Szabadulna az állatkerttől a főváros

Részvénytársasággá alakítaná át a Fővárosi Állat- és Növénykertet Karácsony Gergely főpolgármester kabinetje, ami belépőjegy-drágulást is hozhat a látogatóknak. Az ügy érdekessége, hogy ez éppen akkor történik, amikor kiderült: elszállt a biodóm költségvetése, és gazdasági visszaélések miatt az adóhatóság is vizsgálódik az intézményben. Mézes Rózsa gazdasági igazgatótól azért válhattak meg, mert sorra tárta fel az állatkertre nézve kellemetlenebbnél kellemetlenebb ügyeket.

2020. 11. 17. 8:03
null
Az intézmény november 11-től nem látogatható, minden rendezvény elmarad Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltávolította pozíciójából Mézes Rózsát, a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatóját Szabó Roland megbízott főigazgató – értesült az Origó megbízható forrásból. A szakember egymás után hozta főnöke tudomására az intézmény botrányos ügyeit, azonban elismerés helyett szerződést bontottak vele. A közöttük lévő feszültség alapvetően abból adódott, hogy míg Mézes a szakmai vonalat képviselte, addig Szabó Roland a városházának köszönhetően, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként került az intézmény élére. Mindemellett még a nyáron a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatot indított az intézményben. Az Átlátszó arról írt, hogy a NAV nyomozói 2019-es iratokat foglaltak le a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt, felmerült, hogy eltűnt 500 raklap térkő, nem a közbeszerzést elnyerő cégektől vásároltak takarmányokat, ezenkívül veszélyes állat simogatásával hirdették a gyerektábort, és csalásra biztatták a 65 év feletti önkénteseket a koronavírus-járvány alatt.

Ráadásul, mint a Magyar Nemzet is beszámolt arról, tízmilliárd forint hiányzik a Pannon Park-beruházás részét képező biodóm befejezéséhez, amit a fővárosi önkormányzat költségvetéséből kell majd kigazdálkodniuk Karácsonyéknak. Ezért sem meglepő, hogy a baloldali városvezetés minél hamarabb szeretné a fővárosi költségvetéstől különválasztani az állatkertet. Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes még a biodóm sorsát érintő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a lehető leg­gyorsabban gazdasági társasággá alakítanák az intézményt.

Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője lapunk kérdésére elmondta: nem első alkalommal fordul elő az új fővárosi vezetésnél, hogy úgy tűnik, inkább a politikai, semmint a szakmai szempontok a meghatározók egyes személyi vagy akár stratégiai és intézményi kérdések terén.

A biodóm befejezéséhez tízmilliárd forint hiányzik, melynek pótlása Karácsonyék feladata. Fotó: Bach Máté

– Arra a kérdésre, hogy az átalakítás miért pont most vált ennyire sürgőssé a fővárosi vezetés számára, nehéz racionális indokot találni, ám mégis, nehezen lehet közben elmenni azon hírek mellett, amelyek éppen a Fővárosi Állat- és Növénykert körüli jelenlegi gazdasági ügyekről, esetleges visszaélésekről és a gazdasági igazgató menesztéséről szólnak. Érdekes, hogy a baloldal nem először szeretné a Fővárosi Állat- és Növénykert működési formáját átalakítani. Még 2008-ban Demszky Gábor egyik helyettese, Ikvai-Szabó Imre tett javaslatot az állatkert és a vidámpark egybeolvasztására és közös nonprofit részvénytársaságban való működésére – emlékezett Palóc André, aki szerint fontos megjegyezni, hogy a gazdasági társasággá alakításnak következménye lehet a jelentős drágítás például a belépők és egyéb szolgáltatások esetében. Illetve felvethet biztonsági kockázatokat is.

– Az állatkert veszélyes üzem, ahova legnagyobb számban gyerekek járnak. A fővárosi, illetve főváros környéki családok érdeke az lenne, hogy az állatkert működése átlátható, biztonságos és megfizethető maradjon – jelentette ki a Századvég vezető elemzője. – Amennyiben a működés a továbbiakban nem költségvetési szervezeti formában, hanem önálló gazdasági társaságként valósulna meg, úgy lényegesen nagyobb mozgástere lesz az új vezetésnek, kevesebb ellenőrzéssel, hiszen kikerülnének a főváros költségvetéséből – zárta elemzését Palóc André.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.