Nekünk is megadják a kellő tiszteletet

Közép-Európa és benne Magyarország összefogott, és nem engedett olyan uniós jelölteket megválasztani, akik sértően beszéltek az egyes nemzetekről, ezért határozottan megvétózták Timmermans és Weber megválasztását — idézte fel az elmúlt hét történéseit a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. Rogán Antal szerint a bizottság elnökének olyan embernek kell lennie, aki nem az európai nemzetek ellen harcol, hanem hidakat ver a különböző nézetek, nemzetek közé.

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 6:24
PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
A V4-ek Brüsszelben – az új tagállamok most hallatták a hangjukat Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottságnak olyan vezetőre van szüksége, aki tiszteli a közép-európai országokat – erről a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Rogán Antal azt mondta, a magyar kormányt a választók azzal bízták meg, hogy állítsa meg a bevándorlást, így az európai vezetők közül nem lehetett olyan személyeket jelölni, akik bevándorláspártiak. Jelezte: Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje és Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje is egyértelműen bevándorláspárti politikusok, ráadásul Manfred Weber a nyilatkozataiban több alkalommal is sértően beszélt Magyarországról és a magyarokról.

A fideszes politikus úgy látja, hogy Közép-Európa és benne Magyarország egyértelműen összefogott, és nem engedett olyan uniós jelölteket megválasztani, akik sértően beszéltek az egyes nemzetekről, ezért határozottan megvétózták Timmermans és Weber megválasztását.

– Nem lehet az Európai Bizottságnak olyan vezetője, aki nem bírta a közép-európai országok, tehát az új tagállamok támogatását. Ez egy új fejlemény – szögezte le. Mint mondta, „az elmúlt 10-15 évben megváltozott az a helyzet, hogy a nyugat-európai tagországok ráerőltethetik akaratukat az új tagállamokra, Közép-Európa most hallatta a hangját”.

Rogán Antal szerint a közép-európai országok, vagyis a visegrádi négyek olyan vezetőt akartak választani, aki nem akarja akaratát ráerőltetni más országokra – mondta.

A V4-ek Brüsszelben – az új tagállamok most hallatták a hangjukat
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint lehet megelőlegezett bizalmat adni az új vezetőknek.

– Ursula von der Leyen asszonyt is úgy lehetett megválasztani, hogy Orbán Viktor telefonon beszélt a jelölttel, és megkérdezte őt arról, hogy bizottsági elnökként hajlandó-e kellő tiszteletet tanúsítani Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt. Erre ígéretet kaptunk – idézte fel Rogán Antal.

A politikus úgy vélte, hogy az Európai Bizottság elnökének semelyik ország vezetőjének nem kell megfelelnie.

– A bizottság elnökének olyan embernek kell lennie, aki nem az európai nemzetek ellen harcol, hanem konszenzust teremt, hidakat ver a különböző nézetek, nemzetek közé, mert viták mindig lesznek, mert Európa a nemzetek Európája, és minden nemzetet tisztelni kell – jelentette ki Rogán Antal, aki szerint az, hogy az Európai Tanácsban a 28 tagállam közül 27 igennel szavazott a jelöltre, azt jelenti, hogy támogatni fogják a jelölt megválasztását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.