Szabó Tímea a szolidaritást és az együttérzést is támadja

A Párbeszéd országgyűlési képviselője kikelt magából, mondván, a kormány maszkokkal segíti a külhoni magyarokat.

Bákonyi Ádám -Borsodi Attila
2020. 04. 23. 9:00
SZAB Tmea
Budapest, 2020. április 6. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetõje felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. április 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szolidaritás a tettekben mutatkozik meg, s a magyar kormány bebizonyította, hogy lehet rá számítani – mondta szerdán Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben kelt ki magából, mondván, a kormány maszkokkal segíti a külhoni magyarokat. „Ahányszor a miniszterelnök parádézik a sajtó előtt a kórházakban, a fele esetben nincsen a fogadó orvosokon maszk, viszont Kolozs megyében 21 ezer maszkot, Maros megyében pedig 60 ezret kaptak, valamint Beregszászban, Csíkszeredában, Kovászna megyében, Zilahon, Horvátországban és Macedóniá­ban is” – őrjöngött a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselője. Kelemen Hunor a műsorban úgy vélekedett, hogy Szabónak „azt sem tudjuk elmagyarázni, hogy mit jelent a nemzeti szolidaritás”.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke pedig úgy reagált: Szabó Tímea nyilatkozata nemcsak a magyar nemzeti, de az alapvető európai értékeknek sem felel meg, hiszen a szolidaritást, az együttérzést is támadja.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, a Magyar Közösségi Összefogás volt listavezetője a műsorban azt mondta, a felvidéki magyarság jelentős része rendkívül negatívan értékelte Szabó Tímea megnyilvánulását. Úgy fogalmazott, amikor lassan már begyógyulni látszanak a Trianon miatti sebek és példás együttműködés alakult ki – a magyar kormány jelentős támogatása mellett –, az ilyen kijelentések nagyon rosszul esnek mindenkinek. Bárdos Gyula reményének adott hangot, hogy az ellenzéki oldalon is vannak olyan politikusok, akik nem Szabó Tímeához hasonlóan gondolkodnak, mert ha nincsenek ilyenek, akkor az nagyon nagy a probléma.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy az ilyen gyűlöletkeltésre nincs nyitottság a magyar társadalomban.

– Aki szembemegy a határon túli magyarokkal, az az egész magyar nemzettel megy szembe – jelentette ki lapunknak a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpád János (képünkön) hangsúlyozta: a határon túli magyar emberek nem tehetnek arról, hogy ősidők óta azokon a területeken élnek, arról sem tehetnek, hogy az ország határai éppen száz éve nem esnek egybe a nemzet határaival. Szavai szerint a nemzeti összetartozás évében ilyen nyilatkozatokat tenni döbbenetes, felháborító és vérlázító, ilyenekre a kommunizmus legsötétebb évei­ben sem volt példa. Kiemelte, különösen megdöbbentő, amikor egy nő szájából hangzanak el ilyen ocsmány és durva támadások. – Arról nem is beszélve, hogy a külhoni magyarságnak a járvány kezelésére juttatott adomány gesztusértékű, amelyből az ottani emberek láthatják, hogy a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, és volt értelme az elmúlt években közösen végzett munkának – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.