Rengeteg felajánlást kapnak az érettségizők

Rendben zajlik az érettségi második napja is, szigorú óvintézkedések mellett hetvenezren írják kedden a matematika dolgozatokat. Az iskolaigazgatók példás összefogásról, sok felajánlásról számoltak be lapunknak, azt mondják, egyszerre több forrásból kapnak védőfelszereléseket. A diákok pedig kimondottan felelősen viselkednek, minden szabályt betartanak.

Csókás Adrienn
2020. 05. 05. 12:02
null
Eger, 2020. május 5. Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Mûvészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2020. május 5-én. Matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A matematika írásbelikkel reggel kilenc órakor országszerte megkezdődött az érettségi második napja. Az Oktatási Hivatal lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint középszinten 1218 helyszínen 65 630 diák vizsgázik (közülük 1887-en idegen nyelven), emelt szinten pedig 118 helyszínen 4892 diák (közülük 79-en idegen nyelven) tesz érettségit.

Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója azt mondta lapunknak, a védőmaszkok mellett minden diákjuknak tudtak biztosítani kesztyűt is. – A központi készletekből kaptunk bőven védőfelszerelést, de emellett több forrásból felajánlások is érkeztek az iskolánkba. Szerencsénk van, mert minden diákunk eljött a vizsgára, a pedagógusaink is vállalták a vizsga lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, senki sem maradt távol betegség, vagy a vírustól való félelem miatt – számolt be az intézményvezető. Jelezte: a vizsgázók minden reggel három különböző bejárat felől közelítik meg a tantermeket, a tanárok pedig egy negyedik kapun érkeznek. – Az osztályfőnökök a bejáratnál várták a tanítványaikat, és mindenkit azonnal a helyére irányítottak. Az elmúlt két nap során semmilyen problémánk nem volt, eddig minden rendben zajlik, mindenki betartja a szabályokat – tette hozzá Németh Tibor.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium igazgatója szintén arról számolt be lapunknak, hogy a fenntartó által biztosított védőeszközökön túl szülői adományokat is kaptak, például kesztyűket és fertőtlenítőszereket. Csapodi Zoltán szerint az óvintézkedéseket a diákok is nagyon komolyan veszik, felelősen viselkednek, tartják a védőtávolságot. – A reggeli órákban sem alakult ki torlódás, még az önkormányzat által küldött közterületes munkatárs is megjegyezte, hogy mind a tanárok, mind a tanulók mennyire odafigyelnek a szabályok betartására – mondta az igazgató, aki szerint az iskolában mindössze egy-két fő lépett vissza a vizsgától, a végzősök döntő többsége a rendkívüli helyzetben is túl akart lenni azt érettségin. A vizsgák lebonyolításába a Trefortnak nem kellett más iskolából bevonni tanárokat, Csapodi Zoltán szerint házon belül erős az elhivatottság a kollégákban, így nagy számban vállalták a vizsgák felügyeletét.

A Tomori Pál Magyar-Angol Két tanítási nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumban kevés a végzős, itt mindössze nyolcan tettek ma érettségit. A gazdasági ismereteket tanító, és a vizsgán is felügyeletet vállaló Mozol Rita azt mondta lapunknak: valamennyi diákjuk, még azok is vállalták az érettségit, akik nem tanulnak tovább. – Egyáltalán nem láttuk a tanulóinkon, hogy félnének a járványtól, a koronavírus szinte szóba se került a nap folyamán. A fenntartó természetesen nálunk is biztosított minden szükséges védőeszközt, a vizsgázók egyesével érkeztek, nyitott ablaknál, egymástól távol ülve írták a dolgozatot, a körülményeket biztonságosnak ítéltük. A saját fiam ugyan még csak kilencedikes, de ha most lenne végzős, őt sem tartanám vissza az érettségitől – fogalmazott a tanárnő.

Ebben az évben nem csak a diákok, hanem az iskolák is érettségiznek, hiszen rendkívüli körülmények között kell megszervezniük a vizsgákat. Úgy látom, jól helytállnak az intézmények, az én iskolámban legalábbis tiszteletreméltó és becsülendő a felkészültség – mondta a matek érettségi után lapunknak a végzős Villányi Tamás. Az ötödik kerületi Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákja szerint a nagyon figyeltek rá a pedagógusok, hogy az épületben ne alakuljon ki semmilyen gyülekezés. – Az viszont, hogy a vizsga után, épületen kívül picit átbeszéltük a feladatokat, szerintem elkerülhetetlen, hiszen az osztálytársainkkal már hetek óta nem találkoztunk, jó volt újra látni egymást. Igyekeztünk persze tartani a kellő távolságot – tette hozzá a diák, aki, mint mondta, az online térben is széleskörű összefogást tapasztalt az érettségi körül. – Szeretném kiemelni, hogy nagyon összetartó közösség kovácsolódott a Leérettségizünk májusban elnevezésű Facebook-csoportban. A csoportnak mintegy 16 ezer tagja van, akik folyamatosan segítették egymást az elmúlt hetek során, hogy minél sikeresebb legyen a felkészülés. De szeretném megköszönni a tanáraink segítségét is, akik a digitális munkarendben is igyekeztek minél interaktívabb órákat tartani. Sokat gyakoroltuk az érettségi feladatokat, intenzív volt az oktatás. Nekem sem a saját iskolámban, sem másik intézményben nincs olyan ismerősöm, aki a járvány miatt visszalépett volna az idei érettségitől – fogalmazott a diák, hozzátéve: a szülei is támogattak a döntését, hogy a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is vágjon neki most a vizsgáknak.

Gereczi Botond, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban írta meg a mai matektesztet, a vizsga után ő is azt mondta, elégedett volt a biztonsági intézkedésekkel. – Mindenki betartotta a szabályokat, viselte a maszkokat. Azok a külsős vizsgázók, akik más intézményből érkeztek, külön bejáraton jöhettek be az épületbe. Kicsit nehezebb volt a felkészülés, hogy nem jártunk iskolába az utóbbi néhány héten, de számomra éppen a matematika az a tárgy, ami viszonylag jól megy, így nem éreztem, hogy bármilyen hátrányt okozott volna az elmúlt hetek digitális oktatása – jegyezte meg.

A matek írásbeli egyébként középszinten 180 percig, emelt szinten 240 percig tart. Az Eduline információi szerint a középszintű dolgozatban többek között halmazok, felszínszámítás, gráfok és függvények szerepeltek, de a feladatsorban a valószínűség- és százalékszámítás, valamint a mértani sorozatok is előkerültek.

A vizsgázók a matek érettségi során közép- és emelt szinten is használhatnak bizonyos segédeszközöket, így például függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt. Az eszközökről mindenkinek magának kell gondoskodnia, és a vizsga során tilos egymás között cserélgetni azokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.