Reményt ad a magyar állam az üldözötteknek

Kárpáti
2019. 04. 20. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016 óta működő, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság a tavalyi év őszéig a magyar kormány által elkülönített 6,7 milliárd forintból támogatta helyben az üldözött keresztény közösségeket a Hungary Helps program keretében – derült ki a keresztényüldözésről és az üldözöttek megsegítéséről szóló Budapest-jelentésből.

A válságrégiókban nyújtott szerteágazó humanitárius segítség mellett jelentős újjáépítési munkálatokban vállalt szerepet Magyarország. A nagyobb projektek közül kiemelendők például a szíriai kórháztámogatások: az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia és az Olasz Kórház működésére több mint félmilliárd forintot biztosított a magyar kormány.

A szintén szíriai ­Irbidbe pedig iskolák felújítására érkezett mintegy 620 millió forintnyi magyar segítség, de Afrikában, a nigériai Maidiguru egyházmegye kórház- és iskolaépítéseihez is több száz millió forinttal járult hozzá a kormányzat. Az iraki Tell-Aszkúf megrongált lakóházainak újjáépítésére ugyancsak közel 600 millió forint érkezett Magyarországról.

Irakban a magyar kormány az asszír keleti egyház erbíli püspökségének két projektjéhez is hozzájárult mintegy 143 millió forinttal: a Szent György-templom rekonstrukciójának befejezéséhez, valamint az egyházüldöztetés miatt bezárt egyetlen iraki szemináriuma helyett épülő új papképző intézmény felépítéséhez.

Középkori libanoni templomok rekonstruk­ciójában is segédkezett a magyar állam, s 310 millió forinttal támogatta az antiochiai szír maronita katolikus egyház munkahelyteremtési és családmegtartó tevékenységét. Nigéria Maidiguru egyházmegyéjében három iskola és egy kórház újjáépítésére is sor került, szintén 310 millió forintnyi kormányzati támogatási összegből.

Több magyar egyházi segélyszervezet is az üldözött keresztények helyben maradásának elősegítésén dolgozik. A Magyar Katolikus Karitász elsősorban Libanonban próbál alternatívát kínálni a meneküléssel szemben, az Ökomenikus Segélyszervezet Magyarország pedig 2003-ban indította első iraki segélyprogramját. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szintén számos humanitárius akcióban vállalt szerepet a válságrégiók országaiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.