Szívvel-lélekkel a szívbeteg kicsikért

Az évente közel ezer életet megmentő Gyermekszívközpont néhány év alatt óriási fejlődésen ment keresztül, egyre összetettebb műtéteket is elvállalnak az orvosok, így ma már szinte nincs olyan szívfejlődési rendellenességgel született csecsemő, akin ne tudnának segíteni. A szülőknek mindeközben folyamatos jelenlétet biztosítanak a gyermekük mellett, és igyekeznek mindenről beszámolni nekik. A szakembergárda nemzetközileg elismert orvosokból és magasan képzett nővérekből áll, akik nem egy külföldi felkérést utasítottak vissza azért, hogy itt dolgozhassanak.

Szilágyi Anna
2019. 03. 13. 6:18
null
A komplex műtétek legnagyobb részét az itteni szakembergárda végzi, pácienseik a határon túlról is érkeznek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belépve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) gyermekintenzív osztályára, hamar kiderül: a filmekben látott jelenetek meg sem közelítik azt a tempót és feszültséget, amelyet a valóság elénk tár.

A kórtermekben nővérek sürögnek-forognak, az alapzajt az ő hangjukon, a szülők és orvosok halk beszélgetésén kívül a gyermekek állapotát mutató monitorok pittyegése adja. Néhány napos babák fekszenek az osztályon szívműtétre várva vagy azon frissen átesve.

Ablonczy Lászlótól, az intézet gyermekellátásért felelős orvos igazgatójától megtudtuk: hazánkban évente 850-900 gyermek jön világra veleszületett szívelégtelenséggel, 80 százalékuk szívműtétet vagy szívkatéteres beavatkozást igényel.

A komplex műtétek legnagyobb részét az itteni szakembergárda végzi, pácienseik a határon túlról is érkeznek
Fotó: Bach Máté

A Gyermekszívközpont nemrég vált nagykorúvá, hiszen 2000-ben nyitotta meg kapuit, azóta folyamatos fejlődésen ment keresztül az országos centrum.

A központ megnyílása óta sokkal többféle és sokkal bonyolultabb műtétet végeznek, így már alig van olyan veleszületett szívbetegséggel érintett gyerek, akit ne tudnának ellátni. Évente 250 szívkatéteres beavatkozást és 450-500 szívműtétet végeznek, ami azt jelenti, hogy az ilyen beavatkozást igénylő gyermekek 90 százalékát ebben az intézetben látják el. A központban tíz éve már gyermek-szívtranszplantációt is végeznek, ehhez csatlakozott nem sokkal később a gyermekkori műszívprogram is.

– Egy szívfejlődési rendellenesség kialakulása rendkívül összetett – magyarázta Ablonczy László. – Nem vezethető vissza kizárólag örökletes tényezőkre, és közvetlenül az anya életmódja sem valószínű, hogy ehhez vezet, de a terhesség korai időszakában történik egy kóros elváltozás a genetikai állományban, amely a problémát okozza.

Azt szoktuk mondani: ne féljenek a szülők második, harmadik gyermek vállalásától, ha az első szívfejlődési rendellenességgel születik, mert ez nem jelenti azt, hogy a testvérei ne lehetnének makkegészségesek.

Az országban ebben az intézetben működik a legnagyobb gyermekintenzív osztály, összesen 25 ággyal. – Ennek persze óriási orvos-, nővér- és műszerigénye van – teszi hozzá az orvos igazgató.

Az intenzíven kívül 32 ágyuk van, ezeken gyors a forgás, igyekeznek minél hamarabb hazaengedni a gyerekeket. A központban, mint már említettük, egy percre sem áll meg az élet, folyamatosan sürögnek-forognak az orvosok és a nővérek, mindezt teljes természetességgel, nyugalommal.

Látszik rajtuk, hogy ez a természetes közegük, itt a helyük, ez a dolguk. A békesség, ami az arcokon látszik, könnyen elfeledtetheti, milyen harcot vívnak a babákért. Ablonczy doktortól tudjuk azt is, hogy az esetek 30 százaléka sürgős beavatkozást igényel, ezek a gyerekek a várólistára sem kerülnek fel.

A legtöbb ilyen beavatkozás az újszülötteknél van: évente száz ilyen műtétet végeznek, de ezen túlmenően is van 50-60 sürgősségi beavatkozás. Egyébként a nem sürgős műtétekre várók is általában három hónapon belül sorra kerülnek.

