Nagy igény mutatkozik a kormány által indított képzésekre

Eredményesen küzdöttünk a járvány ellen, így újraindulhat az élet az ország egész területén.

Szilágyi Anna - Veres László
Forrás: koronavirus.gov.hu, MTVA2020. 05. 17. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményesen küzdöttünk a koronavírus-járvány ellen, így elkezdhettük újraindítani az életet az ország egész területén – mondta el Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján. Hozzátette, a gazdaságban rég nem látott válsággal szembesülünk, az áprilisi adatok várhatóan letaglózóak lesznek. A statisztikák mögött magyar emberek, családok élete áll – fogalmazott, hozzátéve: elkeseredni nem kell, mert a kormány továbbra is támogatja a munkahelyek megőrzését, illetve annyi új munkahelyet teremt, amennyit a vírus elpusztít.

Schanda Tamás kiemelte, több programot is meghirdetett a minisztérium, az informatikai online alapozó tanfolyamra egy hét alatt már több mint 37 ezer ember regisztrált.

A nyolchetes oktatás ingyenes és egyéni igény szerint oszthatók be az órák. Ez a képzés a feltétele a struktúraváltó képzéseknek és anyagi segítséget is nyújtanak azoknak, akik elvégzik, ugyanis hozzáférhetővé válik számukra a diákhitel speciális formája.

A piacképes tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy újra megerősítsük a gazdaságot, ezért támogatjuk az embereket abban, hogy bővítsék képességeiket – hangsúlyozta az államtitkár. Emlékeztetett, az oktatást a járványhelyzetben sem állították le.

Schanda Tamás elmondta továbbá azt is, hogy

azokra a fiatalokra is odafigyelnek, akik még nem léptek munkába, legyenek ők a jövő nyertesei. Ezért nem állították le az oktatást, terveik közt szerepel, hogy átalakítják a szakképzést és a felsőoktatást a gazdaság igényeinek megfelelően.

Csütörtökön megtörténtek a szakmai érettségik, és jelenleg is folynak a szakvizsgák, ezek rendben zajlanak. Kiemelten fontos a felsőoktatási hallgatók támogatása, ezért vezették be a Diákhitel Pluszt, amit 500 ezer forint értékben lehet igénybe venni.

A Diákhitel 1 összegét pedig augusztustól megduplázzák. Nyelvvizsga hiányában már 24 ezer diplomát ki is állítottak, a többiek is hamarosan megkapják.

A nyelvvizsga-központok közül 4 kapott engedélyt online nyelvvizsgák megtartására – jegyezte meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Gál Kristóf szóvivő elmondta, 3509 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb három idős krónikus beteg. Ezzel 451 főre emelkedett az elhunytak száma, 1396-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. Jelenleg 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen – tette hozzá az ORFK szóvivője.

Minden határon akadálytalan a forgalom

Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta,

minden határon akadálytalan a forgalom, mind a be-, mind a kilépés szempontjából.

A hatósági házi karanténban lévők száma 10 470-re csökkent. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését lehetővé tévő mobilapplikációnak immár 546 aktív felhasználója van, ezzel a rendszer egy egészségügyi kérdőív kitöltésére is lehetőséget ad.

Lakatos Tibor azt is elmondta, hogy 4543 távellenőrzést végeztek eddig a hatósági házi karanténban lévőknél és eddig összesen 41 esetben kellett intézkedni a rendőröknek ennek kapcsán.

A védekezés szabályaira hétfőtől is fokozottan figyelni kell

A kijárási korlátozás hatályát veszti hétfőn nulla órától Budapesten is, de a védekezés szabályaira fokozottan figyelni kell, így többek között a védőtávolság megtartására, az orr és száj eltakarására és arra, hogy a 65 éven felüliek csak 9-12 óra között látogathatják az üzleteket – sorolta a rendőr ezredes.

A piacok látogatásáról a polgármesterek külön szabályokat hozhatnak, de itt is fontos, hogy a 65 éven felülieknek különítsenek el idősávot.

A vendéglátóhelyek teraszának látogatása már Budapesten is megengedett, bent azonban továbbra sem lehet tartózkodni. A strandok, fürdők, szabadtéri múzeumok, állatkertek látogathatók, nyitva tarthatók lesznek. A védőtávolság betartásáról a vendéglátó-egységek üzemeltetőjének kell gondoskodnia – hívta fel a figyelmet Lakatos Tibor.

Ami fontos, hogy június 15-étől lehet lakodalmat tartani is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta. Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos. A polgármesterek szabályozhatják területükön a 65 év felettiek piaclátogatásának időszakát. Továbbra is fokozottan tartsák be a korlátozásokat magunk és mások védelmében – hangsúlyozta az ezredes.

Szlávik János: Léteznek súlyosbító rizikófaktorok

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus osztályvezető főorvosa a vírusfertőzés lefolyását súlyosbító rizikófaktorokról beszélt. Ilyenek a 65 év feletti életkor, a szív- érrendszeri megbetegedések, az érelmeszesedés. a jól kezelt magas vérnyomás nem jelent többlet kockázatot. Külön felhívta a lakosság figyelmét, hogy a leggyakrabban használt ACE-gátló vérnyomáscsökkentők biztonságosan szedhetők.

Fotó: MTVA – youtube képernyőfotó

Szlávik János arra is kitért,

a tüdőbetegek nagyobb veszélynek vannak kitéve a koronavírussal szemben, kiemelten a dohányzás miatt kialakuló COPD-ben szenvedők. Az asztmások kevésbé vannak kitéve a rizikónak, de azért ők is vigyázzanak magukra, és ugyanígy a daganatos betegségben szenvedők is

– hívta fel a figyelmet a főorvos.

Az extrémen elhízott embereknél a lélegeztetés rendkívül nehéz, náluk ez jelenti a rizikót.

Az infektológus kitért az AIDS-re is, a betegségben elhunytak áldozataira minden május harmadik vasárnapján, így a mai napon emlékeznek. Mint mondta, az általuk szedett gyógyszer az eddigi tapasztalatok alapján valamilyen fokú védettséget nyújt a koronavírussal szemben is.

Folyamatosan figyelemmel követik a járványügyi helyzetet, és a kórházakban fekvők számát. Felkészülnek arra, hogy a helyzet romlása esetén újra bevezetik a korábbi korlátozásokat.

Szombaton a kül- és a belügyminiszter tárgyalásokat folytatott külföldi kollégáival a határátlépésekről.

– Ausztria hamarosan egy negatív teszt birtokában lehetővé teszi az átlépést, a többiekkel pedig a viszonosság elve alapján tárgyalnak, de konkrét intézkedésekről még nem tudunk beszámolni – zárta a tájékoztatót Lakatos ezredes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.