Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők.

Csókás Adrienn
2019. 10. 17. 6:30
null
A szabályok szerint a jelentkezők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen Fotó: Bach Máté

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők.

Október 15-től lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre – tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal (OH). A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán szeretnének továbbtanulni, a leadott jelentkezéseket pedig november 20-ig hitelesíteni is kell. Összesen 33 felsőoktatási intézmény kínál képzéseket, elsősorban mesterszinten.

Nappali tagozaton 89-féle alapképzés, 11 osztatlan és 561 mesterképzés közül válogathatnak az érdeklődők. Ha a levelező és esti képzési formákat is beleszámítjuk, akkor 186 alapképzés érhető el, ám ezek mind fizetősek, ebben az eljárásban csak a mesterképzésekben lehet állami ösztöndíjas helyre pályázni. Ezeket azonban nem csak a már diplomával rendelkező fiatalok jelölhetik meg, a felvételi tájékoztató szerint elég közvetlenül a tanév februári indulása előtt, januárban megszerezni a választott képzéshez előírt felsőfokú végzettséget.

A szabályok szerint a jelentkezők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen
Fotó: Bach Máté

Hely van bőven, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) akár 23 ezer felvételiző is bejuthat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több mint 15 ezer, a Szegedi Tudományegyetem csaknem 14 ezer fiatalt tud fogadni. Tízezer fő feletti kapacitással várja a jelentkezőket a Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem is, de ennyien várhatóan nem fognak próbálkozni: a keresztféléves képzésekre az elmúlt évek tapasztalatai szerint országosan öt-hatezren jelentkeznek.

A létszámban esetleg amiatt jelentkezhet némi többlet, hogy ez az utolsó felvételi eljárás, amikor még nem kötelező az alap- és osztatlan szakokon az emelt szintű érettségi, illetve a középfokú nyelvvizsga.

Kérdés, hogy a szigorítás elkerülése érdekében ­mennyien lesznek hajlandók inkább az önköltség fizetését bevállalni.

A népszerűségi toplistát évek óta vezető gazdálkodási és menedzsment­alapszak a felvételizők nagy örömére ezúttal is számos intézményben megjelölhető, az ára félévenként 180 és 315 ezer forint között mozog.

Hasonló árfekvésben érhető el a szintén közkedvelt kereskedelem és marketing- vagy a pénzügyi képzés is. Óvodapedagógusnak és tanítónak ezúttal kizárólag Pécsre lehet jelentkezni, 200 ezer forintos önköltség ellenében, gyógypedagógiát viszont Miskolcon is hirdetnek, ez szemeszterenként 250 ezer forintba kerül.

Vannak intézmények, például az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Műegyetem, amelyek ezúttal kizárólag mesterképzéseikre várnak diákokat, némelyik intézmény, például a Semmelweis Egyetem vagy a Testnevelési Egyetem pedig egyetlen meghirdetett képzéssel sem jelent meg ebben a felvételi szezonban.

Aki például orvosi, fogorvosi pályára készül, annak várnia kell jövő szeptemberig, ilyen képzések ezúttal sajnos egyáltalán nincsenek a választékban, de az ugyancsak kapós villamos- és gépészmérnöki szakok is kizárólag mesterképzésben érhetők most el.

A szabályok szerint a jelentkezők legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen, a továbbiakat pedig két-kétezer forintért. Fontos tudni, hogy ugyanannak a képzésnek az ingyenes és fizetős verziója, bár külön sorban kell szerepeltetni, egy jelentkezési helynek számít.

A már meglévő dokumentumokat, bizonyítványokat a jelentkezéskor kell feltölteni, a határidő után szerzettek pedig legkésőbb január 9-ig pótolhatók. A ponthatárokat várhatóan 2020. január 23-án hirdetik ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.