Megelőzhető a koronavírus

Bár oltóanyag még nincs a koronavírus ellen, azonban néhány egyszerű gyakorlati módszerrel tehetünk azért, hogy ne kapjuk el a fertőzést és másokat se veszélyeztessünk. A legfontosabb a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, illetve az immunrendszer erősítése. Az eddigi tapasztalatok szerint a fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen átesik a betegségen.

Szilágyi Anna
2020. 03. 07. 8:15
null
Fokozottan ügyelnek a vasúti személykocsik belső tereinek higiéniájára Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést – hívja fel a figyelmet a Koronavírus.gov.hu oldal. „Mosson gyakran kezet, lehetőleg szappanos vízzel, vagy legalább 60 százalék alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Fontos az is, hogy fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére. Szellőztessen gyakran, fogyasszon elegendő vitamint, mozogjon rendszeresen a szabadban. Tüsszentés és köhögés esetén használjon papír zsebkendőt, azt azonnal dobja ki a szemetesbe, majd alaposan mosson kezet. Lázas betegekkel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját. A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie” – javasolják a szakemberek által összeállított kormányzati honlapon.

A MÁV is felkészült a védekezésre

Múlt péntektől 1600 egységcsomagban orvosi szájmaszkokat, gumikesztyűket és kézfertőtlenítő géleket osztott ki a MÁV-Start a nemzetközi járatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak és utaskísérő személyzetnek – tájékoztatott az állami vasúttársaság tegnap. A MÁV közleménye szerint száz érintésmentes lázmérőt is átadtak a nemzetközi járatok jegyvizsgálóinak, valamint a megyeszékhelyek és a főváros nagyobb állomásain is vannak ilyen műszerek. Arról is szóltak, hogy eddig mintegy 40 nemzetközi forgalomban közlekedő, MÁV-Start tulajdonú kocsiban helyeztek ki plakátokat, amelyeken ábrákkal, valamint magyar és angol nyelvű feliratokkal ismertetik az alapos, hatékony kézmosás módját. (MN)

A koronavírussal kapcsolatos hivatalos fórumon arra is felhívják a figyelmet, hogy az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést, azonban abban biztosan segít, hogy viselője ne terjessze a vírust. A táplálkozásnál pedig arra érdemes figyelni, hogy ne fogyasszunk nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, állati eredetű élelmiszereket.

Mikor merülhet fel a gyanú?

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a kormány Facebook-oldalán számolt be arról, hogy milyen esetekben merülhet fel koronavírus-gyanú. – Kérdés, hogy az ember járt-e olyan térségben, amely veszélyeztetett területnek számít. Esetleg volt-e szoros kontaktusban valakivel, aki fertőzött, akiről tudja, hogy koronavírus-fertőzése van. Ha valamelyikre igen a válasz és tünetei is vannak, a legfontosabb, hogy ne menjen közösségbe, orvosi rendelőbe, hanem telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, aki gondoskodik a további ellátásáról – fejtette ki az OMSZ szóvivője.

Kik fertőződhetnek meg?

A vírussal bármilyen életkorú ember megfertőződhet, ugyanakkor az eddig igazolt esetek között alig volt gyermekkorú beteg. Általánosságban elmondható, hogy a megfertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen átesik a vírusfertőzésen, a gyermekek és a fia­tal felnőttek is ebbe a csoportba tartoznak. Esetükben a vírushordozás lehetőségével kell számolni, ezért a fertőzés gyanúja mellett indokolt lehet a gyermekeket egy-két hétig otthon tartani az iskolai és más közösségek védelmében.

Hogyan terjed a betegség?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Fokozottan ügyelnek a vasúti személykocsik belső tereinek higiéniájára
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

ELÉRHETŐSÉGEK

Koronavírussal kapcsolatos kérdések esetén hívja az ingyenes 06-80/277-455-ös vagy a 06-80/277-456-os zöldszámot. Kérdéseit írásban is felteheti a [email protected] e-mail-címen.

Kövesse a vírussal kapcsolatos hivatalos oldalt: Koronavírus.gov.hu

TÜNETEK

38 fok feletti láz, száraz köhögés, nehéz légzés.

MEGELŐZÉS

Gyakori kézmosás. Az immunrendszer erősítése. Köhögés, tüsszentés esetén papír zsebkendő használata.

Zárt kapuk a vívó Grand Prix-n

A tegnap megkezdődött budapesti WestEnd férfi- és női párbajtőr Grand Prix lett az első hazai sportrendezvény, amelyet a koronavírus magyarországi terjedése miatt a nézők kizárásával tartanak meg. A Magyar Vívószövetség (MVSZ) reggel közleményt adott ki, amely szerint a döntést közösen hozta meg az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó versenynek otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel. A Ludovika Arénába kizárólag a vívókat, a küldöttségekhez tartozó hivatalos személyeket, valamint a verseny rendezésében részt vevő dolgozókat és a média munkatársait engedik be. Mindez a Grand Prix szerda délelőtti sajtótájékoztatóján még fel sem vetődött, de miként Szetey András, az MVSZ kommunikációs igazgatója megkeresésünkre fogalmazott: akkor még nem is volt Magyarországon kimutatott fertőzött személy. A GP-verseny történéseit az érdeklődők az interneten követhetik nyomon (Hunfencing.hu), az M4 Sport csatornán pedig vasárnap este összefoglalót láthatnak. (F. T.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.