Nem érdemes kivárni az érettségivel

Eddig csaknem két és fél ezren léptek vissza az érettségitől, de a többség továbbra is vizsgázni akar – derült ki a köznevelési államtitkár szavaiból, aki a Kossuth rádióban hangsúlyozta, hogy a járványügyi szakemberek szerint most érdemes megtartani az írásbeliket.

Csókás Adrienn
2020. 04. 27. 15:34
null
Összesen 83 ezer diákot várnak a vizsgákra, de a vírusra tekintettel vissza is lehet lépni Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi szakemberek véleménye szerint a koronavírus jelenleg kontroll alatt van az országban, a fertőzések száma alacsony, így most biztonságosabb megtartani az érettségi vizsgákat, mint kivárni – hangsúlyozta a köznevelési államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Maruzsa Zoltán azt mondta, semmi nincsen kőbe vésve, de a szigorú biztonsági szabályok betartásával nincs egészségügyi kockázata a vizsgán való részvételnek. Elmondása szerint az időpontról nem az oktatásirányítás döntött. – Tanügyigazgatási szempontból később is jó lett volna. Az persze nem volt valós alternatíva, hogy a nyári negyvenfokos melegben tartsuk, de május–június folyamán lehetett volna mozgatni az időpontot. A járványügyi szakértők szerint ugyanakkor a május 4-i kezdés biztonságos – magyarázta az államtitkár, kiemelve: kikérték többek közt a népegészségügyi központ, az országos tiszti főorvos és a víruskutatásért felelős Jakab Ferenc professzor véleményét is, akik mind azt állították, hogy a koronavírus terjedése zárt közösségekben valósul meg, tehát jobb megoldás nekikezdeni a vizsgáknak, mint kivárni egy bizonytalan, nehezebben tervezhető időszakot.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Maruzsa Zoltán emlékeztetett, hogy kikérték az Országos Diáktanács véleményét is, amely a mielőbbi kezdés mellett voksolt. – Engem is meglepett, hogy a többség ilyen markánsan kiállt az eredetileg tervezett dátum mellett. Tizenkilenc tagból ketten javasoltak halasztást, ők egy-, illetve kéthetes csúsztatást szerettek volna. Nagyobb szórásra számítottam, azonban úgy tűnik, hogy a diákok a hosszú bizonytalanság és várakozás után már túl szeretnének lenni az érettségin – fogalmazott az államtitkár.

Kitért arra is, hogy április 21-ig 2455 fő lépett vissza az érettségitől, de a tanulók akár a vizsga reggelén is meggondolhatják magukat, ez semmilyen szankciót nem von maga után. Aki nem tanul tovább a felsőoktatásban, aggódik a saját vagy családtagjai egészségéért, netán valamilyen betegségben szenved, ősszel ingyen újra próbálkozhat. A pedagógusok védelme kapcsán emlékeztetett: nem kötelező részt venni az érettségi felügyeletében azoknak a kollégáknak, akiknek betegségük van vagy idősebb koruk miatt a veszélyeztetett zónába tartoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.