Orbán Viktor: Erdély örök – Megható fogadtatás a miniszterelnöknek

Megérkezett az idén már 30. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor színhelyére a kormányfő, akit huszárok köszöntöttek. Tusványoson mini Máértet tartottak.

2019. 07. 26. 18:37
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook-oldalára feltöltött fénykép és videó szerint megérkezett Tusványosra Orbán Viktor miniszterelnök, aki ezúttal is részt vesz majd az idén már 30. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10157250003301093/?type=3&theater

„Tusványos 30. Erdély örök” – írta közösségi oldalán a kormányfő, akit nem mindennapi módon köszöntöttek, amelyet a lenti videón tekinthetnek meg.

Mini Máértet tartottak tusványoson külhoni magyar vezetőkkel

Mini Magyar Állandó Értekezletet tartottak a külhoni magyar pártok képviselőinek részvételével pénteken Tusványoson. A rendezvényen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentette: a magyar állam támogatja a külhoni magyar pártokat és szervezeteket, mert ez a magyar nemzeti érdek és ez következik a magyar alkotmányból.

A tanácskozáson a magyar nemzetpolitika irányítói mellett valamennyi Magyarországon kívüli magyar közösség képviselői beszámoltak helyzetükről.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kijelentette: Szerbiában a magyarság olyan közösség, amelyre felnéznek a teljesítménye, a szülőföldhöz való ragaszkodása miatt, és jó ideje már nem tekintik politikai, biztonsági kockázatnak.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke kijelentette: a szerbiai példa a kárpátaljai magyaroknak is erőt ad. Hozzátette, Kárpátalján minden rossz megtörtént ebben az évben.

Hatályba lépett a kisebbségi oktatást felszámoló oktatási törvény és a nyelvtörvény, amelyik a magánélet terére kívánja visszaszorítani a kisebbségi nyelvhasználatot – közölte.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora arra a zsigeri magyarellenességre hívta fel a figyelmet, amely a román társadalomban elhatalmasodott az elmúlt évtizedekben, és amely nehézzé teszi a változtatást. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke kijelentette: a felvidéki magyarság európai parlamenti képviseletének az elvesztése után az a feladat, hogy felszámolják a bizalmatlanságot az MKP és a Most-Híd vegyes párt között, és „egy zászló alá gyűjtsék a felvidéki magyarságot”.

Tusványoson az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői megállapodtak arról, hogy szeptember végéig cselekvési tervet dolgoznak ki a következő két év operatív együttműködéséről.

A közös cselekvési terv kidolgozását Szili Katalin miniszterelnöki megbízott jelentette be, az általa létrehozott erdélyi autonómia-kerekasztal tagjaival folytatott pódiumbeszélgetésen.

A kormánypártok képviselőinek részvételével rendezett fórumon a Fidesz és a KDNP egyértelműen elutasította az Európai Egyesült Államok gondolatát, de Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is arról beszélt, nem ért egyet az Európai Egyesült Államok intézményével.

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az unió nem rossz intézmény, ahol mindenki megpróbálja érvényesíteni a saját érdekeit. Ugyanakkor ellenzik az Amerika Egyesült Államok típusú szervezet létrejöttét, mert azt jelentené, hogy a legerősebb országok vezetnék az uniót, és a kisebb országok a perifériára lennének szorítva.

Harrach Péter szerint az erős és versenyképes Európa mindenkinek érdeke, és vita kérdése, hogy ez milyen keretek között valósul meg. Az Európa Egyesült Államokból kimaradnának a nemzeti értékek, a hagyományok, a közösségek, és azok erőltetik ennek gondolatát, akik a nyílt társadalmak hívei. Ez feladott szuverenitás lenne – mutatott rá.

Ungár Péter úgy fogalmazott: van, amiben több közös Európára van szükség, például közös kül- és védelmi politika kell, de ne szóljanak bele a magyar nemzeti alaptantervbe, kulturális kérdésekbe.

Az EP-választásokat értékelő fórumon Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter megállapította: a markáns, jobboldali, kereszténydemokrata, konzervatív álláspontot képviselő és ezért leginkább támadott pártok érték el a legjobb eredményt.

Kifejtette: a Fidesz az Európai Néppárton belül a legjobb eredményt érte el, a miniszter ugyanakkor a veszélyt abban látta, a jobboldalon hozzászoknak, hogy minden választást megnyernek, és már csak a győzelem mértéke a kérdés.

Most a demokráciában a lehető legnagyobb támogatás áll a magyar kormány mögött – rögzítette. A miniszter arról is beszélt, hogy az ellenzék válságban van, ellenzékváltó hangulat jellemző Magyarországon.

Martonyi János volt külügyminiszter úgy látta: a magyar választók üzenete egyértelmű volt az EP-választásokon, és ez az irányadó. Nagyon erős parlamenti csoport alakulhatott, kiegészülve a határon túli magyar pártok képviselőivel; a magyar nemzet szempontjából tehát ez egy jól sikerült választás volt – összegzett.

Douglas Murray brit író, politikai kommentátor a közmédiának nyilatkozva azt mondta: súlyos tévedés, hogy az Európai Unió közös migrációs politikát akar kialakítani, a tagországoknak jogot kell formálniuk arra, hogy önállóan döntsenek jövőjükről, beleértve a migrációs politikájukat is. Rámutatott: az EU felelőtlen volt a külső határvédelemmel kapcsolatos politikájában, a tagállamok magukra hagyták Görögországot és Olaszországot, nem osztoztak velük a migrációs terheken.

Grezsa István, a nemzetpolitikai államtitkárság miniszteri biztosa egy másik kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, hogy a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik. Ismertette: a 2016-ban indított program 47,6 milliárd forintból valósul meg, amelyből a Kárpát-medencében 152 új óvoda épül, 450-nél többet pedig felújítanak.

Este a Nagyszínpadon az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company ad koncertet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.