Nem átlátható az átláthatóságról szónokoló Bősz Anett pártja

Nem először van probléma a DK által bekebelezett Liberálisok pénzügyeivel.

Vizvári Soma
2021. 01. 15. 15:22
null
Bősz Anett és Gyurcsány Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Liberális Párt–Liberálisok 2017-es és 2018-as pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról.

A párt pénzügyi kimutatásai nem biztosították a központi költségvetésből kapott közel 95 millió forint felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát

– írja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményében, hozzátéve: a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a nyilvánosságot és a saját tagságát is megtévesztette.

Az ÁSZ emlékeztet: a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek kinyilvánítják, hogy a törvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el.

Bősz Anett, a Liberálisok elnöke nemrég még elszánt szószólója volt az átláthatóságnak,

amikor az ellen tiltakozott, hogy még a vírusjárvány első hulláma idején egy kormányrendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva 15 helyett 45 napot ír elő az állami szerveknek közérdekű adatok kiadására. A Gyurcsány-párt frakcióvezető-helyettese így kelt ki ez ellen közleményében: „Gyalázat, hogy a kormány már az átláthatóság látszatát sem kívánja fenntartani. Ez a rendelet azt mutatja, hogy takargatnivalója van. Haladéktalanul fejezzék be az átláthatóság rombolását! A polgároknak joguk van megismerni az állami szervek munkáját. Mitől fél a kabinet? Az igazságtól és a valós adatok szolgáltatásától? Ha igen, az voltaképp a gaztetteik beismerése.”

Az ÁSZ kifogásai

  • A párt 2017-ben 70,8 millió Ft, 2018-ban pedig a zárszámadási törvény szerint 23,6 millió Ft központi költségvetési támogatásban részesült, ennek ellenére a 2018. évi könyvviteli nyilvántartásában költségvetési támogatásból származó bevételként 29,5 millió Ft-ot mutatott ki.
  • A párt nem biztosította a szabályszerű működés és gazdálkodás feltételeit, a párt könyvvezetésének és gazdálkodásának szabályszerűsége nem volt biztosított. 2018-ban a jogszabályi előírásoknak megfelelően kialakították a gazdálkodásra vonatkozó belső szabályozási környezetet, ugyanakkor a közpénzekkel és az egyéb támogatásokkal a párt nem gazdálkodott a nyilvánosság számára is átlátható módon.
  • A párt a 2017. évi és a 2018. évi pénzügyi kimutatásait szabályszerű könyvvezetéssel nem támasztotta alá, a bevételeinek és a kiadásainak rögzítése során a teljesség és a következetesség, továbbá a valódiság számviteli elve nem érvényesült. Így a Magyar Liberális Párt–Liberálisok pénzügyi kimutatásai alapján nem igazolt, hogy a felhasznált közpénzeket átláthatóan és a közélet tisztasága elvének figyelembevételével kezelte.
  • A párt a jogszabályi előírások ellenére nem végezte el a részére nyújtott nem pénzbeli hozzájárulások értékelését, és az Állami Számvevőszék felhívása ellenére sem élt az értékelés végrehajtására vonatkozó igazolás lehetőségével.
  • Az ÁSZ megjegyzi: az Állami Számvevőszék a feltárt szabálytalanságok kijavítására összesen nyolc javaslatot fogalmazott meg a Magyar Liberális Párt–Liberálisok elnökének, akinek ezek alapján harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

    Nem először van gond a DK által bekebelezett párt átláthatóságával.

    Korábban a 2015 január 1. és 2016 december 31. közti időszakra vonatkozólag az ÁSZ ugyancsak azt állapította meg, hogy a Liberálisok gazdálkodásának szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.