Megbukott az ellenzéki pártok érettségi-ellenes kampánya

A tanárok köréből nem érkeztek hírek arról, hogy tömegesen visszamondták volna a vizsgáztatást.

2020. 05. 04. 19:10
NMETH Szilrd; KUNHALMI gnes; GYURCSNY Ferenc
Budapest, 2020. május 4. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnök-frakcióvezetõje felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 4-én. Elõtte Németh Szilárd fideszes képviselõ, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, mögötte Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselõ. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt egy hónapban az ellenzéki pártok és a hozzájuk tartozó szervezetek össztüzet zúdítottak a kormány azon terveire, hogy május elején országszerte megtartsák az érettségiket – mint kiderült, sikertelenül. A Momentum Mozgalom az idei érettségi teljes eltörlése mellett szállt síkra. Többek között azzal állt elő a párt, hogy „minden diák kapja meg a középszintű érettségit a középiskolai eredményei után”, valamint azt követelték, hogy „minden diákot vegyenek fel automatikusan egyetemre, főiskolára, amennyiben megfelelnek a minimumkövetelményeknek”.

A Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció (DK) online petíciót indított azért, hogy a kormány halassza el az érettségi időpontját. Mint arra a Magyar Nemzet korábban felhívta a figyelmet, az aláírásgyűjtés ismét jó alkalom arra, hogy a DK a választók adataival zsonglőrködjön: az adatfeldolgozást követően az aláírók személyes adatait vélhetően későbbi kampányokhoz is felhasználhassa.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig arra biztatta a tanárokat, hogy vegyenek ki szabadságot az érettségi idejére, így próbálják meg ellehetetleníteni a vizsgákat.

A balliberális pártok fiókszervezete sem járt végül sikerrel, mint ahogy a DK és a Momentum sem. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint a diákok 97 százaléka vágott neki az érettséginek és a tanárok köréből sem érkeztek hírek arról, hogy tömegesen visszamondták volna a vizsgáztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.