Orbán Viktor: Európai reneszánszt akarunk!

Az Európai Néppárt láthatóan hosszú távra elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett, így sok millió európai polgár maradt képviselet nélkül – mondta a miniszterelnök a lengyel–olasz–magyar csúcstalálkozó után csütörtökön Budapesten. Orbán Viktor kifejtette, véget akarnak vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg mindig csak közepe. A kormányfő kijelentette: európai reneszánszra van szükség.

Magyar Nemzet
2021. 04. 01. 18:53
null
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai reneszánszt akarunk, s ennek érdekében fogunk együtt dolgozni a jövőben

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön azután, hogy Budapesten fogadta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt és Matteo Salvinit, az olasz Liga vezetőjét. A több mint két órán át tartó találkozó napirendjén a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), a Liga, valamint a Fidesz közötti, európai szintű politikai szövetség ügye szerepelt. Utóbbival kapcsolatosan a kormányfő kijelentette: tisztázták az összes, nemzeteik szempontjáról fontos kérdést, s arra jutottak, hogy nincsen olyan téma, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani. – Mind Olaszországban, mind Lengyelországban erős atlantista elkötelezettségű kormány működik, és Magyarország is megbízható tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak – húzta alá a miniszterelnök, arról is szólva:

azzal, hogy az eddigi legerősebb jobboldali párt, az Európai Néppárt láthatóan hosszú távra elkötelezte magát az európai baloldallal való együttműködés mellett, sok millió európai polgár maradt képviselet nélkül.

– Azért fogunk dolgozni, hogy ezeknek az embereknek legyen hangjuk és súlyuk az európai politikában – szögezte le a miniszterelnök, aki szerint a lengyel–magyar–olasz együttműködés közös értékei

a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás.

– Nemet mondunk a cenzúrára, a brüsszeli európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra is – tette hozzá Orbán Viktor. Mint fogalmazott, Mateusz Morawieckivel és Matteo Salvinivel abban maradtak, hogy a most elkezdett szervezőmunkát folytatni fogják. – Májusban fogunk legközelebb találkozni, ez nagyban függ a pandémia helyzetétől – szögezte le.

A Fidesz elnöke egyúttal bejelentette azt is, hogy

a magyar–olasz–lengyel szövetség a hamarosan megkezdődő, Európa jövőjéről szóló vitában is részt fog venni.

– A következő hetekben egy konkrét programot állítunk föl arról, hogyan fogunk saját jogon, szuverén módon és határozottan, tiszta hangon részt venni ebben a vitában. Ez jó lehetőséget ad nekünk arra, hogy az általunk képviselt értékeket egész Európában, annak minden országában és az emberekkel találkozva ismertethessük, rögzítsük és megerősíthessük – mondta Orbán Viktor. Elmondta azt is:

„Nem fogunk fölülni semmilyen provokációnak. Az értékeink és az álláspontjaink világosak, véget akarunk vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, annak a nevetséges politikai geometriának, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg mindig csak közepe.”

Budapest, 2021. április 1. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel folytatott háromoldalú találkozóján a karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Új intellektuális alap Európának

– Eljutottunk számos közös megállapításra, többek között arra, hogy az első számú prioritás, hogy legyőzzük a járványhelyzetet – közölte Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő szerint ez azért fontos, hogy Európa visszatérhessen a normalitáshoz a kormányközi együttműködések szintjén is, és hogy újabb platformok jöjjenek létre a megegyezéshez.

Mint mondta, ma meghatározták a prioritásokat, amelyek az euroatlanti együttműködés, a NATO és az, hogy mélyíteni kell az európai integrációt.

Mindezt olyan módon, hogy a nemzeti szuverenitást és a valós, európai értékeket tiszteletben tartsuk. Ilyenek a család, az egyén méltósága, a hagyományos értékek – sorolta Morawiecki.

Hozzátette: főként azokkal a kultúrákkal szemben fontos védekeznünk, amelyek kívül-belül támadják Európát.

A kormányfő elmondta: hiszünk az Európai Unió jövőjében, hiszünk abban, hogy tudunk közös utat találni. Az európai integráció gyümölcsözéséhez nem szabad annak gyökereit figyelmen kívül hagyni, vissza kell térni ahhoz a gondolkodáshoz, amikor még úgy látták az európai jövőt, ahogy mi látjuk.

Morawiecki szerint Európa szét van esve, különböző erők tépázzák, a brüsszeli elit úgy próbálja bemutatni, mintha elitcsoportok szalonja lenne.

