Szakértő: 2020 végéig kevés ideje lenne a briteknek megállapodást kötni az EU-val

Kevés ideje lesz az Egyesült Királyságnak átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unióval, ha Boris Johnson brit miniszterelnök törvénybe foglalja, hogy csak 2020 végéig tarthat a kilépés utáni átmeneti időszak – közölte Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerdán az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2019. 12. 18. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő hozzátette: a szolgáltatások kereskedelméről biztos, hogy nem születik addig megállapodás.

Megállapodás nélkül a britek nehezebben érik majd el az európai uniós piacot, az EU pedig a brit piacot. Továbbá a brit cégek kevésbé lesznek versenyképesek, mert 27 országból kell mindenféle papírt beszerezniük – vélekedett.

Elmondta: az átmeneti időszakban minden uniós szabály és környezeti elem tovább működik majd az Egyesült Királyságban, csak a britek az EU döntéshozatali rendszerében nem vesznek majd részt.

Az EU kijelentette, ha a britek az átmeneti időszak után is hozzá szeretnének férni az egységes piachoz, be kell tartaniuk a környezetvédelmi normákat, a munkavállalói jogokat és a piaci szabályozásokat – mondta, hozzátéve: nagy kérdés, hogy Boris Johnson hajlandó-e erre.

Gálik Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a tárgyalásokon a magyar termelők és szolgáltatók érdekeit kell védenie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.