Nem adják föl a migránsok, hiába zárta le Magyarország a határokat

A Magyarország területére illegálisan bejutni próbálkozók nem igazán törődnek a járványveszély miatt meghozott szabályokkal, mi több, azt hiszik, a rendőrök is a vészhelyzetre összpontosítanak, s lanyhul a fegyelem a végeken. Szó sincs erről, a határt védők ott állnak a vártán, egy hét alatt 214 esetben intézkedtek a tilosban járó migránsokkal szemben.

Végh Attila
2020. 03. 26. 9:53
null
Az állomány bírja a nyomást, teljes a lefedettség, a tilosban senki nem juthat be hazánkba Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába zárt be az ország március 17-től, a zöldhatáron nem csökkent a forgalom. Sőt kifejezetten nagy a mozgás például a békési magyar-román határszakaszon. Itt nincs műszaki zár, a jogellenes határátlépés megakadályozása kizárólag a határszakaszon szolgáló rendőrökön múlik. Polyák Zsolt dandártábornok, Békés megye rendőr­főkapitánya szerint az állomány bírja a nyomást, teljes a lefedettség, a tilosban nem juthat be senki Magyarország területére. A rendőrök a határhoz közeli utakat folyamatosan ellenőrzik, így ha valakinek mégis sikerül átlépnie a határ vonalán, beljebb már nem juthat. Jó az együttműködés a román hatóságokkal, naponta egyeztetnek a vezetők. A Románia felől érkező illegális bevándorlókat az adatok egyeztetése után a magyar egyenruhások a hivatalos határátkelőhelyekhez visszakísérve adják át a román hatóságoknak. Március 17–25. között Békéscsaba, Gyula és Elek közelében 15, magát szírnek, irakinak és marokkóinak mondó férfit fogtak el és küldtek vissza Romániába.

A Kiskun határszakaszon már­cius 17-e óta Dunafalvánál öt, Bácsalmásnál 21, Hercegszántónál 58 szír és szomáliai határsértőt sikerült tetten érni, de voltak Azerbajdzsánból érkezők is, akik jogellenesen akartak bejutni Magyarország területére. Bácsalmás és Kelebia térségében öt alkalommal gátolták meg a rendőrök, hogy a próbálkozók átjussanak a kerítésen, megakadályozva ezzel a határsértést. Csongrádban a legnagyobb fogás a Csanádpalota közúti határátkelőhelyen történt, ahol nyolc migráns került elő egy román kamion rakteréből március 18-án hajnalban. A teherautó román sofőrjével szemben embercsempészés, míg az indiai állampolgárságú határsértőkkel szemben tiltott határátlépés miatt a román határrendőrség jár el.

Az állomány bírja a nyomást, teljes a lefedettség, a tilosban senki nem juthat be hazánkba
Fotó: Havran Zoltán

Csanádpalotánál ugyanezen a napon kilenc, Ásotthalom térségében 21 határsértőt fogtak el a műszaki határzár mellett szolgáló rendőrök és honvédek. A csongrádi határszakaszt védő egyenruhások 19-én 25 eritreiai, palesztín, szír és jemeni férfit tartóztattak fel, másnap hat csoportban 25 határsértő került őrizet alá. Március 21-én Tiszaszigeten hat, 22-én Röszke térségében szintén hat, 25-én Ásotthalomnál két határsértőt sikerült feltartóztatni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a jogszerű belépési és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, ahol Szerbia felé elhagyták Magyarország területét.

A Baranya megyei Kislippó egyik mellékútján március 22-én öt férfit tartóztattak fel, akik nem tudták igazolni, hogy jogszerűen lépték át az országhatárt. Márokpapinál a szabolcsi rendőrök drónokkal figyelték a határt egy cigarettacsempészek ellen szervezett akcióban március 20-án, három határsértőt vettek észre és fogtak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.