– Mi szeretnénk képviselni a különféle emberek széles spektrumát. Arra gondoltunk, hogy egy bizonyos intellektuális alapot hozunk létre Európának. Ez a fő gondolat – jelentette ki a lengyel kormányfő. Hozzátette: innen ered az a gondolat, hogy szükség van Európa reneszánszára, azoknak az értékeknek az újjáéledésére, amelyekre tényleg támaszkodhatunk.

– Azt látjuk ma, hogy Európa útelágazáshoz érkezett: elvesztette gyökereit, és szeretnénk segíteni megtalálni ezeket a gyökereket. Vannak olyan erők a kontinensen, amelyek szeretnék elrabolni Európát. Ezek olyan erők, melyekkel szemben szeretnénk egy ellenjavaslatot létrehozni.

Mateusz Morawiecki úgy fogalmazott: – Reméljük, hogy a legtöbb nemzet velünk tart ebben a párbeszédben, és nyitottak lesznek.

Mint mondta, ma, a krízis időszakában egyre fontosabb az összefogás azért, hogy virágozhassanak az európai nemzetek és visszakaphassák szuverenitásukat, ezáltal építhessék az erős Európát,, a transzatlanti szövetséggel együtt. – A szolidaritás nem az erősek diktátuma, a közös értékek védelme érdekében történik – jelentette ki.

Mondandóját úgy zárta, hogy nagyon szeretik magyar barátaikat, de a himnuszuknak van egy olyan sora, amely az olaszokra utal, és az olasz–magyar–lengyel barátság nagyon erős. A szuverén nemzetállamokon, az erős Európán fognak dolgozni.

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy európai reneszánszra van szükség. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Történelmi találkozó a boldog, normális Európáért

– Azon dolgozunk, hogy az európai népek kijussanak a háború óta legsötétebb korszakukból, egy olyan korszakba, ahol a szabadság és a család középpontba kerülhetnek – kezdte a találkozót értékelő beszédét Matteo Salvini.

Az olasz Liga vezetője szerint amikor az EU megtagadta keresztény eredetét az alapszerződésében, hibát követett el, amit gyógyítani kell, és ebben mutatnának közösen utat.

– Nem azt akarjuk, hogy EU országai szembekerüljenek egymással, nem a problémákat akarjuk áthárítani, hanem egy közös erőt kell létrehozni, amely megvédi Európa határait – vélekedett az olasz politikus.

Matteo Salvini elmondta: százmillió európai polgárt képvisel ez az együttműködés, amelynek keretében szeretnék megvitatni, milyen legyen a jövő Európája, amelyben a politika már nem olyan lesz, mint a koronavírus-járvány előtt volt.

– Nem szabhatják meg csak a baloldaliak az irányt, alternatívát kell mutatni mert a baloldal a gyökereinket veszi a célba – fejtette ki az olasz politikus. Kiemelte: idővel elsők szeretnének lenni képviselet szintjén Európában.

– Vannak témáink, amelyeket képviselni akarunk – mondta Matteo Salvini, és példaként az egészség, a család és a szabadság témáit említette.

– Ma hárman vagyunk – mondta a politikus, de hozzátette, végül a többséget alkothatják majd, amely azon dolgozik, hogy egy szolidáris, normális, boldog Európa jöjjön létre.

– Nekünk is jogunk van a boldogság kereséséhez – utalt az Amerikai Egyesült Államok Függetlenségi nyilatkozatára Matteo Salvini, és meggyőződését fejezte ki, hogy a mai találkozó történelminek fog bizonyulni.

Széttöredezett érdekképviselet

Ismert, a Fidesz alig két hete lépett ki az Európai Néppártból (EPP), miután a párt európai parlamenti frakcióját már korábban elhagyta. Orbán Viktor pártelnök szerda este az M1-nek adott interjújában előzetesen már beszélt a háromoldalú találkozóval kapcsolatos várakozásairól. – Tiszta helyzet jött létre Európában azzal, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt közötti kapcsolat megszűnt. Jól látható, hogy sok olyan választó van Európában, akinek nincs megfelelő erejű képviselete az európai politikában. Sokan vagyunk, akik nem akarunk migrációt, multikulturalizmust, és fontos számunkra a hagyományos család – fogalmazott, azt hangoztatva: akár százmillió ilyen, „széttöredezett” képviseletű választópolgár élhet Európában. – Ezen próbálunk segíteni – ígérte Orbán Viktor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.