Saját elnökségük csapta be a jobbikosokat

A „DK-val és MSZP-vel [...] önkormányzati szinten sem tartjuk [...] elképzelhetőnek” az együttműködést — olvasható abban a lapunkhoz eljuttatott levélben, amellyel Szabó Gábor pártigazgató igyekezett megnyugtatni a Jobbik tagságát, mikor Volner János figyelmeztetése nyomán híre ment: az elnökség támogatná egy ellenzéki szivárványkoalíció összetákolását. Volnert nem sokkal később kizárták. Az összefogás létrejött.

Magyar Nemzet
2019. 10. 03. 6:30
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját választmányát, tagságát és szimpatizánsait is becsapta a Jobbik, amikor egy évvel ezelőtt azt állította, nem fognak össze a baloldallal az önkormányzati választáson.

Egy lapunk birtokába került levél tanúsága szerint ugyanis Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója tavaly október 5-én azt írta a választókerületi elnököknek és szervezőknek, hogy kizárják az országos összefogás lehetőségét a baloldali pártokkal. Szabó Gábor mindezt egy nappal azután írta, hogy Volner János akkori Jobbik-alelnök (képünkön) lerántotta a leplet a pártvezetés szándékáról.

Volner – a kizárását eredményező levelében – többek közt azt írta: „A Jobbik elnöke és elnökhelyettese minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni az önmagát alapító nyilatkozata szerint liberális, balközép pártként meghatározó, aktuálisan az önfelszámolás útján haladó LMP-vel. Ezzel a szövetséggel, immár nyíltan felvállalva, létrejönne a Jobbik balliberális oldallal történő összeborulása.

És ez még csak a kezdet, az elnökségi üléseinken ennél sokkal vadabb ötletek is felmerültek már.” Hozzátette: a Jobbik már a DK jelöltjét segíti választási győzelemhez a fővárosban.

Szabó Gábor azonnal igyekezett megnyugtatni a tagságot és megmagyarázni a volt alelnök szavait. „A levél valótlanságokat állít, ugyanis az elnökség kizárta már az MSZP-vel, DK-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét, a DK-val és MSZP-vel meg önkormányzati szinten sem tartjuk ezt elképzelhetőnek, erről a múlt heti kongresszuson tájékoztatta is a küldötteket beszédeikben Sneider Tamás és Bana Tibor” – fogalmazott Szabó, aki azt is közölte: „Jelenleg még az is vita tárgyát képezi, hogy az LMP-vel mennyire lehetséges önkormányzati szinten összefogni.”

Ehhez képest a jobbikos képviselők tavaly decemberben a balliberális ellenzékkel együtt akadályozták az Országgyűlés munkáját, az önkormányzati választásokra pedig számos helyen nyílt szövetséget kötöttek.

Volner János a fentiekre úgy reagált, szürreális volt, ami egy éve történt.

– Mindenkinek hazudott a Jobbik vezetése, amiért a választók meg is büntették a pártot. Húszról hat százalékra zsugorodtak egy év alatt, a szavazók kétharmada fordult el tőlük – mondta Volner, aki szerint ezért is fontos a politikában az elvhűség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.