Liget-projekt: negyedmillió műtárgyat költöztetnek

Magyar Nemzet
2019. 08. 15. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk történetének legnagyobb volumenű műtárgyköltöztetését valósítja meg a Néprajzi Múzeum: mintegy negyedmillió műtárgyat visznek új helyszínre. A múzeum a Liget Budapest projekt részeként világszínvonalú raktárbázist kapott, 2021-től pedig új épületben fogadja majd látogatóit a Városliget szélén.

– Az intézmény a Kossuth téri igaz­ságügyi palotában fogadta a látogatókat, azonban az épületben a műtárgyak bemutatására és raktározására csak szűkös helyiségek álltak rendelkezésre, ezért a költözés egyre égetőbbé vált – nyilatkozta az MTI-nek Kemecsi Lajos főigazgató. A gondokra a májusban elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ jelent megoldást.

Kemecsi kiemelte, hogy a Városliget melletti új múzeumi épület végre méltó, XXI. századi körülményeket biztosít majd a gyűjteménynek. Hozzátette: az új raktárakban a műtárgyak igényeire szabták a tárolórendszereket, és a modern légkezelési megoldásoknak köszönhetően a helyiségekben végre szabályozható a hőmérséklet és a páratartalom.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy több mint száz munkatárs dolgozik a biztonságos költözés megvalósításán. – Minden műtárgyat kézbe kell venni, megtisztítani, azonosítani, fotózni, QR-kóddal ellátni. Mintegy 250 ezer tárgy kel útra az afrikai törzsi maszkoktól a több száz darabból álló ikonosztázon keresztül a papírbetlehemekig – közölte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.