Magyarország jól teljesít a családtámogatások terén

Egy kétgyermekes magyar család havi nettó jövedelme 15 százalékkal magasabb a családi adózásnak köszönhetően.

2020. 06. 02. 6:53
null
Két gyermek esetén már dupla kedvezmény jár a szülőknek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyes európai országokban biztosított családi adókedvezmények mértéke jelentősen eltér, Magyarország azonban ezen a téren is az élmezőnyben szerepel. A magyar családi adórendszer jelentősen hozzájárul a családok bevételeinek növeléséhez – olvasható a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) tegnapi közleményében, amely a washingtoni Tax Foundation májusi elemzését ismerteti. Közölték: a magyar kormány a családi adórendszer 2011-es bevezetése, majd 2014-es járulékkedvezményekre való kiterjesztése óta megduplázta és gyermekenként havi húszezer forintra emelte a kétgyermekes családok által igénybe vehető személyijövedelemadó-kedvezmény mértékét. Ennek eredményeképpen Magyarország a lista előkelő hetedik helyén végzett, Németországhoz és Szlovéniához közel hasonló, 15 százalékos adómérték-különbségekkel. Egy kétgyermekes magyar család havi nettó jövedelme tehát 15 százalékkal magasabb a családi adózásnak köszönhetően, mint egy gyermektelen munkavállalóé – mutattak rá.

Két gyermek esetén már dupla kedvezmény jár a szülőknek
Fotó: Havran Zoltán

A KINCS ugyanakkor azt is megjegyezte: a felmérés nem tartalmazta a nagycsaládosok által igénybe vehető adókedvezményeket, amely a harmadik vagy további gyermekek esetében gyermekenként havi 33 ezer forint, a négygyermekes édesanyáknak pedig egyetlen más ország sem biztosít mentességet a személyi jövedelemadó megfizetése alól Magyarországon kívül.

A Tax Foundation a családoknak nyújtott célzott adókedvezmények felmérése során összehasonlította egy egykeresős, kétgyermekes család és egy gyermektelen egyedülálló munkavállaló adóterheit, akiknek adózás előtti, bruttó jövedelmük megegyezik. A vizsgált országokban az egykeresős és kétgyermekes családokat átlagosan 29,6 százalékos adómérték terhelte 2019-ben, eközben egy gyermektelen munkavállaló átlagos adóterhe 40,1 százalék volt, ami 10,5 százalékponttal magasabb, mint egy kétgyermekes családé.

A felmérés szerint az adóterhek közötti különbség Luxemburgban a legnagyobb (–21,1 százalék), vagyis a vizsgált országok közül itt a legkiterjedtebb az adókedvezmény. A második helyen Lengyelország (–17,9 százalék), a harmadikon Csehország (–17,3 százalék) végzett. Az adóterhek közötti eltérés Törökországban volt a legkisebb, ahol mind­össze –1,7 százalékpont a különbség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.