Soros pénzéből szűrhet Karácsony

Egymillió eurót ad Budapest balliberális vezetésének Soros György. A pénzügyi spekulációival korábban számos országban tömeges elszegényedést előidéző milliárdos most a szegénység miatt aggódik.

2020. 03. 30. 18:14
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. november 27. Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió eurót ad Budapest balliberális vezetésének Soros György a koronavírus elleni védekezéshez. A pénzügyi spekulációival korábban számos országban tömeges elszegényedést előidéző milliárdos most a szegénység növekedése miatt is aggódik. Karácsony Gergely főpolgármester a hirtelen jött pénzt többek között egy magán egészségügyi szolgáltatónál elvégzendő vírustesztekre fordítaná.

A Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA) közleménye szerint Soros György 1 millió euróval, mintegy 357 millió forinttal támogatja Budapestet a koronavírus elleni küzdelemben. „Természetesen köszönjük! A sok kicsi sokra megy. Ennyi” – reagált elsőként Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Karácsony Gergely főpolgármestert megelőzve. Utóbbi a Facebookon később azt írta: „De jó lenne, ha ezt az adományt kicsinyes és méltatlan félremagyarázások helyett mindenki annak látná, ami: egy nagyvonalú és nemes gesztusnak, érdemi segítségnek”. A Magyar Nemzet megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, ahol elmondták: az adományt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnék fordítani. Ismert, Karácsony bejelentette: a főváros egy magán egészségügyi szolgáltatóval állapodott meg tesztelésre, a vizsgálatok már a héten megkezdődhetnek. Hozzátették: Soros György adományának felhasználásáról néhány napon belül be fognak számolni a nyilvánosságnak, amint lefolytatták a szükséges tárgyalásokat, és megkötötték a megállapodásokat.

Soros György alapítványa közleményében úgy fogalmaz, hogy a járvány különösen az idősotthonokban élőket és a hajléktalanokat fenyegeti, akikből egyre több lehet, mert sokan veszítik el a munkájukat. A pénzügyi spekulációi miatt számos országban tömeges elszegényedést előidéző Soros szerint a szűkös keretből gazdálkodó önkormányzatok hatalmas szociális problémákkal találják majd szembe magukat. Soros György indoklásában – utalva a második világháború borzalmaira – azt írja: „Jól emlékszem azokra az időkre, tudom mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között”. A milliárdos a 2010 őszi vörösiszap-katasztrófa idején egymillió dollárt ajánlott fel az alapítványán keresztül a károsultak megsegítésére. Soros mostani és korábbi adománya eltörpül amellett az évi 8-900 millió dolláros támogatás mellet, amelyet a mintegy 18 milliárd dollárral feltöltött alapítványain keresztül a nyitott társadalom megvalósítása örve alatt politikai, gazdasági céljaira áldoz.

Soros mostani megnyilvánulása nem az első és egyetlen, hogy közismerten gazdag emberek vagy cégek komoly összeget adományoznak a magyarországi koronavírus elleni harcra. Ismert, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank Balog Ádám elnök-vezérigazgató kezdeményezésére március 16-án már egymilliárd forintot adományozott a koronavírus-védekezéssel kapcsolatos kormányzati erőfeszítések támogatására. A jelentős részt fővárosi ingatlanfejlesztésekben érdekelt Futureal-Cordia cégcsoport pedig 50 millió Forintot adott Budapestnek a járvány elleni küzdelemhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.