Parlamenti döntés vetett véget a börtönbiznisznek

Június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás – döntött tegnap az Országgyűlés. A Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett törvényt Gyurcsány Ferencék, az MSZP és a Párbeszéd nem szavazta meg, az LMP tartózkodott. A Fidesz szerint a baloldal ismét a bűnözők és a Soros-hálózat oldalán állt.

Bákonyi Ádám
2020. 02. 26. 6:05
null
Június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százharminckilenc igen, két nem és négy tartózkodás mellett az Ország­gyűlés elfogadta a kormány úgynevezett börtönbiznisz megállítását célzó javaslatát. A Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett törvényt a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői támogatták, míg Gyurcsány Ferencék, az MSZP és a Párbeszéd frakciója nem vett részt a szavazáson. Az előterjesztésre Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők mondtak nemet, míg az LMP-frakció tartózkodott.

Az Országgyűlés döntése értelmében június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás, ami mára milliárdos üzletággá vált. A jogszabály rögzíti azt is, hogy a kormánynak – a hamarosan induló nemzeti konzultáció eredménye alapján – a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozást kell kidolgoznia május 15-ig. A kabinetnek végül szeptember 30-ig kell biztosítania, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot.

Június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás
Fotó: MTI/Soós Lajos

A visszaélések megakadályozásával magyarázzák továbbá azt a szabályt, amelynek révén a kártalanításként járó összeg ténylegesen is közvetlenül az elítélthez kerül. Ennek értelmében ezután a kártalanításként megállapított összeg folyósítása kizárólag olyan fizetési számlára történhet, amelynek a tulajdonosa és egyben a számla kizárólagos rendelkezési jogosultja az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogvatartott. Büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartott esetén a folyósítás a büntetés-végrehajtási intézet által kezelt letéti számlára történik.

– Sem Gyurcsányék, sem a szocialisták, sem a párbeszédesek nem szavazták meg a kártalanítások kifizetésének felfüggesztését. Kiderült, hogy a baloldal ismét a bűnözők és a Soros-hálózat oldalán áll – mondta Budai Gyula. A Fidesz országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a parlamenti szavazással megtették az első lépést a börtönbiznisz megállításához, felfüggesztik a kifizetéseket, de ez önmagában nem elég, új szabályozásra van szükség, hogy „végképp elzárjuk a pénzcsapokat”. A mostani egy ideiglenes döntés, végleges szabályozás a nemzeti konzultáció után lesz – tette hozzá. Budai Gyula emiatt újabb nemzetközi támadásokra számít a Soros-hálózat részéről, mint fogalmazott: minden fronton támadni fognak minket, hogy megvédjék magukat, és hogy tovább tudják folytatni a milliárdos iparágukat.

Varga Judit a múlt heti vitában hangsúlyozta, hogy az áldozatok érdekeit kell érvényre juttatni
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

– Ezért a Fidesz azt kéri a magyar emberektől a nemzeti konzultáción, hogy adjanak felhatalmazást és mondják el véleményüket a témában. A konzultáció egyik kérdése az lesz, hogy a magyarok támogatják vagy ellenzik az ilyen kártérítési perek lehetőségét. A másik kérdés pedig arról szól majd, hogy az ilyen kártérítési pénzek az elítéltekhez vagy az áldozatokhoz jussanak-e el – mondta Budai Gyula.

Luxusban élő ügyvéd

Pontosan 419 kártérítési ügyet vitt, amivel összesen 544 millió forintot perelt ki a magyar államból a közismerten balliberális elkötelezettségű ügyvéd, Magyar György – derül ki az Origó összeállításából. Azt, hogy a börtönbiznisszel milyen jól lehetett keresni, jól jellemzi Magyar egy autós szakportálnak adott nyilatkozata: „Nekem Lexusom volt, van és lesz.” A húszmilliós autóval kapcsolatban sajátos szerénységként hozzátette, hogy ez neki „elég”. Az ügyvéd nem csak a gépjárművek terén áll jól: a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban van a bejelentett lakcíme.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.