Minden pártnak van ötlete a válság enyhítésére, de csak a jobboldal cselekszik

A kormánypártok folyamatosan szállítják a javaslatokat a kabinet számára, a Mi Hazánk Mozgalom aktivistái pedig az időseknek segítenek bevásárolni országszerte. A többi ellenzéki párt, miközben üdvözölték a kormány lépéseit, saját javaslataikat igyekeznek a közvélemény elé tárni. Ezek között elgondolkodtató kezdeményezés éppúgy akad, mint vegytiszta populizmus.

2020. 03. 18. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz korábban hétpárti konzultációt kezdeményezett a koronavírus által okozott válság miatt. A nagyobbik kormánypárt arra is kérte az ellenzéki pártokat, hogy érdemi javaslataikat juttassák el a kormánynak is. A koronavírus-járvány és annak terjedését gátló intézkedések az ország minden lakójának életére kihatnak. A válság súlyára jellemző, hogy számos honfitársunk egyik pillanatról a másikra vesztette el munkáját, és megtakarításokkal nem rendelkezik. A helyzetről, és annak megoldási módozatairól kérdeztük a pártokat.

– Folyamatos az egyeztetés a kormány és a gazdaság szereplői között, de számos javaslat érkezik a Fidesz országgyűlési képviselőihez is – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hozzátette: minden olyan a javaslatot továbbítanak a kormánynak, aminek az a célja, hogy a válság gazdasági hatásait mérsékelni tudja és a magyar embereket segítse, a munkahelyek megvédését, megőrzését szolgálja. A kommunikációs igazgató kiemelte: a legfontosabb, hogy a hatóságok előírásait mindenki tartsa be.

– Az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek, ezért rájuk kell a legjobban odafigyelni. Az ő életüket veszélyeztetheti a vírus, számukra kifejezetten fontos a higiénés szabályok betartása, de még ennél is fontosabb, hogy maradjanak otthon – közölte Hollik István. Kifejtette: ha nincs, aki segítsen nekik a bevásárlásban, akkor az önkormányzatoktól kérhetnek segítséget.

– Továbbra is azoknak kell leginkább segítenünk, akiket a járvány legfőképp fenyeget – közölte a Magyar Nemzettel Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. Kifejtette: biztosítani kell az idősek otthon maradását, amelynek kapcsán több fontos intézkedés történt. – A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mentesítése, illetve a gyógyszerek kiváltásának megkönnyítése is ilyen – hangsúlyozta Harrach. A honatya szerint fontos a legnehezebb anyagi helyzetben levők, az eladósodottak védelme, amelyet a törlesztések felfüggesztése segít. – A veszélyeztetett munkahelyek megtartását a ma bejelentett járulék-elengedés, illetve mérséklés is segíti – mondta a Magyar Nemzetnek.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke üdvözölte a miniszterelnök mai bejelentését, ám szerinte az intézkedések még mindig nem elegendőek a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére. A szakszervezeteknek és a munkaadói szervezeteknek egy sokkal szélesebb körű, minden ágazatra kiterjedő megállapodásra kellene jutniuk – közölte az MTI-vel a pártelnök, emellett elbocsátási tilalom bevezetését kérte a multinacionális cégeknél.

A Párbeszéd számos javaslata mellett különösképpen a kormány figyelmébe ajánlja azt, amely minden bürokratikus vizsgálgatás nélkül az év végéig minden polgárnak – alapjövedelem típusú támogatásként – 100 ezer forint havi jövedelmet garantálna, akinek a jövedelmi szintje ezt nem éri el – közölte a Magyar Nemzettel a Párbeszéd sajtóosztálya. Úgy tájékoztattak, ehhez elegendő forrást teremtene egyes állami beruházások elhalasztása és esetleg a felső tízezer, a magyar vagyonos elit nagyobb részvállalása a közteherviselésben, szolidaritási járványadóként. A párt szerint ez megmentené az anyagi csődtől az embereket, és a kereslet fenntartásával megmentené a hazai gazdaságot is.

Azoknak kell leginkább segíteni, akiket a járvány legfőképp fenyeget

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője mai online sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja egyetért azzal a kormány által hangoztatott tételmondattal, hogy az első és legfontosabb az emberi élet és az emberek biztonságának a védelme. Kiemelte: nincs olyan szigorú intézkedés, amelyet az LMP az emberek biztonsága érdekében ne támogatna. A frakcióvezető szerint a gazdasági bajok enyhítése szintén kiemelt feladat, az LMP-nek pedig vannak ötletei, hogy honnan lehetne erre átcsoportosítani több százmilliárd forintot a költségvetésben. Szigorúbb, jobban tervezett központi szabályozás a munkáltatók felé; a boltokban maszkok, egyszer használatos kesztyűk kihelyezése; idősellátó- és egészségügy-támogató szolgálat felállítása; albérlet-támogatás bevezetése a munkanélküliek számára – sorolta a képviselő.

A jobbikos Stummer János és Lukács László szintén online sajtótájékoztatón ismételte meg a legfontosabb üzenetet: senki ne menjen el otthonról, csak ha halaszthatatlan ügyet kell intéznie. A Jobbik azt javasolja a kormánynak, hogy hozzon létre egy munkahelyvédelmi alapot. A családok lakhatáshoz való jogát meg kell védeni, és emellett számlatörlesztési moratóriumot javasolt a párt. – Vissza kell szorítani a nyerészkedőket – mondta Lukács László, arra utalva például, hogy számos helyen a mai naptól hirtelen árdrágulás volt tapasztalható.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk mozgalom elnökhelyettese a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy szakmai konszenzus van arról, hogy az idősek a legveszélyeztetettebbek a vírus terjedése miatt, ezért a párt szerint rájuk kell a legjobban figyelni. Dúró hangsúlyozta, a párt a saját erőforrásaival is részt vesz az idősek védelmében, segítik a mindennapi életüket, aktivistáik ingyenesen segítséget nyújtanak a bevásárlásban. – Ha élelmiszerre, gyógyszerre van szükségük, akkor aktivistáink országszerte várják a megkereséseket – mondta a képviselőnő, aki szerint a honlapjukon található telefonszámot hívva tudnak segítséget nyújtani a bevásárlásban. A párt az idősek számára ingyenes telefonálási lehetőséget, a koronavírust Magyarországon először izoláló Népegészségügyi Központnak pedig Semmelweis-díjat kért az illetékesektől.

A Momentum Mozgalom szerint a legfontosabb a „tesztelni, tesztelni, tesztelni” jelszava, vagyis minél több embert tesztelni koronavírusra, mivel a párt szerint Dél-Koreában is ez segítette a legjobban a védekezést – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a párt sajtóreferense. A Momentum gazdasági szakemberei egy programot tettek közzé a Mérce.hu hírportálon. Az elemzés szerint a gazdaságot az egészségügy szolgálatába kell állítani, és emelni kell az egészségügyi dolgozók bérét. A párt azt javasolja, hogy a szülőknek adjanak ki rendkívüli szabadságot, hogy az oktatási intézmények mellett megoldhassák a gyerekfelügyeletet, valamint „fizetetlen szabadság esetén az államnak 50 százalékig állnia kell az otthon maradó szülő bérét”. Minden felnőtt jövedelmét egészítsék ki legalább három hónapig százezer forintra – írták a Momentum szakértői. Segíteni kell a vállalati szektort a munkahelyek védelmében, a Magyar Nemzeti Banknak újra kell indítania a Növekedési Hitelprogramot a cégek likviditási problémáinak áthidalására – olvasható az elemzésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.