Száznál is több beteget szállítanak kórházba az idősotthonból

Nem talált mindent megnyugtatónak a Pesti úti idősek otthona ellenőrzésénél Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki arra kérte az intézmény vezetését, gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról, mivel arról értesült korábban, hogy az nem biztosított az intézményben. Az otthon összes – száznál is több – koronavírusos fertőzöttjét kórházba szállítják. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta: a kormánypártok szigorú hatósági vizsgálatot követelnek annak kiderítésére, hogy a fenntartó Fővárosnak milyen felelőssége van a kialakult helyzet miatt.

2020. 04. 09. 16:59
null
Forrás: NKK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden koronavírusos fertőzöttet bevisznek a kórházba a fővárosi önkormányzat fenntartása alá tartozó Pesti úti idősek otthonából, a mentősök jelenleg is a szobákat járják végig, és állapotuk szerint sorolják be a betegeket – tudta meg lapunk. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán rendelt el kötelező ellenőrzést az idősotthonokban, mivel egyes intézményekben sérült az egészségügyi ellátás.

 

Fotó: NNK

A Pesti úti intézménybe – ahol már több mint száz pozitív esetet találtak – ma délután személyesen ellátogatott Müller Cecília is, s értesüléseink szerint munkatársaival minden helyiséget megnéztek, beleértve a konyhát, a mosdókat és szobákat. Úgy tudjuk, hogy nem találtak mindent megnyugtatónak, miután beszéltek az intézményigazgatóval, akitől egyebek mellett azt is kérdezték, hogy volt-e a személyzetnek megfelelő oktatása, valamint hogy ellenőrzik-e a fertőtlenítéssel, tisztítással kapcsolatos intézkedéseket.

A tisztifőorvos arra is kérte az intézmény vezetését, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról, ugyanis arról értesült korábban, hogy az nem biztosított az intézményben. Az ellenőrzés közben befutott a területért felelős főpolgármester-helyettes, a DK-s Gy. Németh Erzsébet is, aki felé szintén tolmácsolta az említett kérdéseket Müller Cecília. Úgy tudjuk, jelenleg 220 minta vizsgálata zajlik.

Müller Cecília az operatív törzs csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján elmondta azt is, a Pesti úti idősotthonon kívül egy másik fővárosi fenntartású intézményben, a Rózsa utcai idősek otthonában is vannak még fertőzöttek, akiknek a száma egyelőre nem éri el a tízet. Ezenkívül még néhány eset fordult elő más ilyen típusú intézményben, de ezek nem jelentenek járványos méreteket.

Fotó: NKK

- A Fővárosi Önkormányzat, azaz a Karácsony Gergelyék által fenntartott Pesti út idősek otthona gócponttá vált a koronavírus-járványban. Mostanra azt is tudjuk, hogy a fenntartó számos olyan hibát vétett, ami egyértelműen hozzájárulhatott ehhez. Például nem érkeztek meg időben a védőfelszerelések, és így nem tudták megvédeni az ott dolgozókat, akik most szintén fertőzötté váltak – hangsúlyozta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a csütörtöki nyilatkozatában.

Hozzátette: a kormánypártok nagyon szigorú hatósági vizsgálatot követelnek annak kiderítésére, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak, mint fenntartónak, milyen felelőssége van a Pesti úti idősek otthonában kialakult helyzet miatt.

Fotók: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.