Megtérítik az ösztöndíjasok költségeit

A rendkívüli helyzetben is zavartalan a diákok juttatásainak folyósítása a szakképzésben és a felsőoktatásban – tudta meg a Magyar Nemzet. A különböző ösztöndíjakat, valamint a tanulószerződés alapján járó fizetést a digitális munkarendben is minden érintett megkapja, a vis maior helyzetet jelentő járvány miatt félbeszakadt külföldi tanulmányok költségeit pedig megtérítik a hallgatóknak.

Csókás Adrienn
2020. 04. 24. 6:14
null
A fiataloknak nem kell pénzügyi hátrányoktól tartaniuk Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a gazdaságot nagyon nehéz helyzetbe hozza a koronavírus-járvány, a tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiataloknak nem kell attól tartaniuk, hogy pénzügyi hátrányok érik őket. A Magyar Nemzet érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megerősítette, hogy a felsőoktatásban nem függesztették fel az állami ösztöndíjak folyósítását, a tanulmányi és szociális ösztöndíjak összege pedig még nőtt is, miután februárban a korábbi 128 ezerről 166 ezer forintra emelkedett az egyetemeknek kiutalt hallgatói normatíva összege. A veszélyhelyzetre tekintettel ráadásul 2020-ban senki nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy gyenge tanulmányi eredménye miatt átsorolják önköltséges képzésbe, ezt rendeletben tiltotta meg a kormány.

Változatlanul tandíjmentesen vehetnek részt a magyar egyetemek által szervezett távoktatásban a külföldi hallgatók is, akár itt maradtak, akár elhagyták hazánkat. Aki időközben otthonába távozott, az a magyarországi tartózkodás lakhatási és megélhetési költségeit fedező ösztöndíjat a továbbiakban értelemszerűen nem kapja meg, aki viszont a határok lezárása miatt netán valamelyik harmadik országban (nem a küldő országban) rekedt, az méltányosságból megkapja ezt a támogatást.

A szakképzésben ugyancsak zavartalan az ösztöndíjak folyósítása, emellett rendben zajlik a vállalati partnereknél gyakorlatozó diákok kifizetése is – húzta alá a szaktárca. A tanulószerződésekben foglalt fizetés továbbra is minden érintettnek jár, akkor is, ha a gyakorlati oktatást online munkarendben folytatják, akkor is, ha a tanulót átveszi az iskola, mert a duális képzőhely nem tudja megtartani a gyakorlati képzést. Sőt még akkor is, ha a gyakorlatot elhalasztják és későbbi időpontban pótolják, arra hivatkozva, hogy az adott szakma elsajátítása nem oldható meg digitális formában.

A fiataloknak nem kell pénzügyi hátrányoktól tartaniuk
Fotó: Bach Máté

Fő szabály, hogy egyoldalúan nem lehet felmondani a tanulószerződést. Természetesen ha egy cég a járvány okozta válságban tönkremegy, és be kell szüntetnie a tevékenységét, akkor közös megegyezéssel lehetőség nyílik a szerződések megszüntetésére. A diák ilyenkor máshol folytathatja gyakorlatát, de nem érheti őt hátrány.

Az ITM felügyelete alatt működő, külföldi ösztöndíjprogramokért felelős Tempus Közalapítvány a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy sok téves híresztelés kapott szárnyra a járvány miatt meghiúsuló utak kapcsán. Honlapjukon ezért részletes tájékoztatót tettek közzé. – Arra törekszünk, hogy minden hallgatónak meg tudjuk téríteni a felmerülő költségeket, és mindenki megkaphassa a neki járó ösztöndíjat – szögezték le, hozzátéve, minden esetben egyedi elbírálásra van szükség, mert nem mindegy, melyik országban, az utazás mely fázisában szakadtak félbe a külföldi tanulmányok, milyen feltételek szerepelnek az érintett hallgató támogatási szerződésében, milyen költségeket fizettek ki előre.

Megnyugtató azonban, hogy ha a hallgató dokumentálni tudja a vis ­maior helyzet miatti körülményeket (például e-mailekkel, utazási bizonylatokkal), akkor ki tudják neki fizetni az extra költségeket. Ilyen lehet többek közt a korábbi hazautazásra megvásárolt repülőjegy, a teljes időszakra előre kifizetett szállásköltség fennmaradó része, sőt a hallgatók megkaphatják a külföldön töltött időszakra szóló ösztöndíjukat is.

A pénzügyek korrekt rendezése érdekében a Tempus arra kéri a hallgatókat, hogy az ösztöndíjas időszak megszakítását mindenki jelezze a közalapítványnak, illetve a felsőoktatási intézményeknek. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy azok számára, akik már hazatértek, itthon folytatják a tanulmányaikat és nem merült fel semmilyen extra költségük, nem indokolt az ösztöndíjak további folyósítása, hiszen ez a juttatás kimondottan a külföldi tartózkodást támogatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.