotát

A magyarok egészségét befolyásoló kockázati tényezők között a túlsúly és a mozgáshiányos életmód a legfontosabb az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete kutatásának eredményei szerint. A III. Innovatív gyógyszeripari körképből kiderül: a következő tíz évben némileg növekedhet a magyarok egészségben eltöltött éveinek száma. Ehhez azonban elengedhetetlen az egészségértés fejlesztése a lakosság körében, valamint a legújabb egészségügyi innová­ciókhoz való hozzáférés.

Magyar Nemzet
2020. 01. 29. 17:09
null
A helytelen táplálkozás továbbra is jellemző Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar társadalom egészségi állapota kulcsfontosságú az ország teljesítőképessége szempontjából, hiszen az idő előtti megbetegedések nemcsak munkaerőpiaci kiesést, hanem komoly egészségügyi kiadásokat is jelentenek a költségvetésnek – hívta fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). A III. Innovatív gyógyszeripari körkép kutatásuk azt vizsgálta a magyar gyógyszerforgalom több mint felét adó vállalatok vezetői körében, hogy miként látják a magyarok egészségi állapotát a következő tíz évben, mit gondolnak a legfontosabb kockázati tényezőkről, valamint hogy az innovatív gyógyszergyártók milyen mértékben járulnak majd hozzá a hazai egészségügyhöz.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: egészségügyi mutatóink tekintetében még elmaradunk az ­Európai Unió átlagától, márpedig a jövő egészséges társadalmának egyik feltétele, hogy a legújabb gyógyszeripari fejlesztések minél gyorsabban és minél több embernek elérhetők legyenek. Az innovatív gyógyszergyártók ezért üdvözölték az egészségügyi kormányzat év végi, több terápiás területet érintő döntését, amely szerint 26 új gyógyszerkészítményt fog támogatni a társadalombiztosítás.

A helytelen táplálkozás továbbra is jellemző
Fotó: Éberling András

A magyarok jövőbeni egészségi kilátásait illetően a gyógyszergyártó vállalatok vezetői óvatosan optimisták. Úgy gondolják, a következő tíz évben valamelyest növekszik majd az egészségben eltöltött évek száma, amely jelenleg – az Eurostat adatai szerint – átlagosan 60,2 év a magyar nők és 59,5 év a férfiak esetében. A kutatás eredményei szerint kismértékben növekszik a magyarok egészségértésének, azaz annak a mértéke, hogy mennyire tudjuk feldolgozni az egészségünkkel kapcsolatos információkat. Kevésbé optimisták a megkérdezettek az innovatív terápiákhoz való hozzáférés idejével kapcsolatban: erről ugyanis az eredmények alapján úgy gondolják, inkább változatlan marad.

Az AIPM kutatásában az egészségünket befolyásoló kockázati tényezőkről is kérdezte a gyógyszervállalatok hazai vezetőit. Az eredmények alapján két egymással összefüggő veszély körvonalazódik: a válaszadók szerint a következő tíz évben a túlsúly, valamint a mozgáshiányos életmód szerepe növekszik leginkább a magyarok egészségét fenyegető kockázati tényezők közül. Szintén hangsúlyos problémaként értékelték az alacsony egészségértést, az egészségtelen táplálkozást, valamint az alkoholfogyasztást.

A kutatásból az is kiderül, hogy miként látják a gyógyszervállalatok vezetői az innovatív gyógyszeripar következő, nagyjából egy évtizedes hozzájárulását a hazai egészségügyhöz. A válaszadók egyöntetű véleménye szerint az innovatív gyógyszergyártók a jövőben is növekvő mértékben járulnak majd hozzá az egészségügyhöz. Egyrészt a Magyarországon megvalósuló kutatások és klinikai vizsgálatok támogatásával segítik a hazai innovációt, másrészt továbbra is fontos szerepük lesz abban, hogy legújabb készítményeikkel segítsék a magyarok gyógyulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.