Ablonczy László egy színes rajzokkal illusztrált könyvecskét mutatott, a kicsiknek szóló Anna, Peti, Gergő sorozat grafikája van benne. A füzet lényege, hogy bemutassa a gyerekeknek, miből áll egy szívtranszplantáció vagy más műtét, a saját szintjüknek megfelelően segít felkészülni arra, ami vár rájuk: mennyit kell bent aludniuk, meddig maradhatnak bent velük a szüleik. – Megszűnt a titkolózás, ami régen volt, ma már a szülőnek is mindenről tudnia kell, és a gyerekeknek is elmondjuk, amennyit tudhat – fogalmazott az orvos. A gyerekeknek készült füzetek két éve Egészségértés Díjat is nyertek.

Nyilvánvalóan nem az ehhez hasonló díjakban mérik, hogy mennyire jó a kórház. Egy egészségügyi intézmény minőségét több mutató is meghatározza: ilyen a halálozások száma is.

– Természetes, hogy vannak olyan helyzetek, ahol a tudásunk legjavát adva sem tudunk megmenteni egy gyereket, de magától értetődően igyekszünk a halálozásokat minél jobban csökkenteni – erre már Andréka Péter hívta fel a figyelmünket. A GOKI főigazgató főorvosa sietve hozzátette: van még egy fontos mutató, az, hogy évente hány gyermeket kell visszautasítaniuk azért, mert azt látják, hogy nem tudnak segíteni. – Öt éve még évi 15-20 beteget kellett elküldenünk, mára gyakorlatilag senkit nem utasítunk vissza, köszönhetően annak, hogy a lehető legbonyolultabb műtéteket is elvállaljuk, miközben a halálozás nem nő.

Andréka Péter hangsúlyozta, ez a tendencia annak is köszönhető, hogy a náluk gyógyító orvoscsapat rendkívül jól képzett, speciális tudással rendelkezik, minden tagja hosszú évekig tanult külföldön is. Több olyan orvos is visszatért a Gyermekszívközpontba, aki külföldön már karriert épített.

– Akik itt dolgoznak, szinte mindnyájan kaptak már felkéréseket a világ vezető centrumaitól, de maradtak. Ez nemcsak az intézményt, hanem az egész magyar egészségügyet büszkeséggel töltheti el, hiszen ezek a szakemberek értelmét látták annak, hogy hazajöjjenek vagy ki se menjenek – mutatott rá a főigazgató főorvos. – Kimondhatjuk, hogy a komplex szívműtétek legnagyobb részét mi végezzük, és nemcsak Magyarországot fedjük le, hanem a határ menti térségeket is: Kárpátalját, illetve Erdélynek és a Vajdaságnak egy részét.

Ugyanez a magas színvonal igaz a főigazgató elmondása szerint a nővérekre is: speciális képzést kaptak, a legtöbb szakdolgozó tudományos munkával is rendelkezik, így nekik is igyekeznek valódi fejlődési lehetőséget, karriert kínálni. A GOKI szerencsés helyzetben van, mert válogathat az orvosok és a nővérek között.

– Van egy szint, amelyet inkább fölül akarunk múlni, de alul semmiképp – emelte ki Andéka Péter. Ha valaki ide bekerül dolgozni, az nemcsak megtiszteltetés, de persze sok-sok nehézséggel is jár. – A hét minden napján 0–24 óráig kell rendelkezésre állnia több orvosteamnek is, ők bármikor riaszthatók, nincs olyan, hogy éjszaka, hétvége vagy ünnep miatt nem jönnek be – mondta Andréka Péter.

Közben szintenként haladunk: lentről felfelé egyre súlyosabb állapotú gyerekeket helyeznek el, így az intenzív van a legközelebb a legfelső emeleten lévő műtőhöz. Maszkkal az arcunkon bemehettünk egy – talán épphogy óvodás korú – gyerek szívoperációjára. Az orvos igazgató szerint ez nem egy túl bonyolult operáció volt.

De ahogy ránéztünk a kis szívre, amely a nyitott mellkasban dobogott, újra megrendített, mekkora felelősséggel néznek szembe az itt dolgozók minden egyes nap. Megfeszített koncentrációval, tökéletes precizitással dolgoznak, hiszen itt nincs olyan, hogy nem sikerül valami elsőre, nincs olyan, hogy rossz napjuk van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.