Megszűnnek az éjszakai repülések Budapesten

Több jogszabály módosítás is életbe lépett már annak érdekében, hogy az éjfél és hajnali öt között, az úgynevezett mélyalvás időszakában csökkenjen a zajszennyezés.

2019. 08. 01. 11:33
null
Tarlós István és Palkovics László sajtótájékoztatója a repülési zajok visszaszorításáról Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag megszűnnek Budapest felett az éjszakai repülések – jelentette ki Tarlós István főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szavai szerint több jogszabály módosítás is életbe lépett már annak érdekében, hogy az éjfél és hajnali öt között, az úgynevezett mélyalvás időszakában csökkenjen a zajszennyezés, amely főleg a fővárosnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér északnyugati részeit érintette erősen.

A főpolgármester közölte: azzal is próbálják csökkenteni a Budapest feletti repülőforgalmat, hogy a korábbi öt helyett tíz csomóban határozták meg azt a hátszélsebességet, amelynél egy adott gép le-, vagy felszállhat a reptéren. Hozzátette: akár ezer eurós bírságra is számíthatnak azok a légitársaságok, amelyeknek a gépei megszegik a zajszennyezésre vonatkozó előírásokat.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a sajtóeseményen elmondta, hogy komplex, interaktív zajmonitoring rendszert hoznak létre, amelynek részeként a zajmérő állomások számát megnövelik, és a lakosság is végezhet méréseket. A szükséges eszközökért pedig a XVIII. kerületi Önkormányzathoz fordulhatnak. Újságírói kérdésre arról is tájékoztatott, hogy a beszedett bírságok a reptér környékén elhelyezkedő lakóházak szigetelését támogató alapba kerülnek.

Azzal kapcsolatban, hogy a repteret üzemeltető Budapest Airport által nyújtott szolgáltatás színvonalát rendszeresen érik bírálatok, a tárcavezető elmondta: a kormány minden rendelkezésére álló intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a reptér nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.